Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alfa i omega Dinama

Analiza istupa Zdravka Mamića – Priznao da 'ima veze u sustavu'

Zdravko Mamić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
22.07.2016.
u 08:15

Nemam nikakve veze s možebitnim atentatom na Dinka Cvitana, a sve je ovo progon obitelji Mamić, rekao je među ostalim Zdravko Mamić jučer u Sheratonu

– Moju se obitelj progoni kao da su divlje svinje, iza toga stoji sustav koji su uspostavili Milanović i Ostojić. Mediji pišu, iako se ne spominje moje ime, da stojim iza pokušaja atentata na glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, a ja s tim nemam veze i zbog toga mi se ledi krv u žilama – ustvrdio je jučer u jednosatnom urbi et orbi govoru Zdravko Mamić, alfa i omega Dinama i hrvatskog nogometa.

Prvo se “pohvalio” kako je samoinicijativno otišao do USKOK-a kako bi osobno Dinku Cvitanu kazao da on nije “moćni Hrvat koji stoji iza pokušaja atentata na glavnog državnog odvjetnika”, o čemu pišu mediji.

No očito nezadovoljan prijamom u USKOK-u, Mamić se obratio i javnosti, a tijekom njegova monologa, doznale su se i do sada nepoznate stvari. Mamić se pohvalio “kako ima veze u sustavu”, od kojih doznaje da je pod istragama!? Pohvalio se i kako zna da je godinama pod paskom SOA-e, zbog čega je prijateljima javno poručio da ga ne zovu jer ih se prisluškuje!?

Kako Mamić to zna, nije objasnio, ali iz njegovih je riječi očito da represivno-obavještajni aparat ima ozbiljne probleme ako ljudi koji se sumnjiče za ozbiljan kriminal, a Mamić to jest, doznaju informacije iz najtajnijih istraga dok su te istrage na samom početku.

Uza sve to, Mamić je priznao i kako je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović organizirao ručak, što je ona u više navrata demantirala, a jučer se do njezina komentara nije moglo doći.

– Upoznao sam je u Bruxellesu i rekao sam joj da će biti predsjednica. Njezinoj sam kampanji dao donaciju jer mi je simpatija. Dao sam joj dva puta po 10.000 kuna. Kada je postala predsjednica, organizirali smo svečani ručak da to proslavimo. Otkud smo mogli znati da je netko od nas pod istragom? – zapito se Mamić.

Zbog tog je ručka, po svemu sudeći, smijenjen Dragan Lozančić, bivši šef SOA-e, te je izbila afera koja je mjesecima potresala državu. No osim što se pohvalio da je predsjednici organizirao ručak, što je u najmanju ruku neprimjereno jer je riječ o čovjeku koji je optužen i osumnjičen za korupciju ozbiljnih razmjera, Mamić se pohvalio i kako se družio s bivšim glavnim ravnateljem policije Vladom Dominićem te kako je znao da je sudac Ustavnog suda Marko Babić pod mjerama tajnog praćenja i prisluškivanja.

Naveo je i da je znao da su pod mjerama i on i Paško Dodić i Damir Vrbanović, odnosno svi koji su se spominjali u aferi oko Ustavnog suda i pokušaja utjecaja na sutkinju Slavicu Banić u vezi s tužbom HNS-a oko Zakona o sportu.

Pohvalio se Mamić i da zna koji je sudac u tom slučaju izdao nalog za tajno praćenje i prisluškivanje, što inače spada pod tajne informacije, ali i da je, kako je kazao, dobar s predsjednicima svih županijskih sudova u zemlji.

Mamić je javno, u televizijske kamere, priznao kako koristi dijelove pravosudno-policijsko-obavještajnog aparata da bi doznao što taj sustav radi protiv njega. I pri tome je sebe i svoju obitelj prikazao kao žrtvu političkog progona. Iako je pobrojio postupke u kojima je pravomoćno oslobođen optužbi, zaboravio je spomenuti postupke, osim prekršajnog postupka u Splitu, koji se protiv njega trenutačno vode.

Mamić je trenutačno optužen i sudi mu se zbog prijetnji Branku Muriću, optužen je zbog izvlačenja 110 milijuna kuna iz Dinama, no optužnica nije još pravomoćna te je pod istragom zbog izvlačenje dodatnih 80 milijuna kuna iz Dinama, a to istražuje i švicarsko tužiteljstvo.

Ima li u onome što je Mamić rekao elemenata kaznenog djela te hoće li zbog tih navoda biti pokrenuta istraga, za sada je nepoznanica jer je iz DORH-a jučer tek poručeno da neće komentirati Mamićev javni istup. A njegov medijski istup prokomentirao je Krešimir Macan, koji je naveo da je pravi fokus presice bio prijeti li Mamić Cvitanu, a sve ostalo bilo je skretanje pozornosti s toga.

DORH možda zna da je nešto naručeno, ali očito nema čvrstih dokaza. I onda je Mamić izabrao ovaj vrlo riskantni oblik komunikacije. Izabrao je napad, išao je na sve ili ništa kako bi zaustavio konstrukciju o sebi. Naime, stvorena je takva medijska konstrukcija u kojoj profilu naručitelja atentata najbolje odgovara upravo Mamić.

A on je igrao na kartu da svojim nastupom stvori dojam da on nema veze s tim. Tako pokušava razbiti tu medijsku konstrukciju. To je iznuđen potez, ali možda ispadne dobar za njega. Ovdje imamo medijsku konstrukcija na koju je Mamić uzvratio svojom konstrukcijom, a u sukobu dviju konstrukcija prvo stradaju činjenice – kaže Macan.  

>> Mamić: Zašto ja još uvijek slobodno šećem ako sam osumnjičen za naručivanje atentata na Cvitana?

Komentara 150

MA
MarioG
08:23 22.07.2016.

Ako veze u sustavu ima Nacional, zasto ne bi imao i netko treci?

OL
olrajt
08:36 22.07.2016.

Mamić što god rekao njegove će se riječi izokrenuti i okrenuti na njegovu štetu.Činjenica je da je progonjen a samo zbog toga što je uspješan i što govori -istinu!

GM
Gusta magla
08:31 22.07.2016.

A viđaj ove dvije analiticarke.....Boze spasi nas ovakve analize....iz progona u progon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije