Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednoglasno

Lovrić Merzel vraća se u Sabor. Odobrili joj zahtjev za prestanak mirovanja mandata

Marina Lovrić Merzel
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/2
16.09.2014.
u 11:56

Podsjetimo, Marina Lovrić Merzel, bivša sisačko-moslavačka županica prije 11 dana napustila je Remetinec gdje je više od pet mjeseci bila u istražnom zatvoru

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) bez rasprave je odobrilo zahtjev Marine Lovrić Merzel da joj prestane mirovanje zastupničkog mandata, a odbilo je zahtjev privatnog tužitelja da se skine imunitet predsjedniku HSS-a Branku Hrgu.

Bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel je 28. kolovoza prestala obnašati dužnost županice te 3. rujna putem punomoćnika podnijela pisani zahtjev za aktiviranje svog saborskog mandata. Po sili zakona mandat joj je automatski aktiviran u roku od 8 dana od podnošenja zahtjeva, dakle 11. rujna kada je prestao mandat njezinoj zamjeni Zoranu Vasiću.

– S obzirom na to da su ispunjeni zakonski preduvjeti po kojima je mogla tražiti prestanak mirovanja mandata, mogu predložiti jedino da ga podržimo – rekla je predsjednica MIP-a, SDP-ova Gordana Sobol. Bez rasprave članovi odbora su jednoglasno odobrili zahtjev bivše županice koja je provela pet mjeseci u pritvoru zbog optužnice za milijunsku korupciju.

Marina Lovrić Merzel tako bi se u saborskim klupama mogla pojaviti već sutra na aktualnom prijepodnevu, a vjerojatno će nakon njega položiti i zakletvu. Na pitanje novinara smatra li da je u redu da osoba pod tako teškim optužbama sjedi u saborskim klupama, te slaže li se s prijedlogom da se mogućnost kandidiranja zabrani osobama osuđenim za teža kaznena djela, Gordana Sobol odgovara: – U našoj državi svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja i dok ne dođe do pravomoćne presude. Osobno se slažem s time da bismo trebali vidjeti mogućnost da se naprave neke izmjene u slučaju nekih protiv kojih traje istraga ili je podignuta optužnica, a da se pri tome na neki način vodi računa o težini kaznenog djela. Time bismo odmah na početku znali može li se kandidirati ili ne. Smatram da tu treba napraviti nekakve granice i razlike jer, u krajnjoj liniji, ako se protiv vas vodi kazneni postupak za bilo što, vi se ne možete zaposliti u državnoj službi ni na jedno radno mjesto – objasnila je Sobol.

MIP je odbio zahtjev privatnog tužitelja Milenka Mikulića iz Biograda na moru za davanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv Branka Hrga zbog kaznenog djela klevete. Uobičajena je praksa da MIP odbija zahtjeve privatnih tužitelja za skidanje imuniteta zastupnicima.

 

Komentara 105

Avatar scarfacce
scarfacce
10:20 16.09.2014.

pa takvog zakona nigdje na svijetu nema da "osoba"koja je ostetila drzavu za tolike milione ide sada u sabor i tamo ce dizat ruke i odlucivati o nekim zakonima??? pa ljudi mi kao da mozga nemamo,pa omi nas j.... u zdrav mozak

SQ
squalus
08:57 16.09.2014.

I za mjesto spremačice ili domara u javnim tvrtkama moraš dostaviti potvrdu o nekažnjavanju i da se protiv tebe ne vodi kazneni postupak...a u sabor idu kriminalci. Ne znam je li to za plakanje ili smijanje. Samo u Hrvatistanu vrijedi uzrečica: s faksa na zavod, iz zatvora u sabor.

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:17 16.09.2014.

A o čemu imaju raspravljati??? U zatvor s njom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije