Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Junaci Bljeska

Majci je govorio da će živjeti u miru

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA'
''
01.05.2013.
u 22:00

Stradao je uoči 23. rođendana, a nakon njegove smrti sestra Veronika prijavila se u Hrvatsku vojsku.

Kada je počela akcija Bljesak, u njihovoj kući u Mošćenici pokraj Petrinje čule su se detonacije.

– Ne boj se, to grmi – govorio je Rikard Mažar majci Barici da je umiri.

Drugoga dana akcije, kada je Rikard bio u šumi i izviđače vodio kroz minsko polje, bijela golubica sletjela je na stolić ispred njegova danas pokojnog oca.

Zlatko Mažar ju je gledao, malo joj pričao te upitao: "Što si mi to došla reći?"

Kasnije će se pokazati da se to događalo nekako u vrijeme kada je njegov sin, vojnik u 120. petrinjskoj brigadi, teško hodao prije no što je iskrvario, u izravnoj borbi na Bijeloj cesti pogođen u arteriju.

– Suprug je bio dragovoljac od samog početka Domovinskog rata, a sin se vojsci priključio nedugo nakon njega. Zlatko nije išao u Bljesak jer je neposredno prije akcije bio na operaciji – priča Barica Mažar.

Valjda zbog strašnog šoka i tragedije koju je doživjela, Barica Mažar nije se usprotivila odluci koju je njezina kći Veronika donijela nakon Rikardove pogibije.

– Nakon bratove smrti, ja sam se prijavila u vojsku, bila u Oluji, prisluškivala neprijateljsku vojsku – kaže Veronika.

– Riki je često govorio da će, ako on pogine, oni koji ostanu živjeti u miru. Poginuo je uoči svog 23. rođendana – kaže majka koja se još uvijek nada da će se njezin sin odnekud pojaviti, da će s njim popričati.

– Kako je to dobar dečko bio, u školi odlikaš, a što je očima vidio, rukama bi napravio. U ratu je nosio teški mitraljez, kod kuće prepravljao lovačko oružje – govori Barica Mažar o sinu čije fotografije svaki dan gleda.

>>Javio je: "Nitko nije stradao". Onda je pokošen

>>Nećak Boška Buhe od mitraljeza Gare nije se htio odvojiti

>> Specijalac iz Lučkog: Tko će u rat ako mi nećemo

>> Pratite blog 'Ratne priče'

>>Sve priče o junacima Bljeska čitajte u našem specijalu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije