Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na engleskom

Medicina hit za strance: Desetak diplomanata ostalo u RH, pet Francuza radi u vrhunskim klinikama Pariza

studenti
Foto: Časopis MEF
1/5
13.10.2015.
u 11:35

Na engleskom jeziku u Hrvatskoj studiraju Finci, Šveđani, Francuzi...

Iz godine u godinu u Hrvatskoj je sve veći broj studija koji se održavaju na engleskom jeziku, a time se povećava i broj stranaca koji studiraju u Hrvatskoj. Danas ih, prema dostupnim podacima, ima nekoliko stotina, a najviše ih je na dva medicinska fakulteta, zagrebačkom i splitskom, te zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Prvi je sa studijem na engleskom jeziku krenuo zagrebački Medicinski fakultet koji je prvu generaciju studenata upisao 2003. godine.

Prijamni u Izraelu i EU

Te prve godine studij je upisalo 20 studenata, većinom pripadnici hrvatske dijaspore iz Kanade i SAD-a, ali i te godine bilo je nekoliko, kako se tada govorilo, "pravih stranaca" koji do tada nisu imali nikakve veze s Hrvatskom. Do danas medicinski studij na engleskom jeziku upisali su studenti iz tridesetak zemalja, a najviše ih je iz Kanade i SAD-a, Francuske, Izraela, Njemačke.

– Godišnje upisujemo pedeset studenata, a zainteresiranih imamo četiri puta više. Jedini organiziramo prijamne u inozemstvu, i to u Izraelu, Švedskoj, Španjolskoj i u dva grada u Njemačkoj, Berlinu i Hannoveru. Prijamni postoji i u Zagrebu, a planiramo ga ubuduće provoditi i u New Yorku – kaže nam prof. dr. Davor Ježek, voditelj studija na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Godišnje medicinu na engleskom upiše i desetak hrvatskih studenata, ali, ističe prof. Ježek, "namijenjena je ponajprije strancima jer je kreirana kao intelektualni izvozni proizvod". Studij je ove godine dobio certifikat za kvalitetu i internacionalizaciju, a profesor Ježek s ponosom naglašava da su zasad jedini koji ga imaju na području EU. Većina njihovih studenata nakon diplome vrati se u svoje zemlje. Svi oni dobiju odlične poslove. Pet Francuza s našeg studija zaposlilo se u najboljim pariškim klinikama. Neki se odluče ostati u Hrvatskoj, a riječ je uglavnom o djeci naših iseljenika. Do sada ih je život u Hrvatskoj nastavilo desetak, što je dobro jer nam nedostaje liječnika – zaključuje prof. Ježek. I za studijem na engleskom na splitskom Medicinskom fakultetu također postoji veliko zanimanje stranaca.

S diplomom u Belgiju

– Godišnje upišemo pedeset studenata, a prijavi nam ih se gotovo tri puta više. Dolaze nam sa svih strana svijeta, ali najviše iz Njemačke, Švedske i Norveške, a ima ih i iz SAD-a. Neki od njih više se ne žele vratiti u zemlju iz koje su došli. Previše im se svidi Split, klima i način života – kaže nam dekan Medicinskog fakulteta u Splitu prof. dr. Zoran Đogaš. Dodaje da od studenata stranaca koristi ima i splitski turizam jer im u posjete dolaze prijatelji i obitelj, a svi oni troše i svoja dobra iskustva prenose dalje. Medicina na engleskom u Splitu je počela 2011. godine. Godišnja cijena studija na oba medicinska fakulteta je sedam tisuća eura. Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu je znatno niža.

– Godišnja školarina je 28.000 kuna. Upisujemo 55 studenata, većina je naših, a stranaca desetak po godini. Dolaze iz Luksemburga, Poljske, Sirije, Nigerije, Njemačke, Kosova, Bugarske – nabraja nam voditelj studija na engleskom jeziku prof. dr. Mario Spremić. S ponosom dodaje da od 2011. godine godine imaju EPAS akreditaciju koju na svjetskoj razini ima samo dva-tri posto studijskih programa i predstavlja orijentaciju fakulteta prema standardima međunarodne izvrsnosti. U prvoj generaciji, koja je studij upisala 2008. godine, bio je i Iranac Mohammad Karsidani.

– U pet godina studija u Zagrebu stekao sam značajno iskustvo, naučio mnogo i pronašao prijatelje za cijeli život – prisjeća se Mohammad koji je nakon diplome posao pronašao u Belgiji.

– Sada sam u Teheranu, radim u svojoj konzultantskoj tvrtki. Hrvatska mi je drugi dom – kaže.

>> Dvadeset studenata s invaliditetom dobit će stipendije iz fonda akcije

>> Medicinski fakultet prvi u Uniji dobio certifikat CeQuint

Komentara 18

DU
Deleted user
11:48 13.10.2015.

Za svaku pohvalu, bravo Hrvatska, mozes biti najbolja!

KO
kobayashimaru
12:26 13.10.2015.

Hit,hit,hit,jeftino,jeftino,zaista jeftino je u hr se skolovati.

DU
Deleted user
13:03 13.10.2015.

Zato jer je skolarina u njihovima zemljama astronomska. Gledam neki dan dan video na youtube ... studentica veli kako studij filozofije placa 60 000 $ godisnje :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije