Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glasuj za osobu godine

Marko Pinjuh: Jedni drugima ne dajemo priliku da postanemo bolji

16.12.2014., Osijek - Marko Pinjuh student osjeckog Elektrotehnickog fakulteta koji je nominiran za Vecernjakovu osobu godine. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
18.12.2014.
u 10:14

Pet je godine radio na izumu vakuumskog motora tzv. jedača plamena koji štedi 40 posto energije

Marko Pinjuh, student osječkog Elektrotehničkog fakulteta, pozornost na sebe skrenuo je izumom vakuumskog motora, popularno nazvanog "jedačem plamena", kojim se štedi 40 posto ili toplinske ili električne energije. Na tom revolucionarnom izumu ovaj je mladić radio posljednjih pet godina, a sada su mu stigle brojne poslovne ponude. Među njima posebno se izdaja ona koja je stigla iz NASA-e.

Ovaj 22-godišnjak dobitnik je Rektorove nagrade, a kako bi prikupio novac za svoje inovacije, noću radi kao zaštitar.

Što vam se sviđa, a što nije dobro u Hrvatskoj?

Nedostaje puno više brige za mlade, obrazovane i ambiciozne ljude koji imaju ideja. Njima se treba pružiti prilika jer, ako je ne dobiju, iselit će se i otići tamo gdje im je bolje. Žalosno je što se to i događa. Stoga ih treba stimulirati sada, dok su mladi, a ne za deset godina jer tada će proći njihovo vrijeme. Gledajući svoje područje djelovanja, inovatorstvo, ljudi u tom segmentu jako se slabo, zapravo nikako ne potiču.

Što biste promijenili?

Treba dati priliku svima koji imaju ideju, ali i dovoljno energije, volje i želje da je provedu u djelo, da nešto naprave.

Što vidite kao jedan od većih problema u zemlji?

Možda će ovo zvučati jako loše, ali u razgovoru s ljudima svi nekako govore kako najčešće radimo jedni protiv drugih, da smo, reći ću otvoreno, zavidni na uspjeh onoga drugoga. Mislim da je naš najveći problem upravo to da jedni drugima, kao ljudi, ne dajemo priliku da postanemo bolji, uspješniji jer se bojimo konkurencije, ne želimo im pomoći.

Mislite li da naši političari mogu riješiti recesiju?

Nedovoljno poznajem te ljude da bih o tome mogao govoriti. Inovator sam, a politiku prepuštam političarima. Vjerojatno imaju snage ako su im građani, odnosno birači na izborima dali svoj glas vjerujući pri tome kako su dorasli rješavanju i takvih situacija.

Zašto nam je društvo ovako podijeljeno, postoji li nešto što bi nas trebalo sve ujediniti?

Uvijek će društvo biti podijeljeno jer će u njemu biti većina koja je "za" nešto i manjina koje će biti "protiv" svega toga. Mislim da se to nikada neće niti može promijeniti. Ne znam postoji li stvar koja nas može sve ujediniti.

Tko vam je uzor?

Kao što sam već rekao, uzor mi je Nikola Tesla i njegova izjava: Samo mi je nebo granica. No ja više nemam ni tu granicu.

>> Nominirani kandidati za laskavu titulu: Glasujte za Večernjakovu osobu godine

Komentara 3

Avatar ZliJazavac
ZliJazavac
10:05 19.12.2014.

Lik je obični plagijator, za detalje uguglejte: 'Jedač plamena beskorisna je igračka i kopija'. Čovjek je doslovce prepisao tuđi rad za seminar i to nitko nije provjeravao....

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
12:52 18.12.2014.

Ajde brzo, kandidatura za predsjednika!

LJ
ljiljanapinjuh
16:27 18.12.2014.

Ponosna sam na tebe i na tvoje stavove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije