Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetna sezona imenovanja

Mariju Bistricu preuzima popularni mladi svećenik

josip bozanić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.07.2016.
u 22:50

Svetište Majke Božje Bistričke vodit će Domagoj Matošević, najperspektivniji svećenik, odličan organizator i pastoralac

Ljetni mjeseci u Katoličkoj crkvi donijeli su sa sobom, po običaju, premještaje svećenika po župama, koji je, primjerice, ove godine u nekima, poput Zagrebačke nadbiskupije, razmjerno manje nego prijašnjih godina, ali zato ima više onih poznatijih imena, osobito među mlađim klerom.

Tako je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić odobrio 68 dekreta za imenovanje i premještaje svećenika, među kojima je i imenovanje novog upravitelja Nacionalnog svetišta Majke Božje u Mariji Bistrici.

Naime, mons. Zlatko Koren razriješen je službe rektora Svetišta Majke Božje Bistričke i službe župnika u Župi Uznesenja BDM u Mariji Bistrici te je imenovan župnikom u Župi sv. Blaža u Zagrebu, a njegovim nasljednikom kardinal Bozanić imenovao je preč. Domagoja Matoševića, koji je bio dotad rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i omiljen je među mladim vjernicima Zagrebačke nadbiskupije. Matošević će biti i župnik u Župi Uznesenja BDM u Mariji Bistrici. Matošević je među najperspektivnijim mladim svećenicima Zagrebačke nadbiskupije i odličan je organizator i pastoralac. Na mjesto rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, kojim je dosad upravljao Matošević, dolazi vlč. Matija Pavlaković, koji je bio župnikom u gradskoj Župi sv. Petra i Pavla u Zagrebu. Kardinal Bozanić razriješio je službe pročelnika Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije preč. Ivicu Budinšćaka, koji je ostao ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, a novim pročelnikom svoga Tiskovnog ureda imenovao je mladog i perspektivnog svećenika vlč. Bornu Puškarića, koji će nastaviti i rad na svome doktoratu.

Franjo Prstec u mirovini

Nekadašnji tajnik kardinala Bozanića vlč. Željko Faltak nastavlja rad na doktorskoj tezi i imenovan je koordinatorom trajne formacije svećenika,a ujedno mu je povjerena služba bogoslužja u Akademskoj crkvi sv. Katarine u Zagrebu. Svećenik koji je u javnosti poznat po radu s bolesnima, marginaliziranima i prostitutkama, vlč. Dragutin Goričanec, koji je nadbiskupijski povjerenik za osobe s posebnim potrebama, imenovan je župnikom u Župi Uzvišenja Sv. Križa u Završju.

Župnik gornjogradske župe sv. Marka Evanđelista u Zagrebu, mons. Franjo Prstec razriješen je službe župnika i otišao je u mirovinu, a vikar za Grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj, razriješen je službe župnika u Župi sv. Blaža u Zagrebu i imenovan kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

Popularni karizmatski svećenik vlč. Dražen Radigović razriješen je službe privremenog upravitelja Župe BDM Snježne u Belcu i službe supsidijara u Župi Uznesenja BDM u Mariji Bistrici te je imenovan župnikom u Župi sv. Petra i Pavla u Zagrebu – Kašina.

A među vjernicima također popularni vlč. Jakov Rađa razriješen je službe koordinatora za trajnu formaciju svećenika, nastavlja rad na doktorskoj tezi te je imenovan promotorom kršćanskih poziva kao i povjerenikom za duhovna zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Singbo vlč. Odilon-Gbènoukpo razriješen je službe župnog vikara u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu te je imenovan sveučilišnim kapelanom Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Stanovat će u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu, gdje će pastoralno pomagati nedjeljom i blagdanima, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, uz ostala imenovanja i premještaje, koji se uglavnom odnose na javnosti manje poznate župske vikare župa Zagrebačke nadbiskupije.

U ostalim biskupijama diljem Hrvatske također su u tijeku premještaji i imenovanja, a među zanimljivijima, primjerice, razrješenje utjecajnog ekonoma Krčke biskupije mons. Antun Toljanić, kojega je biskup krčki mons. Ivica Petanjak razriješio i službe ravnatelja Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika i imenova ga župnikom Drage Bašćanske.

Biskupsko ređenje u Šibeniku

Uz ova imenovanja, u ponedjeljak je i biskupsko ređenje novoimenovanog šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića, kojega će na svetkovinu svetog Jakova, u katedrali istoimenog sveca u Šibeniku, kao glavni zareditelj zarediti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, uz suzareditelje splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića i apostolskog administratora Šibenske biskupije i biskupa u miru Ante Ivasa zajedno sa svim nazočnim nadbiskupima i biskupima.

Novi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić dolazi iz Gospićko-senjske biskupije, gdje je bio župnik u Udbini i upravitelj Svetišta hrvatskih mučenika.

Komentara 5

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
00:23 26.07.2016.

prestrašno, kao da je ovo glas koncila. kao nekoć u komunizmu, državni mediji saopćavaju vijesti kulta ličnosti i peru mozak

Avatar istovari
istovari
05:54 26.07.2016.

Vijesti iz plićaka....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije