Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
guvernerova supruga

Marija Rohatinski: Povlačim se iz posla zbog karcinoma

\'31.08.2011., Zagreb - Marija Rohatinski, supruga guvernera HNB-a Zeljka Rohatinskog dala je izjavu za medije povodom novinskih napisa oko prodaje spediterske tvrtke Romah d.o.o. koncernu Agrokor. Ph
Davor Puklavec/PIXSELL
01.09.2011.
u 11:00

Kuću na Gornjem Bukovcu gđa Rohatinski otkupila je od Todorića za isti iznos za koji mu je i prodala tvrtku Romah pa zarade nema

Marija Rohatinski, supruga guvernera Hrvatske narodne banke, izjavila je u današnjem intervjuu Poslovnom dnevniku da je prodaja njezine tvrtke Romah Agrokoru najčistija moguća transakcija te da je razočarana što se taj potez prometnuo u aferu koja pogađa nju, njezinu obitelj, guvernera Hrvatske narodne banke, ali i Ivicu Todorića, dugogodišnjeg prijatelja i poslovnog partnera.

Kuća vrijedi 250 tisuća €

– Moj suprug nikad u javnosti ništa nije tajio, vidjeli ste koliko je ta kuća skromna. Imam 38 godina staža, a on 37. Zar mi ne možemo imati kuću vrijednu 250 tisuća eura? S time da sam ja 20 godina privatna poduzetnica. Prestrašno je kako nas se razvlači – izjavila je Marija Rohatinski Poslovnom dnevniku.

Todorića, kaže, poznaje još iz školskih dana, dulje od supruga, te je s njime, osim dugogodišnjeg prijateljstva, veže i poslovna suradnja. Marija Rohatinski u privatnim je vodama od 1991. godine, kad je pokrenula tvrtku za međunarodno otpremništvo, čime je kapitalizirala znanje stečeno tijekom 18 godina rada u riječkoj Transadriji, najvećoj špediterskoj tvrtki bivše države.

Tijekom tih 20 godina Todorićeve tvrtke bile su joj povremeno poslovni partneri, s Todorićem se znala i savjetovati o nekim potezima te joj je žao što je i on sada uvučen u aferu koje zapravo i nema.

Prije nekoliko godina s Todorićem je razgovarala o tome da zajedno otvore tvrtku i prošire biznis prema Dalekom istoku jer su bili svjesni da će se nakon ulaska Hrvatske u EU poslovi s carinjenjem i međunarodno otpremništvo morati prebaciti na druga tržišta. Tako bi možda i bilo da se gospođa Marija nije razboljela. Prije godinu dana otkriven joj je karcinom, bila je na operaciji te se od tada liječi. Shvatila je da se zbog zdravlja treba povući iz posla i donijela je odluku da proda tvrtku i s takvom ponudom otišla Todoriću.

Kupovala dvaput

Ugovor o kupoprodaji potpisali su u ožujku 2011., a kuća u kojoj živi obitelj Rohatinski bila je i najvredniji dio imovine Romaha. Kuću je, kaže, platila 250 tisuća eura te ju je kupovala dva puta. Prvi put kao vlasnica Romaha 2004., a u proljeće 2011. kao fizička osoba otkupila ju je od Agrokora za 2,1 milijun kuna, cijenu za koju je i prodala Romah.

– Žao mi je što se u sve miješa obitelj – kaže gospođa Rohatinski. Kad je kuću kupila prvi put, 2004. godine, odmah je i predala zahtjev da se Romah uknjiži kao vlasnik.

Sud je odbio upisati promjenu vlasništva jer se pokazalo da kuća nije imala uporabnu dozvolu, pa se taj postupak oduljio sve do današnjih dana, a u gruntovnici se kao vlasnik i dalje navodi bivši vlasnik Anto Stojaković, koji naknadno i nije bio agilan u sređivanju papira.

Inače, gospođa Rohatinski tvrdi da Agrokor ni jednog dana nije bio vlasnik kuće u kojoj živi obitelj Rohatinski jer je iznos koji je dobila od prodaje tvrtke istodobno vratila Agrokoru za otkup kuće.

– Bio je to čisti transakcijski račun. Suprug se nikad nije bavio mojim poslom – kaže Marija Rohatinski, koja se sve do ovog intervjua Poslovnom dnevniku držala po strani i tek se povremeno pojavljivala uz supruga na teniskom turniru u Umagu.

Oglasio se i guverner Željko Rohatinski, koji je za Novi list kazao da "kupoprodaja tvrtke Romah nema nikakve veze ni s Hrvatskom narodnom bankom, ni sa mnom, već je to odnos dviju privatnih pravnih osoba s kojima nisam ni vlasnički ni interesno ni poslovno povezan".

Naveo sve u kartici

Guverner je dodao da poreznu karticu ispunjava početkom svake godine i u njoj navodi podatke o svojoj i supruginoj imovini.

"Početkom ove godine u imovinskoj kartici kao vlasništvo svoje supruge naveo sam tvrtku Romah, koja je tada posjedovala i spomenutu nekretninu, dakle nije bilo potrebe da navodim i kuću pojedinačno jer je ona bila dio imovine tvrtke. Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, ja i početkom iduće godine moram prijaviti značajne promjene moje i suprugine imovine, a tada više neću navesti tvrtku, jer je prodana, već kuću, koju je supruga otkupila", objasnio je Rohatinski.

Cijeli razgovor s Marijom Rohatinski pročitajte u Poslovnom dnevniku od četvrtka.

Komentara 164

ZH
ZHorvat
22:32 01.09.2011.

Ma koja cast, sto mi imamo od lopovske casti ... Dobro je Friscic rekao da treba pozvati Uskok i nastaviti izvjestavati iz Remetinca ....

Avatar WindFucker
WindFucker
23:47 01.09.2011.

Zvižduk s Bukovca, rekli bi neki...

GL
glupkostup
13:23 01.09.2011.

ispričavam se, krivo sam napisao ... nije provijeriti, nego provjeriti ... sjedi, jedan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije