Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON

Matić: Silovanje u ratu bit će ratni zločin za koji nema zastare

Predrag Matić
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
27.02.2014.
u 15:41

Žrtvama će biti omogućeno pravo na psiho-socijalnu pomoć na primarnoj razini, obavezno i dopunsko zdravstveno osiguranje...

Uskoro će se u javnoj raspravi naći novi Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, najavio je danas ministar branitelja Predrag Fred Matić na promociji zbornika o pristupanju žena pravosuđu. Uoči ljetne stanke ili početkom jesenskog zasjedanja zakon bi se trebao naći u saborskoj proceduri. Zakonom, koji definira prava žrtava, a ne progon počinitelja, će se seksualno nasilje u ratu okarakterizirati kao ratni zločin za koji nema zastare.

- Žrtvama će biti omogućeno pravo na psiho-socijalnu pomoć na primarnoj razini, obavezno i dopunsko zdravstveno osiguranje, medicinska rehabilitacija, godišnji sistematski pregled, pravo prednosti smještaja u veteranske centre kada oni zažive, te primjerena novčana naknada – objasnio je Matić, no i dodao kako se s isplatama novčane naknade silovanim ženama najvjerojatnije neće krenuti odmah s obzirom na loše stanje državnog proračuna.

Ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin je u skladu sa svim navedenim podsjetila da bi Hrvatska trebala u potpunosti implementirati Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti koja, između ostalog, propisuje da silovanja u ratu ne smiju ući u zastaru niti se smije dopustiti amnestija počinitelja.

>> DORH poziva žrtve masovnih silovanja iz rata da daju iskaze

>> Zločinac iz JNA na Sajmištu: Biraj koji će te od nas silovati

Komentara 22

KA
kafka
15:55 27.02.2014.

Odavno je takim trebalo biti. Silovanje je ratni zločin! .

KA
KatarinaMedici
15:49 27.02.2014.

I previše godina prekasno....

KR
KroničarHr
16:34 27.02.2014.

Sto sve ovi nisu u stanju poduzeti kako bi zakamuflirali osnovnu stvar-ratni, sustavni i planirani zlocin. Ravnopravnost spolova i slicne trivijalnosti u kontekstu jezivoga zlocina, samo su, uz donosenje novih zakona, stvaranje je alibija i davanje prljave lazne nade zrtvama.. Umjesto da se oforme timovi vrhunskih istrazitelja i strucnjaka, ako treba zatrazi i medjunarodna pomoc, koja se nemilice usmjerava profesionalnim "borcima" za razna prava, pa primjereno rasvijtle ti zlocini i kazne, odnosno do smrti gone zlocinci i drzava koja ih stiti, umjesto da se stvaraju uvjeti da agreslor i planer tih zlocina, plate ogromne odstete zrtvama, sto ova bijedna vlast ne smije ni spomeniti, izmisljaju se stranputice sa znakovima nekakvoga cilja i pravde. Nema jadnije zadace Maticu od toga sto radis.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije