Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Mamić

Mamić se nada da bi kompromitacija policije i SOA-e mogla zaustaviti istrage protiv njega

Zdravko Mamić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
07.02.2016.
u 11:30

Čelnik Dinama i HNS-a bio je pod nadzorom sukladno zakonu i nalogu suca istrage zbog sumnje da je počinio teška kaznena djela

Zdravko Mamić, alfa i omega hrvatske nogometne močvare, čovjek koji je lani dva puta uhićen zbog sumnji da je GNK Dinamo oštetio za oko 200 milijuna kuna, uhićen i zbog šovinističkih izjava na račun bivšeg ministra Željka Jovanovića, čovjek koji je zbog svojih vulgarnih istupa često dobivao veći medijski prostor nego što ga zaslužuje, po svemu sudeći, mogao bi biti razlog smjene Dragana Lozančića, šefa SOA-e.

Barem je tako, neslužbeno naravno, objašnjeno iz najužeg kruga predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja za Lozančiću kaže da je iznevjerio njezino povjerenje jer je nije obavijestio da se kreće u društvu osoba koje se nalaze pod tajnim policijskim nadzorom. A pod nadzorom su se te osobe, konkretno Mamić, koji je usput budi rečeno, jedan od donatora HDZ-a te organizator proslave predsjedničina rođendana, našle sukladno zakonu i valjanom nalogu suca istrage zbog sumnje da su počinili teška kaznena djela. Lozančićev krimen, kako ga vidi predsjednica, koja s druge strane ne vidi ništa sporno u svojoj ulozi, odnosno činjenici da se druži s osobama koje imaju ozbiljnih problema sa zakonom, očito leži u tome što joj nije prijavio da se provodi tajni nadzor nad Mamićem.

Mamić je tajno praćen i prisluškivan zbog afere Ustavni sud, odnosno njegovih suspektnih veza za sutkinjom Slavicom Banić, s kojom je, kako se sumnja, pokušao dogovoriti modalitet rušenja Zakona o sportu, koji bi znatno ograničio Mamićeve ovlasti gospodara hrvatskog nogometa. Kada je afera dospjela u javnost, Hrvatski nogometni savez povukao je ustavnu tužbu koju je, zanimljivo, ponovno adresirao na Ustavni sud, malo nakon što je nedavno formirana nova Vlada. Svakako je zanimljiva i činjenica da je o aferi Ustavni sud prvi u listopadu lani pisao Velimir Bujanec, novinar pravomoćno osuđen zbog posjedovanja kokaina i prostitucije, kojemu je predsjednica prvom dala intervju. Bujanec, koji je bio i jedan od suspektnih gostiju na njezinoj inauguraciji, u tom se tekstu, u maniri najboljeg obavještajnog podzemlja, obrušio na MUP, SOA-u i tadašnju Vladu tvrdeći da su pojedini suci Ustavnog suda i Mamić nezakonito prisluškivani. Činjenica da je zbog sumnje u nezakonite radnje prisluškivanje obavljeno zakonito, Bujanca nije previše zanimala. A i zašto bi? Objavom tog teksta šteta je napravljena.

Mjere su pukle, USKOK istragu nije uspio dovesti do kraja, Mamić je upozoren da ga se tajno prati i prisluškuje, a predsjednica je dobila “sjajan” argument kojim će nekoliko mjeseci poslije tražiti smjenu Lozančića. A ta smjena mogla bi se protumačiti i kao vraćanje usluge Mamiću, koji se možda nada da bi kompromitacija policijsko-obavještajnog aparata mogla zaustaviti istrage koje se protiv njega vode. 

>> Potez “ženskog Tuđmana” tjera Vladu na brže donošenje odluka 

>> Karamarko: Poštujemo pravo premijera da donese svoju odluku o ravnatelju SOA-e Lozančiću 

>> Sukob oko smjene šefa SOA-e Lozančića. Predsjednica potpisala razrješenje, Orešković zatečen

Komentara 159

Avatar kravata
kravata
11:51 07.02.2016.

SOA se buni tocno je da neki Bujancevi komentari nisu za komentirat ali njegove snimke govore istinu. Zadnja njegova snimka govori puno o neprimjernom govoru o mrtvima u ministarstvu branitelja .

PP
pravedna.penzicka
11:49 07.02.2016.

Jadna novinarko močvara ti je u glavi. Kad se pročiste mediji pitam se kako ćeš zaraditi plaću!?

Avatar dmitarX
dmitarX
11:42 07.02.2016.

Jao, članka..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije