Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nizak natalitet

Manje je novorođenčadi jer je i manje brakova

Bebe
VL
VL
Autor
Diana Glavina
21.06.2010.
u 12:00

Zapadne zemlje u kojima je pilula popularna čak imaju porast plodnosti, ali u Hrvatskoj je sve manje mladih, a prvo dijete žena rađa tek u 30-ima.

U Hrvatskoj se u posljednjih 20 godina broj rođene djece u žena fertilne dobi, dakle onih između 15 i 45 godina, sa 1,7 smanjio na 1,4 djece. Posljedica je sve manji udio mlađe populacije, negativni su i demografski pokazatelji. Godišnje se rađa oko 43.000 djece, a umire 52.000 ljudi. U depopulaciji Hrvatska nije izuzetak. Plodnost žene fertilne dobi u većini je zemalja zabrinjavajuće nizak, čak ispod granice reprodukcije para, niži od 2.

Kontrola plodnosti

Ne tako davno, prije 100, 150 godina, žene su se rano udavale, rano počele rađati, i to desetero pa i više djece. Prije 80 godina, žene su u prosjeku rađale šestero djece. I otad se bilježi stalni pad fertiliteta koji već oko 1960. iznosi oko troje djece. To je vrijeme prije kontracepcijske pilule, vrijeme kada je i abortus zabranjen i tek se demografske promjene u šezdesetima poklapaju s pojavom kontracepcije i legalizacijom abortusa, kada spolnost i reprodukcija više nisu povezane, a žene postaju slobodnije u kontroli svoje plodnosti.

I upravo se to često povezuje s daljnjim padom broja novorođene djece. Prema novim podacima UN-a i SZO-a, 100 milijuna žena u svijetu koristi pilule, a 170 milijuna spiralu. Analiza ovih podatke i broja rođene djece upućuje na to da se povezanost kontracepcije i umanjene plodnosti postupno gubi.

Naime, i uz visok postotak korištenja kontracepcije – 60 do 70 posto populacije – neke zapadne zemlje bilježe porast plodnosti sa 1,4 na 1,7 do 1,9, kao što je to u Francuskoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Finskoj, Norveškoj i u SAD-u.

Dok, primjerice, Irska s niskom stopom korištenja kontracepcije od samo 12 posto, i visokom učestalošću abortusa koje Irkinje obavljaju u inozemstvu jer je u njihovoj zemlji abortus zabranjen, bilježi pad fertilnosti u 40 godina od 4 na 1,9. Mali broj djece, samo 1,2 po ženi, imaju i Italija, Španjolska, Japan, čije žene rijetko uzimaju pilulu. Pad plodnosti bilježi i Albanija, patrijarhalna zemlja bez kontracepcije i abortusa, i to sa 6,5 na u prosjeku troje djece.

Poslovna afirmacija žene

– Posve je jasno da kontracepcija nije uzrok pada plodnosti u svijetu i u nas. Prije svega, promijenjeni su stavovi o reprodukciji kao što su mogućnost kontrole plodnosti i neželjenih trudnoća, mogućnost odgađanja rađanja, pad želje za većim brojem djece, učestale rastave, brakovi u kasnijoj dobi. Žene postaju ravnopravan sudionik tržišta rada, željne cjelokupne afirmacije. I zato je teško vjerovati u kratkotrajnost i privremenost trenda pada ukupne plodnosti i depopulacije. Istovremeno se produljuje životni vijek – komentira ginekolog prof. Velimir Šimunić.

– Kontracepcija služi za planiranje začeća, ima važnu ulogu u zdravlju žene zbog sprečavanja neželjene trudnoće. Manje djece je povezano s drugim životim ciljevima koji su prioritetni u odnosu na majčinstvo – drži i ginekolog doc. dr. Ratko Matijević. A posljedice su očite u većini razvijenih zemalja. U Hrvatskoj je sve manje mladih ljudi, manje brakova, prvo dijete žena rađa u tridesetim godinama, a parovi su zadovoljni s u prosjeku 1,4 djeteta, sve je više četrdesetogodišnjakinja bez djece...

Ključne riječi

Komentara 2

MA
Macaktom
12:54 21.06.2010.

sve ovo što nam se dešava je jako dobro objašnjen fenomen u filmu Idiokracija

Avatar million
million
00:01 23.06.2010.

To je zato sto danas 85 % zenskog spola zele biti samo gospodje !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije