Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMJENA OD NOVE GODINE

Marić: Porezna reforma treba proći raspravu u Vladi, implementacija paralelno s prijedlogom proračuna

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
24.10.2016.
u 13:17

Prošloga tjedna Marić je najavio da će prvi fokus poreznog rasterećenja biti tzv. izravno oporezivanje, prije svega u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak.

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je, uoči sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima, kratko izjavio da porezna reforma sada treba proći raspravu na razini Vlade te kazao da će se implementacija njezine primjene pripremati paralelno s prijedlogom proračuna za iduću godinu.

Odgovarajući na upit novinara je li porezna reforma pri kraju, ministar financija je izjavio: "Skoro sve, ali trebamo proći raspravu na razini Vlade, premijera informirati o svemu tome, pa ćemo vidjeti".

Kako je dodao, porezna reforma trebala bi biti u okviru ranije navedenih rokova. Marić se nada da će je uspjeti provesti do kraja godine, s primjenom od 1. siječnja 2017.

O tome kad će biti poznati detalji porezne reforme, naveo je da mu je to teško reći te da to ovisi o internoj raspravi na Vladi, ali se nada da će to biti tijekom ovoga tjedna.

Istaknuo je da će se prijedlog proračuna za 2017. raditi paralelno s implementacijom primjene porezne reforme. "Paralelno ćemo ga raditi s implementacijom primjene porezne reforme, najkasnije do sredine 12. mjeseca, ali mi već radimo i na projekcijama proračuna", poručio je Marić.

Prošloga tjedna Marić je najavio da će prvi fokus poreznog rasterećenja biti tzv. izravno oporezivanje, prije svega u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak.

Paralelno s time, a na tragu pojednostavljenja poreznog sustava, za investitore i poslovnu zajednicu, najavio ke i uvođenje mjera za olakšanje njihova poslovanja, uklanjanje brojnih barijera, koje su identificirane na centralnoj i lokalnoj razini.

Vjerojatno će neka porezna rješenja biti pozdravljena, dok neka neće, izjavio je prošloga tjedna Marić, no ocijenio je i da treba pozitivno gledati na poreznu reformu.

>> Vlada treba već ovaj tjedan odlučiti ide li Hrvatska u poreznu reformu od 2017.

>> Plaće rastu od nove godine, PDV od 6, 12 i 24% u drugoj polovici mandata

Komentara 2

AM
Axis Mundi
14:00 24.10.2016.

da, pozitivno gledamo na moguće povećanje životnih troškova, u vidu novih računa, ili povećanja već postojećih, a sve na račun šape koja samo gleda gdje bi uzela od građana. očekujem porez na zrak, čim se dijete rodi, porez na pravo na život. n.abijem.

RP
rpzagreb
16:13 24.10.2016.

Treba konačno krenuti sa promjenama da se barem pokušamo maknuti iz ove crne rupe u kojoj živimo godinama. Svi bi htjeli bolje živjeti ali nitko nije za nikakve promjene što samo pokazuje opći stav intertnosti i neprekidnih bla bla diskusija i razgovora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije