Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napala bivšeg ministra

Petir: Upisivanje u ARKOD bez znanja vlasnika omogućeno je Jakovininim pravilnikom

petir i jakovina
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/5
25.10.2016.
u 11:20

"Ni u jednoj od Uredbi EU ne postoji odredba prema kojoj bi bilo dopušteno ostvarivati neko pravo na štetu vlasnika poljoprivrednog zemljišta ako ne postoji valjani međusobni ugovor o korištenju toga zemljišta"

Europarlamentarka i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir danas je priopćenjem napala Tihomira Jakovinu, ministra poljoprivrede iz pretprošle Vlade, zbog upisivanja zemljišta u ARKOD, sustav kojim Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nadzire isplatu poljoprivrednih potpora, bez znanja vlasnika.

"Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj otkrili su da im je bez njihova znanja zemljište upisano u ARKOD, na temelju čega su oni koji su se umjesto njih upisali ostvarivali pravo na potporu koje im ustvari nije pripadalo. Omogućeno je to Pravilnikom koji je stupio na snagu za vrijeme ministra Tihomira Jakovine koji je nakon što je afera otkrivena u javnosti, izjavio da je svoju odluku temeljio na Uredbi EU", navodi se u priopćenju Marijane Petir.

"Ni u jednoj od Uredbi EU ne postoji odredba prema kojoj bi bilo dopušteno ostvarivati neko pravo na štetu vlasnika poljoprivrednog zemljišta ako ne postoji valjani međusobni ugovor o korištenju toga zemljišta. Također, zahtijeva se jasna identifikacija korisnika prava na izravna plaćanja i jasna identifikacija poljoprivrednog zemljišta na kojem se to pravo ostvaruje. Način utvrđivanja „prava“ na raspolaganje zemljištem za upis u ARKOD prema sustavu koji je uveo bivši ministar Jakovina pred javnim bilježnikom u prisustvu (dva) svjedoka, klasični je primjer otimanja zemljišta i prava na potpore koje pripadaju stvarnom vlasniku ili stvarnom korisniku poljoprivrednog zemljišta", kaže Petir u priopćenju.

Petir ističe kako specifične probleme vezane uz utvrđivanje vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj, koje je danas u vlasništvu države, treba riješiti izmjenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu  i uređenjem prava zemljišnih zajednica, a ne donošenjem Pravilnika koji dovodi u pitanje poštivanje Ustava i Zakona.

>> TIH zahtjeva hitnu izmjenu uredbe Ministarstva poljoprivrede

Komentara 19

DU
Deleted user
12:13 25.10.2016.

Ne treba se tome čuditi. Još je Zoki rekao da su oni "bolji i pošteniji" a samo su naivni tome vjerovali. Doduše nije li i Romić, kao Jakovinin nasljednik; to još malo i "podmazao"?

OB
obivankenobi
12:15 25.10.2016.

Opet kosturi iz ormara sdp vlade. A tek je pocelo. Hajde da vidim kritike ministru koji je omogucio lopovluk u poljoprivredi. Za ostale cemo u drugim temama.

DU
Deleted user
13:47 25.10.2016.

Osuditi pojavu, a druga Jakovinu ne dirati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije