Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MAJKA HRABROST'

Majka Blage Zadre predložena za državno odlikovanje: 'Cijeli se život zalaže za promicanje hrvatske državotvorne ideje'

milka zadro
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
24.02.2017.
u 17:33

Inicijativu o odlikovanju pokrenula je Udruga pravnika Vukovar 1991. zbog žrtve koju je Milkina obitelj dala u Domovinskom ratu

Majka je vukovarskog junaka Blage Zadre i baka njegova sina Roberta Zadre, hrvatskih branitelja koji su zahvaljujući ideji o samostalnoj Hrvatskoj koju je brižno utkala u njihov odgoj stali u obranu domovine kada je to bilo najpotrebnije i za nju dali svoje živote. No, nije to jedina žrtva koju je obitelj Zadro ponijela, osobito ona, danas 97-godišnja Vukovarka Milka Zadro. Njezina se žrtva najbolje zrcali u činjenici da je deset članova njezine uže obitelji, uključujući i nju, sudjelovalo u obrani domovine tijekom Domovinskog rata, s čime najšira javnost dosad nije bila upoznata.

Važnost tolerancije

Stoga je Udruga pravnika Vukovar 1991. upravo Milku Zadro predložila za državno odlikovanje “zbog zasluga i doprinosa tijekom uspostavljanja, održavanja, a poslije i promicanja samostalne, neovisne i suverene Republike Hrvatske”, a taj je prijedlog jučer i formalno upućen u Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. – Gospođa Milka Zadro cijeli se život zalaže za promicanje hrvatske državotvorne ideje kojoj je nesebično podredila i ono najvrednije: svoju obitelj – tumači predlagatelj Zoran Šangut iz Udruge vukovarskih pravnika.

Milka Zadro rođena je u obitelji Čolak 24. rujna 1920. u Donjim Mamićima u Bosni i Hercegovini. Udaje se za Jozu, hrvatskog domobrana, s kojim podiže šestero djece, za život zarađujući obavljanjem poljoprivrednih poslova jer se Jozo, budući da nije bio član KPJ, nije mogao zaposliti.

Odluku o preseljenju u Slavoniju donijeli su 1954. pa nakon kupnje kuće u Borovu naselju u Vukovaru grade novu, veću kuću kako bi se u nju smjestila velika obitelj sa šestero djece.

– Uz obrazovanje koje su primali u školi, djecu je odgajala u duhu zajedništva, ljubavi i vjere u hrvatski narod i državu, čuvajući tradicijske vrijednosti i hrvatski identitet, ali i naglašavajući važnost tolerancije u višenacionalnom okruženju tadašnjeg Vukovara – tumači Zoran Šangut pa nastavlja kako je nakon vala demokratskih promjena sa suprugom Jozom postala članicom Hrvatske demokratske zajednice, dok je njihov sin Blago u to vrijeme imenovan jednim od čelnika vukovarskog ogranka stranke.

– Gospođa Zadro cijelo je vrijeme uključena u razgovore o opstanku hrvatske države i naroda, kao i u planiranje obrane od sve izraženije agresije pobunjenog srpskog stanovništva i neprijateljski nastrojene JNA – nastavlja Šangut.

Iako je stanje sve napetije, Milka Zadro sa svojom obitelji odbija napustiti Vukovar i ratne mjesece 1991. dočekuje u Borovu naselju, zajedno sa svojim suprugom, djecom, unucima i zetovima.

Cijela obitelj staje u obranu grada predvođena njezinim sinom Blagom Zadrom, koji pogiba 16. listopada 1991. godine. Unuk Robert Zadro nakon okupacije Vukovara nastavlja se boriti na drugim ratištima s ciljem oslobađanja okupiranih teritorija Republike Hrvatske i u tom nastojanju pogiba na Kupresu 10. travnja 1992. godine. Milkin suprug Jozo zarobljen je u Vukovaru 20. studenoga 1991. godine, a potom prolazi pakao logora Begejci i Srijemska Mitrovica, kao i beogradski zatvor. Nakon puštanja na slobodu, od posljedica rata i logora liječi se u Zagrebu i Rijeci, gdje umire 1995. godine. Milkin sin Stanko također je dragovoljac Domovinskog rata, kao i kćeri Danica i Marica, unuci Tomislav i Damir i unuka Sanja.

Nakon Kate Šoljić

Milka je zarobljena nakon okupacije Vukovara te odvedena u Novi Sad. Nakon povratka iz zatvora odlazi u Crikvenicu, gdje s preživjelim članovima obitelji živi do završetka mirne reintegracije Podunavlja, kada se vraćaju i zajedno s ostalim povratnicima rade i doprinose svome gradu.

Danas, nadomak stote godine života, živi u Domu za starije i nemoćne u Vukovaru, a članovi njezine obitelji često je posjećuju. – Svoj život i svoju obitelj podredila je stvaranju slobodne, samostalne i neovisne Republike Hrvatske, zaslužila je odlikovanje – zaključio je Zoran Šangut.

Stanko Zadro, Milkin sin, ugodno je iznenađen inicijativom.

– Gospodin Šangut predočio nam je ideju, ja sam se s time složio i zaista sam na tome zahvalan. Mislim da su roditelji Blage Zadre, i moji roditelji, zaslužili neko priznanje za svoj doprinos stoljetnom snu generacija koje su sanjale slobodnu Hrvatsku. Bude li inicijativa prihvaćena, bit ćemo jako, jako zahvalni – kazao nam je Stanko Zadro.

Uistinu, prepoznaju li je i na Pantovčaku, Vukovar će nakon Kate Šoljić, majke četvorice poginulih branitelja, posve zasluženo dobiti svoju novu “majku hrabrost”.      

>> Kad je poginuo Blago Zadro, kola su krenula nizbrdo

>> Predrag Matić: Blago Zadro blago je cijele Hrvatske

Komentara 7

TR
trolokva
18:48 24.02.2017.

Bog vas blagoslovio i hvala vam za vasu zrtvu.

DU
Deleted user
19:32 24.02.2017.

Sto reci? Kad se covjek nadje pred ovakvom velicinom, onako kako je odgojila Blagu putokaz je svakoj ali bas svakoj Hrvatici.

DU
Deleted user
17:48 24.02.2017.

sta ce na ovo reci novinari tj .sijači mrznje iz Novosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije