Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.01.2014. u 12:00

Što Željku Markić, Čačića i Gabrića čini srodnim? Zajedničko im je to što imaju biznis i – slabost prema neodoljivom zovu politike

Željka Markić, Radimir Čačić, Nikica Gabrić... Što ih čini srodnim? Ponajmanje svjetonazor. Markićka je konzervativka, Čačić liberal i ljevičar, Gabrić je negdašnji socijaldemokrat, ali sada ne želi biti ni lijevo ni desno. Zajedničko im je to što imaju biznis i – slabost prema neodoljivom zovu politike.

Željka je Markić napravila pothvat o kojem su s poštovanjem i zavišću govorili i njezini protivnici. Pod njezinim vodstvom skupljeno je 750.000 potpisa za referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca, referendum je uspio a ona je postala nacionalna zvijezda. Zašto sad hoće u politiku, zašto hoće uprljati nevinost jednog pothvata koji je sadržajem iznimno jednostavan, zašto uspjeh u toj jednostavnosti u kojoj nema traga ni frazi, ni jeziku skrivenih značenja, ni licemjerju, ni kalkulantstvu, ni obmanama i lažima želi iskoristiti za političku karijeru koje bez svega toga nema?

Politička promocija

Boji li se da bi tko mogao pomisliti kako joj u prvom redu i bila na umu politička promocija te da joj je referendumom samo otvorila vrata? Budući da se bavi i biznisom, moglo bi se i pretpostaviti da su joj glavni motivi u bavljenju politikom privatni a ne opće dobro i svjetonazorna principijelnost.

Je li u slavi koju joj je donio referendum o braku osjetila blizinu opojne moći koju donosi vlast, užitka u vladanju ljudima i njihovim sudbinama? Tko se u politici resi kršćanstvom, takva pitanja ne može izbjeći.

Po mišljenu mnogih Radimir Čačić trebao se za sva vremena prestati baviti politikom pošto je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Kako može u politici i vlasti biti čovjek koji na duši ima dvije smrti, koji se nedostojno držao prema obiteljima poginulih, koji se kleo u svoju nevinost nasuprot očitoj krivnji koju je sud dokazao i kojega je na najsramotniji mogući način štitio Zoran Milanović tvrdnjom da su za nesreću krivi stradali jer nisu bili vezani? U prenesenom značenju govoreći, ne bi li takav čovjek i u politici mogao proizvoditi smrt za koju bi odbacivao odgovornost, prezirao stradale i vlašću se služio kao zaštitom nakon nesreća koje bi donosio zemlji?

Težnja za političkom moći

Ali Čačić nije mario za takva pitanja, i te kako se bavio politikom, pa i iz zatvora pošto je morao podnijeti ostavku na mjesto ministra i potpredsjednika Vlade, a sada navješćuje svoj povratak premda ga je Vesna Pusić izbacila iz stranke i premda bi vrijeme mogao “gubiti” u biznisu kojim se bavi cijeloga života. Primjer Radimira Čačića i njegove težnje za političkom moći koja ne zna za prepreke pokazuje kako je vlast u Hrvatskoj iznad svakog morala, iznad svakoga načela, iznad svakoga prava, iznad svih normalnih ljudskih kriterija, pa je zapravo i najpogodnija za ljude koji ni do čega od toga ne drže. Premda kao oftalmolog ima uspješan biznis, sve strasti političara iskazao je posljednjih mjeseci negdašnji socijalistički predsjednik omladine i negdašnji esdepeovac Nikica Gabrić, koji Hrvatskoj obećava brda i doline i pljuska svakog tko ne plješće njegovoj političkoj nevinosti, genijalnost i spasonosnim planovima za zemlju.

Premda zapravo u politiku još nije ni ušao a od vlasti je daleko, već je kao pravi despot demonstrirao svoju nedodirljivost, postavši rekorder u broju polemika s novinarima, političkim analitičarima i medijima. Vrlo je jednostavno i točno njegovo totalitarno naslijeđe opisao jedan kolega, čije je novine također opaučio: prozivajući novinare i medije, on “pljuje po njima i dijeli lekcije kako bi, o čemu i što trebali pisati”. Ako je i istinita Gabrićeva tvrdnja da ne ulazi u politiku kako bi nešto stekao, jer ima sve što želi kao uspješni oftalmolog i oftalmološki tajkun, zacijelo ne može zaboravit slast vlasti iz vremena komunizma i bolnu marginaliziranost u SDP-u. Markićka, Čačić, Gabrić, a i drugi primjeri pokazuju kako se politika poimlje kao osobna moć i korist, a ne kao briga za zemlju, cilj joj nije Hrvatska i njezino opće dobro nego promocija taština.

>> Veliko okupljanje desnice: Pregovori Željke Markić i Tomislava Karamarka

Komentara 21

NO
normalac
13:01 31.01.2014.

Politikom bi se trebali baviti moralni ljudi, a ne oni drugi. Sada se kod nas politikom bave isključivo amoralne osobe. Zato se svakodnevno pune zatvori, a to nije niti promil uhićenih kriminalaca. Država je totalno korumpirana, nezaposlenost je u rajskim visinama. Nitko ništa ne rješava osim dodjele novca svojim prijateljima - Šegon i stvaranje mreže poslušnika - HDZ. Bez komentara.

VE
verica2
13:33 31.01.2014.

Sasvim sigurno ima časnih ljudi koji se politikom žele baviti zbog osjećaja odgovornosti za zajednicu u kojoj žive. Ne tvrdim da su to baš ovi na fotografiji, ali naslov članka sugerira da je slabost već sama želja za političkim angažmanom.

ST
strmecki
13:17 31.01.2014.

Jao Milane, kako krivo zaključuješ. Pa nije Markićka ušla u politiku (odnosno u društveni aktivizam) zato što se na taj način spašava od zatvora (Čačić) ili ubija dosadu (Gabrić), nego zato što nije mogla gledati kako propada sve oko nas zbog nesposobne političke oligarhije. Čačić i Gabrić su svjetonazorski na istom mjestu, gotovo bih rekao da ni Ivkošić nije daleko od njih. Zatekli se u nekom vrijednosnom sustavu, ali prave su im vrijednosti vrlo profane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije