Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jean-Michel Nicolier

Majci francuskog dragovoljca ubijenog na Ovčari stan i mirovina

'31.08.2012., Zagreb, - Ministar branitelja Predrag Matic primio je Lyliane Foumier, majku hrvatskog branitelja Jeana Michela Nicoliera. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
31.08.2012.
u 20:49

Lyliane Fournier, majka na Ovčari ubijenog Jean-Michela Nicoliera, ostvarit će sva prava kao i druge obitelji poginulih branitelja

Još ne tako davno vukovarskog branitelja Jean-Michela Nicoliera, 25-godišnjaka koji je iz ideala došao braniti Hrvatsku, oplakivali su samo njegovi najbliži. Nakon što se, zaslugom udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, prošle godine njegovo ime naposljetku našlo u registru hrvatskih branitelja, Hrvatska se dvadeset godina nakon njegove smrti na mnogo načina odužila francuskom dragovoljcu.

Nakon što je njegova majka Lyliane Fournier lani u studenom iz ruku predsjednika Ive Josipovića primila odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog za junaštvo, nakon što je književnica Nevenka Nekić objavila knjigu “Jean ili miris smrti” o životu i tragičnoj pogibiji mladog Francuza na Ovčari, danas je majku Lyliane primio i ministar branitelja Predrag Matić. Tema razgovora bila su materijalna prava koja joj, kao majci poginulog branitelja, po zakonu pripadaju.

– Ispred hrvatske Vlade želim iskazati dužno poštovanje žrtvi vašeg sina i vaše obitelji. Jeana, na žalost, ne možemo vratiti, ali možemo se pobrinuti da dobije status kao i svi ostali hrvatski branitelji – rekao je ministar Matić, dodajući kako je riječ o pravu na obiteljsku mirovinu pa i rješavanje stambenog pitanja ako L. Fournier nije primjereno zbrinuta u Francuskoj. Majka je potom zahvalila ministru na svemu što čini za njezinu obitelj.

– Hrvatska je u mom srcu, doživljavam je svojom domovinom jer je tako osjećao i moj Jean – rekla je vidno ganuta Lyliane Fournier.

Komentara 21

SL
Slavek
21:22 31.08.2012.

Mi vec godinama pratimo kako se na svaku godisnjicu pada Vukovara puno prica o ,,Francuzu" kako su ga zvali njegovi suborci, a koji je dao zivot za HR, pa mi nije jasno sto je to toliko drzava HR cekala daa preda njegovoj obitelji ono sto joj pripada.

Avatar Idler 3
Idler 3
22:00 31.08.2012.

Majci francuskog dragovoljca na prvom mjestu jedno veliko hvala !!!

TO
Toni50
21:19 31.08.2012.

Ovaj članak nije još nitko komentirao pa neču ni ja ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije