navigacija Hrvatska 62
Ministar Marić:

Plaće, mirovine i braniteljski proračun nećemo dirati, najviše ćemo rezati socijalne naknade

Sve što smo stavili u proračun je realno i to nam je cilj, kazao je ministar financija ususret sutrašnjem predstavljanju proračuna na sjednici Vlade

Plaće, mirovine i braniteljski proračun nećemo dirati, najviše ćemo rezati socijalne naknade

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić tijekom današnjeg dana najavio je da je proračun gotov i da sutra ide na proceduru u Vladu.

– Jedino što nismo dirali su plaće i mirovine, sve ostale rashode smo uzeli u obzir. Resorni ministri i cijela Vlada pronašli su način za te uštede – kazao je Marić za N1.

Prema najavama u proračun su stavljena i sredstva od 8 milijardi kuna koje Hrvatska namjerava povući iz Europske unije.

– Sve što smo stavili u proračun je realno i to nam je cilj. Čuli ste i od kolege Tolušića da planiramo puno veći iskorak, ne samo u administrativnim kapacitetima nego i u određenim procedurama, u smislu funkcioniranja europskih fondova. Ono što mene posebno raduje je i to što ove godine nisu predviđena samo sredstva vezana za projekte infrastrukturne prirode, već ima i sredstava za financiranje malog i srednjeg poduzetništva, kulturnu baštinu i znanstveno-istraživačke centre – kazao je ministar. 

Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar Marić potvrdio je da neće rezati plaće, ali ni braniteljski proračun. -Što se tiče branitelja mogu reći da će njihov proračun biti održiv, tj. bit će na istoj razini kao  što je bio prošle godine- najavio je ministar.

Rezova će zato biti kod socijalnih naknada-Kod nekih socijalnih i drugih stimulansa i naknada uzimat ćemo u obzir sve ono što određena osoba ili obitelj posjeduje. Dakle, ne samo dohodovni cenzus, da se gleda samo dohodak ili bez cenzusa, nego će se uzimati u obzir posjeduje li netko nekretnine, dionice i slično- objasnio je Marić.

>>'Proračun je gotov i sutra će biti na Vladi. Novo zaduženje planiramo u travnju'

>>Tolušić: Uzeli su tek mrvice sa stola EU, mi idemo po milijardu eura

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (6 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

37
Registracija
 • Marko232

  09.03.2016 u 21:52h

  Tipičan program desnice. Zatezanje remena na najsiromašnijima. Državne službenike se neće dirati. Cijene vode ostaju najveće u Europi. Hehe, šta ste si odabrali. A lipo sam vam govorio, ne glasat za desnicu.
  18 75% 6
 • velika jabuka

  09.03.2016 u 19:26h

  dirat će u socijalne naknade, sramota bilo i vladu i ministricu polusveticu!
  15 68% 7
 • stefj stefj

  09.03.2016 u 23:08h

  Ma ništa od svega. Ako se ne uvede individualna odgovornost u državne i javne strukture, te ako se ne prestane gledati na državni i javni sektor kao socijalno-uhljebničku strukturu, nema neke budućnosti ovdje. Pojednostavniti poslovanje i zakone, smanjiti poreze, to su osnove da nešto uopće počne funkcionirati... Ovo sve što se sada radi jest pretakanje iz šupljeg u prazno...
  12 100% 0
 • busen busen

  10.03.2016 u 13:39h

  do devedesetih ste imali sve pa vam nije valjalo. što sad galamite
  0 0% 0
 • busen busen

  10.03.2016 u 13:33h

  pa sto sad plačete, dobili ste i vladu i predsjednicu i dijasporu koja ima veća prava nego vi
  0 0% 0
 • Oldy

  10.03.2016 u 12:22h

  Sram vas bilo. Umjesto da maknete sirotinju sa kontejnera vi ih još više tjerate na kontejnere.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare