Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak se povukli

Dvodnevna drama: Markov trg 32 sata pod opsadom 500 policajaca

branitelji, sukob
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/19
29.05.2015.
u 21:18

Samo nas mrtve mogu 
odvesti odavde, kleli su se sinoć prosvjednici, ali su danas ipak odlučili mirno otići

Gornji grad i Markov trg izgledali su poput ratne zone koju je čuvalo najmanje 500 interventnih policajaca pod punom ratnom spremom. Branitelji su u četvrtak došli “čekati razgovor” s premijerom Zoranom Milanovićem na Markov trg, a nakon 22 sata, kada je okupljanje zabranjeno, od policije su se sklonili u crkvu sv. Marka, iz koje nisu mogli izići sve do petka u 13 sati. Proveli smo dio noći s braniteljima u crkvi, u kojoj nisu imali ni WC, ni hranu, ni pitku vodu, a s obzirom na hladnu noć ni dovoljno deka, ali većina ih nije ni spavala. Unatoč nehumanim uvjetima u kojima su boravili, uz česte asistencije hitne službe, branitelji su nam složno tvrdili da ne planiraju otići dok ih premijer Zoran Milanović ne primi.

Osvajanje barikada

– Samo nas mrtve mogu odvesti odavde – govorili su nam branitelji citirajući pri tome braniteljicu Nevenku Topalušić koja je preminula drugi dan nakon postavljanja šatora u Savskoj 66, koji je tamo već 223 dana.

S obzirom na to da nisu znali hoće li biti uhićeni, branitelji ni ujutro, nakon 8 sati kada počinje “radno vrijeme” za prosvjede, nisu izlazili iz crkve, a policija ih je odlučila potpuno izolirati pa osim lijekova nije propuštala do njih ni hranu, vodu, a ni novinare. Pokušavali su im hranu donijeti i saborski zastupnici, no ni njima to nije pošlo za rukom. Istodobno su iz ostalih krajeva Hrvatske, ali i iz šatora na Savskoj cesti, na Gornji grad počeli pristizati i ostali branitelji-prosvjednici, koje je policija zaustavila na blokadama – ispred Stare gradske vijećnice te na Kamenitim vratima.

Nekoliko kordona policajaca, na desetke policijskih marica i ograde pokušavali su spriječiti proboj novih branitelja, ali policiji to nije pošlo za rukom pa je u jednom trenutku nekoliko desetaka branitelja zajedno s Ljubom Česićem Rojsom podiglo ogradu i potrčalo prema Markovu trgu i crkvi. U tom trenutku policija je imala većinu ljudi raspoređenu na mjestima na kojima je blokirala prilaz Markovu trgu, a na samom trgu imala je samo 20-ak ljudi, koji su shvatili da ne mogu zaustaviti gomilu koja trči prema njima pa su branitelji ponovno zaposjeli Markov trg. Nakon toga su se slobodno kretali ograđenim prostorom i crkvom, a policija se usredotočila na blokade i sve snage usmjerila na to da ne dođe do novih proboja.

Ugroženo zdravlje invalida

Vlado Turudić iz Zaprešića jedan je od branitelja koji su probili blokadu i došli u crkvu.

– Smatram da mi je tu mjesto. Ovo nije samo borba za branitelje, ovo je borba za cjelokupni hrvatski narod – rekao je Turudić.

Iz crkve je tada izišao i Đuro Glogoški te preko megafona pozvao policiju da otkaže poslušnost i da ne ide na hrvatske branitelje nego da im se pridruži. Među braniteljima se u jednom trenutku pojavio i ministar branitelja Predrag Fred Matić koji im je poručio da napuste Markov trg i odnesu šator iz Savske pa će se premijer s njima susresti u ponedjeljak. Nepovjerljivi branitelji na to nisu pristali pa se ministar u crkvi zadržao samo nekoliko minuta.

Ostali dio popodneva protekao je mirno, a vijest da je premijer Zoran Milanović s konferencije za novinare poručio da će ih primiti u ponedjeljak u 10 sati, branitelji su dočekali s odobravanjem. Nešto prije 18 sati odlučili su se vratiti u Savsku 66, zbog, kako su rekli, zdravlja invalida, a policija ih je mirno propustila da odu s Markova trga.

Uzrujani stanari

Cijela drama s policijom i braniteljima najviše je uzrujala stanare zagrebačkog Gornjeg grada koji su dva dana živjeli pod policijskom opsadom i svaki put kada su htjeli otići u grad morali su pokazivati osobne dokumente, a u nekim trenucima ih policija nije ni puštala da se vrate kući. Vlasnici ugostiteljskih objekata žalili su se na financijske gubitke koje trpe budući da im se nitko nije mogao približiti i pitali su se od koga tražiti da im to nadoknadi.

>>Grabar-Kitarović o 'slikama s Markova trga': Otišla sam iz ureda oko 2 u noći'

>>Milanović: Nitko neće ucjenjivati ne samo mene nego nijednog premijera Hrvatske

Komentara 66

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
21:47 29.05.2015.

milanović se drži kao viša klasa ,,,,, taj čovjek nije iz naroda i nije za narod, a djelovao je kao nova snaga, medjutim mentalno od rankovića se nije maknuo

MA
Manolo46
21:36 29.05.2015.

Kao i 1991. godine, branitelji Crkva i krunica protiv komunista i četnika!

L0
luena 01
21:37 29.05.2015.

Imate se cime pohvaliti ,njih 500 interventnih policajaca pod ratnom opremon na goloruke branitelje...sramoto mozes li biti veca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije