Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRDILI KREDITNI REJTING

Marić o procjeni Fitcha: 'S obzirom na okolnosti, ovo je dobra vijest'

Zdravko Marić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
30.07.2016.
u 20:11

Ključnim smatra što Fitchova ocjena sadrži "pogled naprijed".

Procjenu agencije Fitch Ratings, koja je potvrdila dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske za zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti na 'BB' i kratkoročni na 'B', zadržavajući negativne izglede ministar financija Zdravko Marić nazvao je u subotu dobrom viješću.

"Uzevši u obzir sve okolnosti koje su prevladavale proteklih tjedana, ovo je sigurno dobra vijest", rekao je Marić u Dnevniku HTV-a. .

Podsjetio je kako je Fitch u protekle četiri godine u dva navrata spustio kreditni rejting Hrvatske, na dva stupnja ispod investicijskog. "Važna je poruka zašto su se ovoga puta ipak odlučili na zadržavanje kreditnog rejtinga. Unatoč određenim elementima političke nestabilnosti, svi gospodarski pokazatelji idu u dobrom smjeru, a pogotovo pokazatelji javnih financija, proračun i javni dug", ocijenio je Marić.

Ključnim smatra što Fitchova ocjena sadrži "pogled naprijed". "Oni vrlo jasno ukazuju, nastavite s ovim mjerama koje ste započeli, prije svega u području javnih financija, nastavite smanjivati javni dug, provoditi reforme i možemo očekivati da bi se hrvatski kreditni rejting i poboljšao, a što je najvažnije za sve nas, to bi utjecalo na cijenu kamate, odnosno na cijenu duga koji svi skupa plaćamo", uvjeren je Marić.

HDZ-ovu najavu smanjenja PDV-a na 24 posto u 2017. smatra realnom. "To smo rekli na samom početku predstavljanja proračuna za 2016., a nedavno sam predstavio rezultate za prvih šest mjeseci. Rashodi su potpuno pod kontrolom, prihodi rastu praktički 10 posto, proračunski deficit se smanjio, javni dug prvi put nakon 15 godina bilježi smanjenje. To su nužni preduvjeti za smanjenje PDV-a", rekao je Marić.

"Naš bankovni sustav je stabilan"

Dodao je kako osobno smatra da je hrvatskom gospodarstvu i društvu u cjelini nasušno potrebno porezno rasterećenje, kako u u segmentu neizravnih poreza, odnosno PDV-a, tako i u segmentu izravnih poreza, prije svega poreza na dohodak i dobit.

Marić je uvjeren kako rezultati "stres testa" za 51 banku u EU, koji pokazuju da bi u slučaju određenih šokova bila nužna dokapitalizacija dijela banaka u Italiji i Irskoj, ne trebaju uznemiriti hrvatski bankovni sustav.

"Unatoč tomu što su to mahom eurozonske banke, mislim da je naš bankovni sustav stabilan. Naša visoka kapitaliziranost banaka, koja je gotovo dvostruko viša od europskog prosjeka i likvidnost bankarskog sustava su dodatni argument i razlog da ne treba pokazivati neku preveliku zabrinutost", kazao je Marić te dodao kako će europski regulatori pravovremeno ukazati na ono što je potrebno napraviti na razini banaka majki.

>> Fitch zadržao kreditni rejting Hrvatske: 'Očekujemo da će iduća vlada biti koalicija Mosta i HDZ-a ili SDP-a. Moguće je da neće dugo potrajati'

Komentara 7

Avatar nijeminišta
nijeminišta
21:29 30.07.2016.

s obzirom na okolnosti??? kakve "okolonosti"? radi se o tome da je ova država smeće. kraj priče. ali ovom krelcu to je sasvim ok...

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
21:13 30.07.2016.

glas koncila dobro naučenom udbaškom propagandom, iz vremena kada su špijunirali tko ima okićen bor, nas uvjerava kao što su i 90tih - da nam je uz hdz super i da nema nikakvih problema.

DU
Deleted user
22:17 30.07.2016.

maric vrlo radostan sto smo opet ostali samo smece. banana vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije