Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor u hrvatskom centru u beču

'Mađarski Hrvati i njihovi mediji u boljem položaju nego u Austriji'

Beč
Foto: Shutterstock
23.12.2016.
u 22:20

Glavna urednica tjednika Hrvata u Mađarskoj Branka Pavić Blažetin, povodom 25. obljetnice postojanja tjednika, gost tribine “Razgovor u Centru“

Glavna i odgovorna urednica tjednika Hrvata u Mađarskoj „Hrvatski glasnik“ i Medijskog centra Croatica u Budimpešti Branka Pavić Blažetin, povodom 25. obljetnice postojanja navedenog tjednika, nedavno je bila gost tribine „Razgovor u Centru“, koju zajednički u Hrvatskom centru (HC) u Beču organiziraju gradišćanski Hrvati HC-a i bečka podružnica HKD Napredak.

U zanimljivom razgovoru životopis i medijsko djelovanje gošće, inače rođene Sukošanke, predstavio je glavni urednik gradišćansko-hrvatskog tjednika Hrvatske novine Petar Tyran. Između ostalog, teme su bile, 25. rođendan Hrvatskog glasnika i položaj hrvatskog tiska u Mađarskoj, digitalizaciji i novim medijima, brendiranju narodnosnih tjednika i potrebi senzibiliziranja hrvatske javnosti, ali i hrvatske države s ciljem poboljšanja položaja manjinskih zajednica izvan Hrvatske.

„Hrvatski glasnik je bio prva institucija Hrvata u Mađarskoj, a osnovao ga je hrvatski Savez, nakon demokratskih promjena 1990. godine kao partner mađarske vlasti“, rekla je Pavić Blažetin, dodavši kako je na čelu tog tjednika, kojeg sadržajem pune samo pet novinara, od 2005. godine.

„ Ako usporedimo tjednik prije 25 godina i danas, to je kao nebo i zemlja, mnoštvo promjena, od medijske proizvodnje i uređivačkih poteza do potrošnje, odnosno naših pretplatnika na koje smo ponosni“, istakla je glavna urednica, napomenuvši kako se tjednik isključivo prodaje u pretplati i ima trenutačno između 800 i 1000 pretplatnika.

„Posebnu pozornost posvećujemo i novim društvenim medijima, posedno internetskom radiju Croatica koji ima pet emisija tjedno i veliku slušanost, no planiramo pokrenuti i internetsku televiziju unutar našeg Medijskog centra“, najavila je glavna urednica Hrvatskog glasnika, ustvrdivši kako je zasada upravo ovaj brendirani narodnosni tjednik „najposjećeniji medijski proizvod“ mađarskih Hrvata.

Napomenula je kako ga u potpunosti financira Mađarska iz svog državnog proračuna. Nakon toga razvila se je zanimljiva rasprava između gošće i gradišćanskih i ostalih Hrvata u publici oko usporedbe financijske i ostale potpore narodnih manjina u Mađarskoj i Austriji, uz konstataciju da su mađarski Hrvati i njihovi mediji u boljem položaju od onih u susjednoj Austriji.

Branka Pavić Blažetin je veliku i značajnu ulogu narodnosnih medija pri očuvanju materinskog jezika i kulture, napomenuvši kako su oni ne samo informanti i edukatori nego i stvaratelji političkog i kulturnog utjecaja u domicilnoj državi o hrvatskoj manjinskoj zajednici, te most povezivanja s domovinom.

Skupu je, između ostalih, bio nazočan i Brankin suprug dr. Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj.

>> Hrvatska najviše troši na zdravlje, ali izdvajanja za nezaposlene i socijalno isključene bitno su ispod prosjeka EU

Komentara 2

HY
hyperkrat
17:59 27.12.2016.

orban je kalj.kad Čovic i Ljubić pomenu treći kanal na HR jeziku,izetbegović i dzaferovic se zapjene od bijesa"NEMA DALJE PODJELE bih" i na ovim federalnim bakirovim televizijama svaki dan slušamo;ustsska zastava ustaski pozdrav,agresija sa zapada,hdz lopovi,itd.

NI
Nikomah95
23:41 23.12.2016.

A da ne spominjemo položaj Hrvata u Bosni i Srbiji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije