Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh u Bruxellesu

Međimurje je rasadnik inovatora

20.11.2014., Cakovec- Antun Drvar inovator s nagradjenom inovacijom za tocenje fosilnih goriva. S lijeva: Antun Drvar, Vinko Rukavina i Darko Dobosic. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Pixsell
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
24.11.2015.
u 18:50

Kod nas je mnogo strojara, električara, bravara pa djeca kod kuće odmalena razvijaju ljubav prema tehnici – kaže inovator Antun Drvar

Izum je kao dijete u kolijevci, treba vremena da sazre – kaže Antun Drvar iz Čakovca, koji se s Međunarodne izložbe inovacija INNOVA 2015. u Bruxellesu vratio sa zlatnom medaljom za ionizacijsku tehnologiju snižavanja točke tečenja fosilnih goriva bez upotrebe kemikalija.

Inovatori iz Hrvatske osvojili su u Belgiji osam medalja, a čak četiri otišle su u – Međimurje.

Najmanja županija pretvorila se u najveći rasadnik inovacija, a to potvrđuju i uspjesi članova Udruge inovatora Međimurja Inoma, koja djeluje od 1994. godine i okuplja više od stotinu članova.

– Međimurci su poznati kao radišni i puni ideja. Problem je samo što to država ne prepoznaje. Puna su joj usta važnosti inovacija, ali u praksi ne pomaže – kaže Želimir Bistrović, član upravnog odbora Inome, koja je bila proglašena najboljom u državi.

Za razliku od Drvarove, ostale nagrađene inovacije dolaze iz tvrtki kojima je lakše platiti skupe patente, poput Bernarde, Šestan-Buscha i Tehnixa.

Više od 90 posto inovatora nema dovoljno novca ni da sami zaštite izume na europskoj i svjetskoj razini, a kamoli da pokrenu proizvodnju.

– Za zaštitu na europskoj razini treba i do 30.000 eura, što malo tko od nas može platiti – upozorava Bistrović.

Antun Drvar smatra da razlog velikog broja inovacija u Međimurju leži i u predanom radu nastavnika u školama, ali i zanimanjima okrenutima industriji.

– Kod nas je mnogo strojara, električara, bravara i sličnih zanimanja, pa djeca kod kuće odmalena razvijaju ljubav prema tehnici i žele osmisliti izum koji bi olakšao posao njihovim roditeljima – smatra Drvar.

>> Hrvatski inovatori u Bruxellesu osvojili četiri zlata

Komentara 1

BU
Bubalamala
20:17 24.11.2015.

Međimurci su dokaz da Hrvatska može bolje.Od uvjek su se isticali marljivošču pa i nije iznenađenje, da dolaze i rezultati dog rada ..!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije