Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mladi lav HNS-a

Matija Posavec (34): Ja šef HNS-a? Nije isključeno

26.03.2015., Zagreb -  Medjimurski zupan Matija Posavec.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
29.03.2015.
u 15:14

Oponent Vesne Pusić govori zašto HNS ne treba pod svaku cijenu ostati u koaliciji sa sdp-om

Nakon što se javno suprotstavio vrhu stranke i šefici HNS-a Vesni Pusić tvrdeći kako koalicija sa SDP-om nije sveto pismo, mladi međimurski župan (rođen 1980.) za Večernji otvoreno govori o ideji stvaranja koalicije političkog centra s Ivom Josipovićem, o pogreškama Vlade, Čačiću, za kojeg smatra da je potreban svakoj vladi, te o premijerskom kapacitetu Tomislava Karamarka.

Hoćete li napustiti HNS, razmišljate li o tome ozbiljno?

Ne. Ostajem u HNS-u i borit ću se za stvaranje jačeg i kvalitetnijeg HNS-a. Ne HNS-a koji će imati rejting 1,5 ili 2 posto, ne HNS-a koji će biti u dojmu i percepciji ljudi klijentelistička stranka, stranka s aferama, ne HNS-a koji će trpjeti zbog pogreška drugih, nego HNS-a koji će biti predvodnik jedne moderne, građanske, demokratske i europske Hrvatske, koji će biti predvodnik u političkom životu i stranka koja će ljudima vratiti vjeru u politiku. I da potpuno novim pristupom, novim načinom i odnosom prema politici služimo interesima opće zajednice. Politika mora postati i u našoj zemlji djelatnost časnih i poštenih, onih kojima je interes države i društva iznad interesa bilo kojeg pojedinca ili bilo koje stranke. U takvoj je politici bitno drukčija uloga političkih stranaka koje moraju pružiti programe i projekte koji razvijaju zajednicu, sadržaje koji omogućuju pristojan život svih ljudi, a ne samo nekih. U takvoj će se politici cijeniti trud i rezultati svakog pojedinca na svim razinama. U takvoj se politici znatno mijenja uloga središnjih stranačkih tijela koja neće biti zatvorena od života svojih članova i cijeloga društva. Stranački je sustav u našoj zemlji u dubokoj krizi i svim našim postojećim strankama treba udahnuti novi smisao, puno više demokracije. U tako zamišljenoj i vođenoj politici u prvom planu nije ideologija, nego ono što politika zapravo i treba biti – servis građana i poluga za rješavanje problema građana.

Tko je kriv što HNS danas nije takva stranka?

Pravo je pitanje tko je, odnosno što je krivo da kod nas nije nijedna stranka takva. Uvjeren sam da će, ako današnje stranke nastave ovakvom svojom praksom, kao i svi relikti prošlosti nestati sa scene. Upravo zato i želim da moja stranka, HNS, ne doživi tu sudbinu koja čeka sve one koje se ne uspiju demokratizirati, odnosno mijenjati iznutra, prilagođavati potrebama društva i trenutka u kojem se zemlja nalazi. Ta se preobrazba mora događati kako u političkim ciljevima i načinu odnosa prema građanima Hrvatske tako i u djelovanju unutar stranke i unutarstranačkom izbornom procesu. Kad je riječ o HNS-u i sudjelovanju u koalicijskoj vlasti, i naša je stranka, kao uostalom i sve druge stranke koje su do sada participirale u vlasti, upala u istu zamku. Zanemaren je unutarstranački život, funkcioniranje organizacije je djelomično palo u drugi plan. Zato je važno da se u svim budućim sudjelovanjima u vlasti jasno razdijele izvršne funkcije u vlasti od onih stranačkih.

Vi otvoreno zastupate ideju o napuštanju koalicije sa SDP-om, odnosno otvoreno kontrirate predsjednici stranke Vesni Pusić. Koje sve stranke želite okupiti u koaliciju koju bi predvodio HNS, i da li u toj kombinaciji vidite i Reformiste Radimira Čačića?

Ovo je malo preslobodno shvaćanje moje pozicije u odnosu na buduću politiku stranke. Ono za što se zalažem jest da se ni u jednu koaliciju ne ulazi naslijepo. Kao što rekoh, najprije moramo definirati naše politike i pozicije za koje smo se zalagali i za koje ćemo se zalagati. Bilo da izlazimo na izbore samostalno ili u nekoj od koalicija. Reći odmah: mi idemo s ovom ili onom koalicijom nije politički mudro ni sa stanovišta stranke ni politike. U tom smislu ne isključujem ni samostalni izlazak na izbore, ali ni neke druge kombinacije koje uključuju okupljanje oko bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Naravno, to ne znači ni zatvaranje vrata koaliciji sa SDP-om, ali se stvari moraju postaviti na bitno drukčijim osnovama od onih koje su bile u ovoj sadašnjoj koaliciji. Osobno mogu reći da mi se sadašnja ideološka podijeljenost u zemlji na dva bloka nimalo ne sviđa, ona je loša za državu i društvo. I u tom smislu vidim prostor za jednu uljudnu, demokratsku koaliciju stranaka, nezavisnih pojedinaca koji bi mogli otupiti ovu ideološku podijeljenost i stalno vraćanje na neke teme iz davnina. S moje 34 godine priče o tome čiji je tata bio ustaša a čiji partizan neće pomoći našim brojnim mladim i nezaposlenim, brojnim zaposlenima koji primaju male ili nikakve plaće. To je jedina ideologija o kojoj bismo trebali razmišljati i odgovarati. Želim da se u ovoj zemlji radi, da se proizvodi i da se naši proizvodi i usluge mogu pronaći na policama diljem Europe i svijeta. A tom mom planu neće pomoći nikakva priča iz tamo neke 1941. ili 1945.

S kojim argumentima nastupa Vesna Pusić i njeni istomišljenici kada brani ostanak u koaliciji sa SDP-om?

S argumentima da Kukuriku koalicija uspješno surađuje tri i pol godine, da Vlada dobro radi svoj posao, posebno ako se imaju na umu uvjeti u kojima je preuzeta odgovornost za vođenje zemlje, te da postignuti rezultati kvalificiraju ovu koaliciju da zajedno nastavi raditi taj posao i u drugom mandatu. I naravno da je nastavak mandata izvjesniji u zajedničkom izlasku na izbore.

Vi se očito s time ne slažete. Kako ocjenjujete rezultate ove vlade?

Ova vlada u nekim segmentima ima rezultata, u nekima nema. Generalno, mislim da je Vlada nepotrebno izgubila dosta vremena s prilično neodlučnim početkom mandata. Uvjeren sam da bi rezultati bili znatno veći, a ponavljanje mandata puno izvjesnije, da su povučeni potezi koji su morali biti povučeni odmah na početku mandata jer bismo sada imali puno bolje rezultate nego što ih bilježimo. Izostanak pozitivnih rezultata u prošloj godini uglavnom je posljedica te neodlučnosti na početku.

Što je konkretno Vlada propustila učiniti?

Državu nismo pretvorili u efikasni javni servis, nismo dovoljno otvorili prostor za investicije i poduzetništvo. Hrvatska kao mala zemlja može uspjeti samo ako poveća ekonomsku aktivnost, ako povećamo proizvodnju kojom bismo zamijenili uvoz i povećali izvoz. Jedino izvozno orijentirana ekonomija može zemlji poput Hrvatske jamčiti dugoročno održiv gospodarski rast. Na taj način ćemo se brže oporaviti od recesije. Izvoz je komponenta agregatne potražnje pa njegov rast predstavlja ujedno rast BDP-a. A to se može, jer u Međimurju zadnjih osam godina bilježimo kontinuirano povećanje izvoza.

Iako HNS definitivnu odluku o tome s kime će izaći na izbore još nije donio, sve ide u smjeru nastavka suradnje sa SDP-om. Hoćete li ostati u HNS-u ako se nastavi koalicija sa SDP-om?

Rasprava unutar stranke o ovoj temi traje i trajat će još neko vrijeme. Postoje argumenti za sve opcije: za samostalni izlazak na izbore, za izlazak na izbore u koaliciji sa SDP-om, ali i u koaliciji s drugim strankama koje se nalaze između ova dva suprotstavljena bloka. A što se tiče izlaska iz stranke, nema ni govora o tome.

Imate li ambiciju danas-sutra preuzeti HNS, hoćete li se kandidirati za novog predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima koji će biti brzo nakon parlamentarnih?

Statut kaže da se najkasnije šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora mora održati sabor stranke, iako sam predlagao da se novo vodstvo stranke bira prije, a ne nakon parlamentarnih izbora. Što se tiče ambicija, moja je ambicija stvarati bolji HNS, ali i mijenjati političku scenu nabolje. A kroz koju poziciju u stranci, to ću još vidjeti. Treba vidjeti i kakvi će biti rezultati parlamentarnih izbora i kako će se stranka i s kojim konceptom pripremati za izbore. U ovom trenutku ne razmišljam o kandidaturi za predsjednika HNS-a, ali svaki čovjek koji je u politici mora imati ambicije za potencijalno preuzimanje vodstva stranke. Stoga, ne isključujem ni tu mogućnost.

Ja kažem Radimir Čačić, a vaše prve tri asocijacije su...?

Prepun energije, beskompromisan u postizanju cilja, potreban svakoj vladi.

U kojoj je mjeri razlazu Čačića i HNS-a kumovao osobni odnos njega i Vesne Pusić? Čini se da je njihov osobni odnos zapravo dominantan "krivac" za nastanak Reformista.

Vaša tvrdnja jednim dijelom doista drži vodu jednostavno zato što vidim takvu situaciju i na terenu gdje se u pojedinim sredinama događa da neki bivši članovi HNS-a koji su prešli u Čačićeve Reformiste više uopće ne razgovaraju s bivšim kolegama iz HNS-a s kojima su prije bili u odličnim odnosima. Samo zbog toga što je jedan ostao u HNS-u, a drugi otišao k Čačiću. Mislim da to nikako nije dobro, taj animozitet na lokalnoj razini vidi se i na izborima, a sve to nije potrebno. Mi smo u Međimurju kao jedan od najorganiziranijih dijelova HNS-a prije isključenja Čačića iz stranke zauzeli stav da to nije dobro i nastojali utjecati da se to ne dogodi. Međutim, kada se to dogodilo, poštovali smo odluku Predsjedništva stranke. Znao sam kakve će biti posljedice.

U politički najdelikatnijim trenucima vaše karijere, kada ste se 2013. godine odlučili kandidirati za župana i ići kontra SDP-a – a čemu se protivila i šefica HNS-a Vesna Pusić i šef SDP-a Zoran Milanović – snažno vas je podržavao jedino Radimir Čačić. Točno?

Radi se o tome da sam četiri godine bio zamjenik župana i iz te pozicije poznavajući političku scenu u Međimurju i činjenicu da sam četiri godine stalno bio na terenu i među ljudima, imam šanse postati župan i HNS-u vratiti mjesto župana koje je tada držao SDP. Bio sam jedini HNS-ov kandidat za župana iz koji je išao i protiv SDP-ova i protiv HDZ-ova kandidata, i u Međimurju jakih Lesarovih laburista. U trenutku isticanja kandidature nisam imao potporu vrha stranke. Bilo je u toj nepodršci različitih razloga: od ovog spomenutog koalicijskog pritiska pa do bojazni da se previše riskira izlaskom na izbore bez koalicije sa SDP-om. Međutim, moja je odluka bila da idem u to i bio sam spreman preuzeti sve posljedice svoje odluke. Na kraju se pokazalo da sam bio u pravu. Nakon moje odluke da idem na izbore, Čačić je to prihvatio i zalagao se u vrhu stranke.

Jesu li, nakon što ste uspjeli postati župan, ljudi iz vrha stranke koji vas prije toga nisu podržavali kasnije bili licemjeri koji su vas tapšali po ramenu i govorili svaka čast na uspjehu?

Meni je drago da su se kolege iz vrha stranke na kraju veselili našem uspjehu u Međimurju i prihvatile ga kao vlastiti uspjeh. A kad je riječ o ovoj nepodršci koju vi potencirate, više bih rekao da su bili oprezni, možda me ne želeći politički potrošiti. Nakon pobjede imao sam punu podršku stranke koja je uvažavala moj rezultat. Uostalom, postao sam i član Predsjedništva stranke. Ono što me nikako ne veseli je to što kolege iz SDP-a nisu lako prihvatile moju pobjedu na izborima. Stječe se dojam da sam zbog toga jednim dijelom i kažnjen tako da se u dovoljnoj mjeri ne podržavaju projekti Vlade koji su usmjereni prema Međimurskoj županiji.

Koje projekte vam je zaustavio SDP, odnosno premijer Zoran Milanović?

U ovom trenutku imamo spremnu dokumentaciju za projekte vrijedne više od milijardu kuna. Gledajući brojke, mnoge sredine u Hrvatskoj dobivaju puno više i to nije fer. Ali snaći ćemo se, borimo se i imamo rezultate. Gospodarski rezultati su bolji od Hrvatske, štitimo poljoprivrednu proizvodnju, smanjujemo uvoz, kandidiramo mnogo prema EU fondovima, imamo projekt besplatnih školskih udžbenika, prijevoza za srednjoškolce, stipendija, najefikasniji javni sektor, dozvole investitorima izdaju se najbrže u Hrvatskoj. A sve to s daleko najmanjim plaćama i brojem zaposlenih u javnom sektoru. I sve to pod istim zakonima i pod istom vladom. Dakle, može se. Usmjereni smo u potpunosti prema našim građanima.

U tome vam nije mogla pomoći prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i ostali HNS-ovi ministri?

Mislim da je to više pitanje za njih nego za mene. Siguran sam da je Međimurje zaslužilo bitno drukčiji odnos od ovog kojem sada svjedočimo. Bez želje da suprotstavljam našu županiju bilo kojoj drugoj, ako se vidi odnos prema nekim drugim županijama u posljednjih ne tri već deset i više godina, onda se razumije to naše nezadovoljstvo. Mi u Međimurju jesmo vrijedni, volimo svoju zemlju i svoje Međimurje, ali bismo htjeli i da nas malo više prihvaćaju središnje vlasti. Bilo one desne ili ove lijeve. Naravno da bih volio da su se predsjednica stranke i naši ministri više zauzeli za naše projekte pa i zbog toga što je izostalo razumijevanje i podrška SDP-a.

Kako biste opisali svoj odnos s Vesnom Pusić?

Naši su odnosi vrlo korektni. Cijenim gospođu Pusić i mislim da se ona također bori i želi najbolje. Međutim, smatram da treba više podržavati regije u kojima HNS ostvaruje dobre rezultate koji bi mogli pomoći povećanju prepoznatljivosti naše stranke, koja nosi odgovornost za upravljanje u županijama koje su među najuspješnijima u zemlji. To je mogao biti jedan od načina na koji se stranka mogla sačuvati od niskog rejtinga.

U čemu predsjednica HNS-a griješi, zašto je rejting stranke nikakav?

Stranka je pala u drugi plan zbog obveza čelnih ljudi u Vladi. Svaka stranka u vladajućoj koaliciji mora drukčije funkcionirati nego prije. A i malo više vjere u svoje čelnike na nižim razinama, pa i u našoj županijskoj organizaciji, ne bi škodilo.

Tko je najbolji HNS-ov ministar u Vladi, tko najlakše rješava probleme u svom resoru?

Svaki je naš ministar dobar na svoj način. Osobno mi se čini da su najvidljiviji rezultati ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš.

Kako biste ocijenili Zorana Milanovića kao političara i kao predsjednika Vlade?

Zoran Milanović je jedna od najinteligentnijih osoba u hrvatskoj politici, ali i jedan od najobrazovanijih političara u zemlji. No, čini mi se da je nedovoljno blizak s narodom. A ako netko želi biti dobar političar, mora razumjeti i potrebe i želje običnog čovjeka. Bez obzira jeste li premijer ili načelnik općine, morate razgovarati s ljudima, spustiti se među narod. Ako je suditi po najnovijim navadama, Milanović pokušava mijenjati takvu sliku jer je u zadnje vrijeme više na terenu. Navijam da takav ostane i izvan predizborne kampanje. Kao premijer je dao potpunu slobodu svojim ministrima i nije se pretjerano miješao u neke stvari, što je po meni pogrešno. Gospodin Milanović je državnik, on je predsjednik Vlade i najodgovorniji je za rezultate – i za dobre i za loše. I zato mislim da je morao biti puno više u operativnoj politici, odnosno čvršće držati konce u svojim rukama.

Što mislite o Tomislavu Karamarku kao vođi oporbe i šefu HDZ-a, te što mislite može li sutra biti dobar premijer, ima li kapacitet za tu funkciju?

Svakog političara, a pogotovo predsjednike stranaka, mjeri se postignutim rezultatima. Politika mora biti mjerljiva disciplina. A otkad je Karamarko na čelu HDZ-a, ne mogu se osporiti HDZ-ovi izborni rezultati. Gospodin Karamarko svakako ima kapacitet, no najprije moramo vidjeti kakav je to program s kojim želi osvojiti vlast, koje su to promjene u državi i društvu koje nudi i kojima želi promijeniti sadašnje stanje. Ali, za sastavljanje Vlade trebat će imati većinu u Hrvatskom saboru.

Je li Dragutin Lesar na neki način vaš "politički otac" koji vas je u ranoj fazi političke karijere usmjeravao i pomagao vam, te što danas mislite o njemu kao političaru?

S gospodinom Lesarom sam doista puno prošao kad je bio član HNS-a. Točno je da sam na njegov nagovor ušao u HNS, puno smo zajedno prošli i puno sam od njega naučio. To moram priznati. Danas malo rjeđe kontaktiramo. Smatram da neke stvari nije napravio dobro, pogotovo u zadnje vrijeme. Po mome mišljenju nije smio otići s čela laburista jer je kao predsjednik tu stranku držao na dosta respektabilnoj potpori birača. Trebao je ili nastaviti voditi laburiste ili napustiti politiku.

Vaša prva stranka bio je HSS, kako vam je išlo u toj stranci i zašto ste otišli iz HSS-a?

Tada sam bio jako mlad, imao sam 19 godina. Dakle, ja sam u svojoj 15. godini počeo raditi na radiju gdje sam pripremao emisiju u kojoj su gostovali razni dužnosnici pa i ministri. Gospodin Zlatko Tomčić, tadašnji čelnik HSS-a, 2000. godine bio je predsjednik Sabora, te mi je ponudio da uđem u politiku. Na prvim lokalnim izborima u Čakovcu smo dosta dobro prošli, ali sam se nešto kasnije jako razočarao u politiku. Napustio sam HSS i nekoliko godina bio skroz izvan politike. Ono što me je posebno razočaralo bio je odnos političara prema mladim ljudima.

Ima li Ivo Josipović budućnost u politici?

Prvo, njegov gubitak izbora posljedica je okolnosti na koje on na žalost nije imao utjecaja. Imao je priličan politički kapital, koji još uvijek ima. Nastavak bavljenja politikom je njegov osobni odabir i odluka. Osobno smatram kako treba iskoristiti njegovo veliko političko iskustvo. Uvjeren sam da može pomoći u stvaranju jednog pristojnog građanskog i demokratskog centra.

Kako izgleda vaš obiteljski background, čime se bavila vaša obitelj?

Radničko-poljoprivredni korijeni kao i u većine naših Međimuraca. Moja baka po tati bila je krojačica, djed je umro odmah nakon što se otac rodio, a s mamine strane baka je radila na poljoprivredi, a djed u Austriji i Sloveniji. Otac mi je početkom devedesetih otvorio prvu privatnu autoškolu u Hrvatskoj. Majka mi je u mirovini, a brat je završio kriminalistiku i prometne znanosti, također ima poslovni duh i bavi se obiteljskom tvrtkom. Poznat je po tome što je zajedno s ocem osmislio i izradio kompletni sustav prometnog odgoja za djecu predškolske dobi te su autori i priručnika za vozače.

Jeste li vjernik?

Smatram se vjernikom, vjerujem i u Crkvu i smatram je potrebnom. Odgajan sam i živim u kršćanskoj tradiciji.

>> Matija Posavec (HNS): Andrea Zlatar Violić treba dati ostavku

>> Posavec odlučan: Platit će država, ne mi

Komentara 19

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
15:27 29.03.2015.

Hns stranka koja nema ni pet posto podrske naroda i koja ima aferu za aferom i koja je dala najgore poiticare otkad postoji neovina htvatska i takvi nam sole pamet ,vesna daje pare bratu ma sve moralne vertikale a volio bih da samostalno izađu na izbore da vide konacno gdje pripadaju

DU
Deleted user
16:25 29.03.2015.

Samo briši, poštovani haenesovče, briši i oni će biti izbrisani, na tvoju veliku žalost! Ponavljam: Kako može biti lav netko tko pripada stranci koja ima 3 člana, 5 ministara i 100 direktora javnih poduzeća? Čak nisam spomenula koliko imaju osuđenih lopova. Briši, nećeš dovijeka!

DU
Deleted user
15:46 29.03.2015.

1,4% biračkog tijela,14 zastupnika,4 ministra,5 lopova pravomoćno osuđeni ili čekaju sud,predsjednica stranke djeli stotine tisuća kuna,bratu,ćerki i bivšem predsjedniku,gdje to ima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije