Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza odluke Vrhovnog suda

Mamić - pravosudna 'crna ovca' ili 'sveta krava'

Zdravko Mamić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
28.04.2016.
u 19:25

Zar će sada svaki put to što je neki sudac prijatelj sa strankom diskvalificirati čitav sud!? I što to znači za dosadašnje odluke o Mamiću

Što znači prebacivanje suđenja iz Zagreba u Osijek zbog poznanstva Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića sa sucima Ivanom Turudićem i Jasnom Smiljanić, dok je Ivica Veselić predsjednik, a Smiljanić sutkinja Arbitražnog suda HNS-a. Zar su nam suci Županijskog suda u Zagrebu, jednog od stupova sudbene vlasti, tako “krhke strukture”? Ili je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin pretjerao i poslao krivu poruku? Zar će sada svaki put to što je neki sudac prijatelj sa strankom diskvalificirati čitav sud!? Ili je Mamić slučaj za sebe?  

Što to znači za prijašnje odluke ŽS-a u Zagrebu u predmetima Zdravka Mamića, o puštanju na slobodu uz jamčevinu, o ugovoru s Eduardom da Silvom ili kad je oslobođen za poticanje na mržnju kad je brutalno izvrijeđao Željka Jovanovića? Je li Hrvatin sada ohrabrio ili dao povoda javnosti da sumnja kako su i te odluke donesene pod dojmom veza troje sudaca s Mamićem!? 

Zašto to nije prije učinio?

Je li se dogodilo nešto novo zbog čega je Hrvatin ocijenio da su te okolnosti opravdane i u skladu s potrebom “da se otkloni i najmanja sumnja u nepristranost sudaca u daljnjem postupanju”. Zašto to nije prije učinio? Vjerojatan odgovor je da je to sada tražio glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Ali, bi li ista odluka bila i da je to okrivljenik tražio? Hrvatin je odbio izuzeće svih sudaca u Puli kad je to tražio odvjetnik Vinke Cetinski zbog toga što je supruga zastupnika optužbe sutkinja tog suda.

Ili, na web-stranici Vrhovnog suda našli smo i anonimiziranu odluku u povodu zahtjeva, kako smo zaključili, prof. dr. sc. Borisa Buklijaša koji je tražio izuzeće Turudića i svih sudaca ŽS-a u Zagrebu jer je s njim imao nekoliko nesporazuma dok su zajedno sjedili u Državnom sudbenom vijeću, a kao predsjednik suda je “u mogućnosti izvršiti utjecaj na sve ostale suce i tako utjecati na njihovu objektivnost u konkretnom predmetu”. “Nekoliko nesporazuma” Hrvatin nije prihvatio kao valjan razlog za izuzeće jer su oni sastavni dio razmjene mišljenja i procesa odlučivanja u DSV-u, a i okrivljenik “pogrešno percipira položaj predsjednika suda kao čelnika sudske uprave u odnosu na mogućnost njegova utjecaja na rad i odlučivanje sudaca”. 

Percepcija javnosti

Kod Mamića Hrvatinu je motiv više bio što su Smiljanić i Turudić uskočki suci koji dosad nisu odlučivali u tom slučaju pa su potencijalno mogli biti u sudskom vijeću iako je to Turudić više puta javno otklonio, a i sutkinja bi tako postupila jer nije krila poznanstvo s Mamićem. Sada ispada da je Mamić “crna ovca” premda je u percepciji dijela javnosti odavno pravosudna “sveta krava”. O tomu je zbog sudskog imidža davno trebalo voditi računa ili biti dosljedan. •

>> Vrhovni sud objasnio zašto se suđenje braći Mamić i Vrbanović iz Zagreba seli u Osijek

Komentara 18

BA
barkod
20:34 28.04.2016.

Nažalost u ovoj našoj polumafijaškoj i koruptivnoj državi niti ovo nije sigurno da će biti korektno i fer suđenje. Hrvatin je ovo napravio zbog sve većeg pritiska na Pravosuđe, koje je uz političare i medije rak rana društva. U posljednjihih nekoliko godina te u nekoliko velikih sudskih procesa se pokazalo da pravda i pravo nisu isto i ne vrijede za sve jednako, te da bogati i tkz. istaknuti , imaju daleko povlašteniji položaj u odnosu obične građane .

LE
LeonardS
20:09 28.04.2016.

Ovo moramo gledati bez obzira o kome se radi kakvo nam je pravosuđe,jer i ovo je dokaz da se reforme jedino i samo jedino pokreću od pravosuđa

IV
Ivan985
19:49 28.04.2016.

Novinar bi se trebao malo informirati prije donošenja zaključaka. Kao prvo, delegacija nadležnosti i izuzeće nisu iste stvari. Drugo, po zakonu je zabranjeno tražiti izuzeće svih sudaca nekog suda, pa nije bilo moguće da takve odluke budu odobrene. Može se tražiti izuzeće samo poimenično određenog suca. A u prijašnjim slučajevima s Mamićem nije bilo delegacije jer je nitko nije tražio. S obzirom na dosadašnje odluke ŽSa u odnosu na Mamića i prijateljstva sa sucima, sasvim je logično da je suđenje premješteno jer se traže opravdani razlozi. Jedino je pitanje da li je Osijek dovoljno daleko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije