Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rad za 1600 kuna

Matica sinidikata: „Mrsićevo“ volontiranje ili kako u društvo na mala vrata uvesti robovlasništvo

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.10.2014.
u 09:41

Dosad su poslodavci mogli uzimati nove volontere samo u slučaju da barem polovicu dosadašnjih zadrže i ponude im „pravi“ radni odnos

Matica hrvatskih sindikata upozorava kako je 'u široj javnosti je gotovo nezabilježeno prošao podatak kako je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poslodavcima iz privatnog sektora nedavno ukinulo ograničenja pri korištenju mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, tzv. „Mrsićevog volontiranja“.

Poslodavci će sada sasvim legalno moći angažirati nove volontere na mjesta onih kojima je istekao ugovor o stručnom osposobljavanju, bez gotovo ikakvih dodatnih uvjeta. Podsjetimo, dosad su poslodavci mogli uzimati nove volontere samo u slučaju da barem polovicu dosadašnjih zadrže i ponude im „pravi“ radni odnos.

 - Ovim izmjenama je de facto legalizirana dosadašnja tiha praksa nemalog broja poslodavaca da volontere prime i iskoriste za repetitivno obavljanje najosnovnijih poslova, bez nekog suvislog programa osposobljavanja ili izučavanja potrebnih vještina, te ih po isteku ugovornog roka mijenjaju kao na pokretnoj traci, odbacujući stare i uzimajući nove zajedno s novom tranšom državnih poticajnih sredstava. Rezultat? Postupno uvođenje robovlasničkog društva na mala vrata. Jer kako drugačije nazvati model u kojem su mlade visokoobrazovane osobe primorane stupati u ugovorni odnos u kojem im se, umjesto primjerene plaće za primjeren rad, za osmosatno radno vrijeme (a nerijetko i duže, jer tko zapravo u stvarnosti kontrolira te odredbe o zabrani prekovremenog rada za volontere) nudi tek naknada dostatna da pokrije osnovne troškove prehrane i prijevoza, a nakon godinu-dvije ih se baca nazad na Zavod za zapošljavanje, ovog puta s dodatnim hendikepom da se više ne mogu prijaviti čak ni za novo stručno osposobljavanje. Kakvo iskustvo su doista stekli? Kakva perspektiva im se smiješi? Tko će im ponuditi stalan radni odnos i normalnu plaću kad svake godine s fakulteta u žrvanj pristiže novo „meso“ dovoljno očajno da prihvati rad za tričavih 1600 kuna?, poučuju iz Matice.

 - Ministar Mrsić je svojedobno, ima tome već koja godina, najavljivao kako će se novcem iz europskih fondova „podebljati“ iznos naknade za volontiranje do visine minimalne plaće. Da se razumijemo, i takav iznos je jad i bijeda za nekog tko pet dana u tjednu odrađuje puno radno vrijeme na radnom mjestu koje zahtijeva fakultetsko obrazovanje, međutim bio bi to barem korak u pravom smjeru. No umjesto toga, dobili smo nešto puno gore. Ovim najnovijim potezom HZZ-a se jedna, od samog početka potpuno pogrešno postavljena politika pretvara u još dublju nepravdu prema mladim generacijama, a time i prema društvu u cjelini. Umjesto da se državnim poticajima atraktivnijim učini već priznati i uhodani model pripravničkog ugovora gdje mlada osoba za svoj rad dobiva barem nekakvu plaću i po isteku pripravništva i uspješnom polaganju stručnog ispita ima pred sobom perspektivu stalnog zaposlenja, država preferira jednu nakaradnu mjeru kojom vrši direktan udar na cijenu rada, unosi dodatnu nesigurnost u tržište rada i doslovno tjera mlade na emigraciju iz zemlje. Neka nam ministar Mrsić pojasni koja će to normalna osoba u takvim okolnostima u Hrvatskoj zasnivati obitelj, imati djecu? Od čega će ih financirati?, pitaju se.

 - Uz ovakav maćehinski odnos države prema svojim građanima, nije ni čudo što nam u izvoznoj bilanci zadnjih godinu dana najveći uzlazni trend pokazuje – visokoobrazovana radna snaga. Jer ako ništa drugo, sa 1600 kuna mjesečno barem se može upisati tečaj stranog jezika i umjesto na Zavodu za zapošljavanje, bolju budućnost potražiti u Kanadi ili na Novom Zelandu, poručuju iz Matice.

>> Dobili poruke da je dolazak obvezan, a nudi se samo 15-ak radnih mjesta!

Komentara 8

TR
trinaestica
10:26 02.10.2014.

Oni su svoj cilj postigli - od mladih ljudi koji bi trebali osnivati obitelji napravili su nezaposlene ili dijasporu. U svakom slučaju natalitet hrvata će se još više smanjiti.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
10:00 02.10.2014.

To nije robovlasništvo, to je mnogo, mnogo gore!

Avatar hdz1848
hdz1848
09:49 02.10.2014.

te ih po isteku ugovornog roka mijenjaju kao na pokretnoj traci, odbacujući stare i uzimajući nove zajedno s novom tranšom državnih poticajnih sredstava. Rezultat?-----------------> Baš smo pravi katolici. Kao na pokretnoj traci se izživljavamo na nezaposlenima. Kakvi bi tek bili da ne čitamo Bibliju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije