Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važan i bez ministarstva

Goran Marić bi mogao aktivirati silne državne mrtve kapitale: Mora se pozabaviti 'spornim točkama' u DUUDI-ju

Goran Marić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/7
21.10.2016.
u 18:00

Ideja da Goran Marić dobije Ministarstvo za državnu imovinu dočekana je na nož, ali mogla bi se pokazati hvalevrijednom

– Ništa još nije do kraja dogovoreno – jedini je odgovor koji se može čuti na pitanje hoće li Vlada imati Ministarstvo za državnu imovinu. Ideja je dočekana na nož ponajprije zbog toga što se doživljava u kontekstu zbrinjavanja Gorana Marića, ali riječ je o odluci koja bi se mogla pokazati hvalevrijednim potezom.

Ministarstvo bi moglo pomoći

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pod sobom ima državne nekretnine i dio tvrtki, a CERP je pak drugo tijelo koje upravlja tvrtkama raspoloživima za prodaju. Funkcioniraju kao povezana tijela, ali koordinacija na razini ministarstva bila bi još bolja opcija. Bivši premijer Tihomir Orešković obećao je iznimne prihode od prodaje državne imovine, ali od privatizacije je bitnije aktivirati silne nekretnine u komercijalne, a naročito turističke svrhe te se angažirati jače oko upravljanja koncesijama i najmom državne imovine jer na tome država ostvaruje relativno skromne prihode. Tome bi razina ministarstva mogla pripomoći. Da bi se ministarstvo moglo i ustrojiti, potvrđuju neki izvori bliski premijeru Andreju Plenkoviću koji kažu da nije nesklon toj ideji, ali ponovno naglašavaju da nije ništa do kraja definirano. Jasno je da će Marić i bez ministarstva biti važan kotač u Vladi.

– On će biti zadužen za koordinaciju rada središnjih državnih ureda i agencija – poručio je Plenković javnosti, a to znači da će Goran Marić imati širok spektar zadaća, od sporta do imovine. Vlada je uz četiri postojeća središnja državna ureda koja obuhvaćaju DUUDI, Ured za javnu nabavu, Ured za obnovu i zbrinjavanje te Ured za Hrvate izvan domovine osnovala i Ured za digitalno društvo i za sport. U Hrvatskoj postoji i 40 agencija, 16 zavoda i pet fondova, ali ta su tijela uglavnom pod ingerencijom resornih ministarstava. Pažnja Gorana Marića očito će biti usmjerena na upravljanje državnom imovinom pa će Tomislav Boban, koji sada vodi DUUDI, dobiti novog šefa.

Protivnik privatizacije

Goran Marić najavio je da će se pozabaviti spornim točkama u DUUDI-ju te istaknuo da je gospodarstvo u jednom dijelu paralizirano zbog tih neriješenih točaka što namjerava promijeniti. Marića se percipira kao protivnika privatizacije na hrvatski način, a više je puta izjavljivao da je direktna posljedica privatizacije deindustrijalizacija države te jačanje financijsko–uslužnog sektora. S druge strane kao potpredsjednicu Vlade zaduženu za gospodarstvo i financije imat će Martinu Dalić koja će se zasigurno zalagati za brzu aktivaciju imovine i putem prodaje pa će Plenković morati arbitrirati.

Ključne riječi

Komentara 15

PO
portugisac
18:43 21.10.2016.

Uvjeren sam da će Goran Marić svaki posao dobro obaviti pa i ovaj. Međutim to se sve moglo obavljati preko ministarstva gospodarstva kojemu je on trebao biti na čelu. Sada to ministarsko mjesto ima gospođa Dalić koja uopće nije u HDZ-u. Napustila je HDZ i odlepršala u Josipovićev stožer da mu pomogne na predsjedničkim izborima protiv Kolinde GK. Na ovim izborima gospođa Dalić podupire neku familijarnu stranku zvanu "pravedno" i donira 4 tisuće kuna. Radila je za MMF. Zar nije to uvreda i pljuska HDZ-ovcima koji su mislili da dolazi mesija a pokazalo se da je došao Juda. Amen.

LJ
Little John
18:27 21.10.2016.

Potrebno je evidentirati i aktivirati državnu imovinu. Međutim, treba to sve dobro nadzirati, jer tu ima jaaaako puno prostora za kriminal. I privatizacija poslije 90te je u načelu zamišljena kao dobra stvar, a vidjeli smo kako je provedena ista...

ZG
zorbas.grk
18:28 21.10.2016.

nađi lovu koju je Pejnović mahnuo u Moskvu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije