Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4 milijarde za istraživanja

Jadran će bušiti pet kompanija na 10 istražnih polja

Ministarstvo gospodarstva
Foto: Ministarstvo gospodarstva
02.01.2015.
u 19:05

Crna Gora je naš prijatelj, konstantno smo u kontaktu i radimo zajednički na projektu. Vrlo brzo ćemo potpisati memorandum o istraživanju ugljikovodika, a do faze eksploatacije riješit ćemo pitanje granice, kaže ministar Vrdoljak

Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina istraživat će Jadran, potvrdio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Pet naftnih kompanija istraživat će na 10 istražnih polja u južnom i srednjem Jadranu, a prema poslovnim planovima koje su predale u obvezujućim ponudama, u istraživanje će uložiti četiri milijarde kuna.

Podsjetimo, šest kompanija predalo je ponudu za 15 istražnih polja. Jedna je tvrtka, dakle, odbijena, a neke nisu dobile sva polja za koja su se prijavile.

Hrvatska najuspješnija

– Projekt nas pozicionira kao energetskog lidera u jugoistočnoj Europi, koja nema novih izvora nafte i plina – kazao je ministar Vrdoljak, ističući da je istraživanje nafte usko vezano s razvojem jadransko-jonskog plinovoda i LNG terminala. Donošenjem odluke koja se odgađala od kraja studenoga Vlada je krenula u pregovaranje o ugovorima o koncesiji, koji se moraju potpisati najkasnije do 2. travnja ove godine.

U resornom ministarstvu kažu da su tvrtke gotovo sto posto sigurne da će naći i naftu i plin u dovoljnim količinama da bi bili isplativi za eksploataciju.

Najviše istražnih koncesija dobio je joint-venture Marathon Oila i OMV-a, koji će istraživati čak sedam istražnih polja, i to tri u srednjem Jadranu te četiri polja na krajnjem jugu, od kojih i dva polja koja su na samoj granici. Tražili su više polja, ali u prvom natječajnom krugu najbolje su ponude dali za njih sedam. Talijanski Eni i Medoilgas dobili su dozvolu za istraživanje na jednom polju, i to onom koje je u neposrednoj blizini Enijevih bušotina na talijanskoj strani Jadrana.

Ina je, pak, dobila dozvolu na dva istražna polja na jugu na kojima su već radila dio istraživanja. Projekt koji je već u istražnoj fazi, koja će trajati maksimalno pet godina, donosi značajne efekte na domaće gospodarstvo jer se procjenjuje da će oko 60 posto vrijednosti investicija obaviti domaći sektor, a to znači 2,5 milijardi kuna novih poslova. Probici su veliki i za proračun. Od naknade za potpisivanje ugovora koja je predmet natjecanja među tvrtkama Vrdoljak je utržio 100 milijuna kuna za državu, što je sedam puta više od minimalnog iznosa te naknade koja je bila fiksirana na 1,4 milijuna kuna po ugovoru.

Od obale 10 kilometara

U budućnosti, kada dođe do eksploatacije, država će uzimati 53,5 posto vrijednosti nafte i 60 posto vrijednosti plina iz Jadrana kroz različite vrste naknada, od kojih je jedan dio i u samim energentima. Za usporedbu, kada bi se model koji će se ubuduće primjenjivati projicirao na postojeće koncesije, u proračun bi umjesto 366 milijuna kuna leglo 3,8 milijardi kuna. Do faze potpisivanja ugovora s naftašima Hrvatska još mora završiti studiju utjecaja na okoliš, koja se očekuje u veljači. Inače, prema uvjetima natječaja i pozicijama istražnih polja, buduće bušotine nalaze se najmanje 10 kilometara od obale i šest kilometara od otoka. Natječaj za istraživanje kopna završava u veljači, a potom će se procijeniti kada će se otvoriti novi krug natjecanja za Jadran te koncesije u Lici i Dinaridima.

>>Koncesionari plinskih i naftnih bušotina u Jadranu moraju poštovati stroge kriterije

Komentara 22

LI
liskovaca
16:00 02.01.2015.

đubrad rasprodaje zemlju a sve kako bi uhljebi i glasačka mašinerija dobila plaću!!! Fuj gdje živimo! Nije mi jasno zašto se branitelji ne probude i naprave državni udar te preuzmu vlast! Zar su se za ovo borili?????

MA
matildica
15:54 02.01.2015.

pomoli se hrvatski narode vrag je zaista zavladao ljepom našom

KA
kafka
15:11 02.01.2015.

Sve je to "Bogu za plakat". . . . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije