Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI FAKULTET

Norveški stručnjak: Budite pametni, zadržite kontrolu krenete li u posao s naftom!

Ivan Vrdoljak
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/7
27.05.2015.
u 14:48

Manji je problem ako do izlijevanja nafte dođe na srednjem Jadranu nego u Albaniji i Crnoj Gori, rekao je dr. Alen Soldo

Imat ćemo brojne benefite od eksploatacije nafte i plina u Jadranu, istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na radionici „Iskorištavanje nafte i plina iz podmorja: koristi, prijetnje i izazovi“  koju su na splitskom Ekonomskom fakultetu organizirali Sveučilište u Splitu i neovisna međunarodna udruga The International Emergency Management Society (TIEMS).

- Prvi benefit je investicijski, a drugi što nema budućnosti u Hrvatskoj bez intenzivne industrije i novih energenata. Rafinerija, Petrokemija, fakulteti, srednje škole, 10-ak tisuća radnih mjesta vezanih struka ovisi o tome. Neka smo, na žalost izgubili, npr. u Diokiju zbog cijene energenata... Izgubit ćemo sve, ako ne damo sami sebi šansu. Zašto ne bismo bili najbolji i postavili najbolje ekološke standarde – rekao je Vrdoljak i naglasio da će u projekt uključiti stručnjake i javnost.

- Iskoristimo želju Vlade za istraživanje i eksploataciju nafte kako bi razvili efikasan sustav zaštite jer, ako mi nećemo bušiti Jadran, Albanci i Crnogorci hoće. Manji je problem ako do izlijevanja nafte dođe na srednjem Jadranu nego u Albaniji i Crnoj Gori – rekao je dr. Alen Soldo, prorektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik sveučilišnog Povjerenstva za suradnju s Agencijom za ugljikovodike.

Tijekom rasprave dr. Neven Šerić s Ekonomskog fakulteta u Splitu rekao je kako nitko normalan neće doći bušiti Jadran jer je cijena najma platforme previsoka, čemu se Vrdoljak žestoko usprotivio.

- Odakle vam pravo to reći, vaš je resor turizam?! Imam najmanje znanja od svih vas, ali postoje stručnjaci, znanje se mora uvažiti – rekao je Vrdoljak koji kaže da se javnost protivi Ombli, Plominu te bušenju Jadrana, ali, ne smijemo propustiti šansu, a struku treba uvažiti.

- Novac je uvijek važan, bilo da ga zarađujemo, bilo da ga gubimo zbog nastalih šteta. Budite pametni i zadržite kontrolu, ako krenete u taj posao. To je jedini recept uspjeha – poručio je predsjednik međunarodne udruge za upravljanje u kriznim situacijama, norveški stručnjak Magne Ognedal. Najveća opasnost potječe od diktata naftnih kompanija, upozorio je Alen Grabner iz norveške tvrtke Seadrill.

Na dvodnevnoj konferenciji koja se održava na Ekonomskom fakultetu u Splitu sudjeluju brojni stručnjaci iz zemlje i inozemstva.

>> 'Nismo ni za ni protiv, ali nismo zadovoljni sadašnjom zaštitom Jadrana'

>> Juričev Martinčev (HDZ) optužila Vrdoljaka da je lažirao natječaj za poticanje energetske učinkovitosti

Komentara 7

Avatar d-ano
d-ano
15:57 27.05.2015.

Svi su pametni,strucnjaci, naucnici, skolovani na svjetskom nivou ,, ,pamet im curi i iz usiju,,,,,od njihove pameti i pametnih poteza pola hrvatske skoro se iselilo trbuhom za kruhom,,,

ZD
zdepar
07:49 28.05.2015.

ma čemu to , svjetski investitori će za 400 000 $/dan unajmljivati platforme da bi s njih mogli mahati našim pametnim političarima dok glisiraju oko njih

LA
Lavica7
06:43 28.05.2015.

Norvesku strucnjak je pogrijesiti vec na pocetku recenicu " budite pametni...". Trebao je reci prestanite biti korumpirani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije