Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Panenić:

Marić bi trebao pokazati odgovornost i dati ostavku

14.10.2016., Zagreb - Prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora u 9. sazivu. Tomislav Panenic.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
24.04.2017.
u 20:34

Zastupnici Mosta očekuju da se Marić pojavi na sjednici kluba i odgovori na optužbe koje mu se stavljaju na teret, kaže Panenić

S Tomislavom Panenićem, Mostovim saborskim zastupnikom i kandidatom za vukovarsko-srijemskog župana, razgovarali smo neposredno nakon što je u saborsku proceduru stigao oporbeni zahtjev za smjenu ministra financija Zdravka Marića.

Kako će Most glasati o Marićevoj smjeni?

Neformalno razgovaramo o tome, ali u Klubu zastupnika još nismo donijeli bilo kakvu odluku. Naravno da smo svjesni težine svih problema koji se vežu uz Agrokor, pa i pozicije ministra Marića. Sve što mu se stavlja na teret prvo moramo s njim raspraviti i očekujem sastanak naših zastupnika s njim. Činjenica je da se gotovo svakodnevno pojavljuju određene optužbe na njegov račun, ali ključno je pitanje treba li zbog nekog djela pasti Vlada. Mislim da kod nas nedostaje samokritičnosti jer, kad se takve stvari otkriju, pojedinci bi sami morali dati ostavku. To je odgovornost i ministra i premijera jer jedna osoba nije vrijedna da opterećuje rad cijele Vlade i Sabora.

Očekivali ste da se “lex Agrokor” neće primijeniti, a on se ipak primijenio. Jeste li razočarani?

Prva verzija zakona na koju sam imao brojne primjedbe bila je izrazito loše pripremljena. Naknadno se Ministarstvo pravosuđa uključilo u doradu tog zakona i došli smo do prihvatljive verzije.

Kako komentirate kritike oporbe da su na zakonu radili odvjetnici koji su zastupali ruske banke?

Ne znam zašto se bojimo pokazati povezanosti neki ljudi. To je nepotrebno prikrivanje. Poznavajući kapacitet ministarstava, jasno mi je da je za pripremu ovakvih zakona nužna određena stručna pomoć. Takve suradnike trebalo bi platiti, jer se u protivnom postavlja pitanje njihova motiva. Ozbiljne agencije i odvjetnička društva ne funkcioniraju na prijateljstvu. No, ako su ipak radili pro bono, u redu bi bilo reći imena i javno zahvaliti ljudima, pa i očekivati određenu odgovornost ako ponude loše besplatne usluge.

Kandidirate se u županiji iz koje se mladi ubrzano iseljavaju. Kažu da ih na to potiče i novi zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Mladi se s pravom bune jer po zakonu koji je u javnoj raspravi ispada da bi svi imali prioritet prije njih. Kriteriji po kojima će se dodjeljivati zemljište potpuno su nejasni i zakon će sigurno proći burnu raspravu, a mi ćemo kao Most tu svakako imati što reći.

Kako mislite pobijediti Božu Galića koji je na čelu županije već tri mandata?

Opće stanje u županiji pokazuje da Galić nije dobro odradio posao i zato pitam: može li netko očekivati da će ista politika provesti željene promjene ili treba dati šansu nekom novom. Točno je da ja nemam stranačku strukturu i da se moram osloniti na mali broj nezavisnih pojedinaca. Zato sam i tražio široku potporu stranaka za promjene, ali zahtjev SDP-a da odustanem od Vlade Iljkića kao kandidata za zamjenika župana za mene je neprihvatljiv.

Iz SDP-a dolaze informacije da bi se za župana mogao kandidirati Željko Sabo.

Ako je za SDP najbolji Sabo, njihova je odluka. Teško je biti vjerodostojan političar i župan s teretom pravomoćne presude da ste nekoga pokušali podmititi. Ako se prihvati takve pozicije, čestitam mu.

Bojite li se pritiska na one koji vam pomažu u kampanji?

Takvi pritisci postoje. Silvana Tvrz, čim je objavila da je moja kandidatkinja za zamjenicu župana, smijenjena je s pozicije pročelnice Službe za prostorno planiranje i graditeljstvo, a na njeno je mjesto imenovan sin Tomislava Čuljka. Time se neistomišljenicima šalje poruka da za njih nema budućnosti u županijskoj upravi. To je politička odmazda, a ako je to politika HDZ-a, bojim se da u Vladi imamo lošeg partnera.

S kim ćete razgovarati nakon izbora o većini u Županijskoj skupštini?

S Galićem teško mogu razgovarati nakon što je smijenio moju kandidatkinju, a SDP je odustajanjem od potpore zbog Iljkića pokazao da se odluke na županijskoj razini kontroliraju iz Zagreba. Nakon svega pitam se je li uopće moguće formirati stabilnu vlast. Možda u tom slučaju odlučimo da nekom pružimo potporu da bez formalne većine konstituira skupštinu i potrebna tijela, no pazit ćemo da njegove odluke budu u interesu građana.

Ovo zvuči defetistički. Možda je najbolje da odustanete, kao Pauletić.

Nije moj stil odustajanje. Da smo išli na sigurno, nikada ne bismo ni postojali kao Most. No, kada bismo bili stranka koja sve naređuje i sankcionira, bili bismo isti kao HDZ i SDP. Osobno s njegovom odlukom nemam apsolutno ništa. Niti me se pitalo niti smatram da me se trebalo pitati.

> > Politički rat Mosta i HDZ-a za istok Hrvatske: Galiću najveći suparnik Panenić

> > Most i SDP zajedno na istoku? Panenić: Razgovarao sam s Bernardićem o potpori za župana

Komentara 13

GO
Gomila
21:26 24.04.2017.

Maric je zlatna koka hrvatske a Panic samo laje bez veze da dobije neki bod Panic i Most bez veze izmislju budalastine

Avatar juricamesko
juricamesko
21:32 24.04.2017.

slazem se sa Panenicem.Maric mora dati ostavku a za ministra financija postaviti dokazane ekonomske strucnjake Mira Bulja,Tomislava Panenica ili Nikolu Grmoju.uz zavidno ekonomsko znanje imaju i radno iskustvo u vodenju velikih gospodarskih sustava.

BI
bikica7
21:39 24.04.2017.

Panenić i MOST, koji jadnici.Laju ali ne grizu jer što bi od njih bilo da Marić ode,bili bi izbrisani s političke scene.Vidjeti će te da neće biti protiv Marića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije