Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTAR PROSVJED

Matica umirovljenika protiv liječničkog pregleda za vozače starije od 65: 'To je diskriminacija, lobiji žele zaraditi na nama'

stetoskop
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
28.12.2016.
u 12:25

Stariji vozači su oprezniji i mudriji, a sudjeluju u svega 8,5 posto nezgoda, tvrde u MAH-u

Matica umirovljenika Hrvatske oštro prosvjeduje protiv nacrta novog prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se za osobe starije od 65 godina namjerava uvesti obvezan liječnički pregled za produženje vozačke dozvole. U MAH-u tvrde da je riječ o diskriminaciji po starosnoj tobi te traže da se zadrži postojeće zakonsko rješenje i hitno povuče prijedlog.

- U Republici Hrvatskoj, od ukupnog broja vozača, ima više od deset posto starijih od 65 godina, a statistike pokazuju da oni sudjeluju u svega osam i pol posto prometnih nezgoda. Vidljivo je iz brojnih analiza i podataka kod nas i Europi da stariji vozači ne pripadaju najrizičnijim skupinama u prometu, nego su upravo zbog svog iskustva oprezniji i mudriji u vožnji. Ako Vlada bude uvažavala lobije, kojima je u interesu da zarade na umirovljenicima, a ovom prilikom i na liječničkim pregledima, onda Matica poručuje da se s tim neće miriti i da će biti prisiljena, zajedno sa Sindikatom umirovljenika i drugima, tome se oduprijeti - navodi se u jučerašnjem priopćenju koje potpisuje predsjednik MAH-a Josip Kovačić.

MAH se slaže da trebaju postojati rješenja kojima se mogu i trebaju spriječiti nesreće u prometu nastale zbog zdravstvenih problema vozača bez obzira radi li se o starijoj ili mlađoj osobi. Međutim, smatraju da je ovaj prijedlog "gorka čestitka" kojim bi se uveli "novi financijski troškovi i maltretiranja na liječničkim pregledima". Napominje se i kako zakonodavstvo u Europskoj uniji ne diskriminira umirovljenike i starije osobe niti kad je riječ o sudjelovanju u prometu na cestama.

>> Što donose izmjene zakona? Loši vozači ostaju bez vozačke na dvije godine

>> Vozači nakon 65. na pregled - Sposobni za rad, ali ne i za upravljanje vozilom!?

Komentara 9

CH
Challenger
12:37 28.12.2016.

Može ali na račun države!!!!

GU
guslarjovo
12:47 28.12.2016.

Najjedstavnije sa 65 u dom umirovljenika pa avtobusom razvoziti da još odrade do penzje. Zar ne vrijede pravila EU? Nekog treba na psihijatriju

DH
dalibor.hren
14:16 28.12.2016.

Liječnički pregled svakih 5 godina, na račun države!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije