Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glasnogovornik mađarske vlade

'Mađarska žica na granici osiguranje je za budućnost'

žica
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
07.10.2015.
u 07:54

I kad se dovrši ograda, za koju Kovács kaže da nije protiv Hrvatske, granični prijelazi ostat će otvoreni jer i regulativa EU zabranjuje njihovo zatvaranje

Svi imigranti iz Hrvatske u Mađarsku prelaze preko graničnih prijelaza i nema ilegalnog prelazaka preko zelene granice. Hrvatske vlasti imigrante dovoze na službene prijelaze, koji će ostati otvoreni i nakon što Mađarska završi ogradu, potvrdio nam je u razgovoru glasnogovornik mađarske vlade Zoltán Kovács, ne specificirajući točno kada će biti postavljeni zadnji metri žice.

– Zašto točno gradite ogradu? – pitamo.

– Nadamo se da će broj onih koji prelaze zelenu granicu drastično pasti, kao što je slučaj nakon podizanja ograde na granici sa Srbijom – kaže.

– Ali sami kažete da ilegalnih prelazaka iz Hrvatske nema – dodajemo.

– Nema. Ograda je, može se reći, osiguranje za budućnost – kaže Kovács.

Dobra suradnja na terenu

Rat riječima između političara dviju država i najave o “zatvaranju granice”, što je vrlo zvučna, ali i neprecizna retorika, očito – barem zasad – oštrija je od situacije na terenu gdje se ipak surađuje, a postoji i bazična komunikacija između država. Uz sastanke predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom te posjet Mađarskoj, krajem prošlog tjedna sastali su se i šefovi policija obiju država, objašnjava Kovács.

I kad se dovrši ograda, za koju ponavljaju da nije protiv Hrvatske, granični prijelazi ostat će otvoreni jer i europska regulativa zabranjuje njihovo zatvaranje. No na pitanje hoće li Mađarska prestati preuzeti imigrante iz Hrvatske, pogotovo ako Njemačka kaže da ih više ne prima, ne daje decidirani odgovor.

– Na granicama se mora uspostaviti vladavina prava. Mi samo možemo pretpostaviti da Hrvatska registrira sve imigrante, no oni, kad dođu u Mađarsku, a i u Austriju, nemaju nikakvih dokumenata. Prostor slobodnog kretanja unutar EU vrijedi za dvije skupine ljudi: za građane EU te za one koji imaju uredne dokumente. Na EU je da odluči što dalje – kaže. Iz Mađarske ponavljaju rečenicu da je hrvatski sustav primanja imigranata propao u jednom danu te da su poruke da Mađarska i Srbija imaju tajni dogovor obična glupost.

Europski principi

– Nema zavjere. Umjesto da pripremi infrastrukturu da bude sposobna štititi granice EU, prva hrvatska reakcija bila je da će nametnuti izbjeglice Mađarskoj. To nije europski princip. Kako je rekao premijer Orbán, država koja želi postati dio Schengena ne može se ponašati tako. Mi smo spremni za razgovor, no treba nam i sugovornik – kaže Kovács.

>> Izbjeglice posvađale Bavarsku i Angelu Merkel

>> Bruxelles će opomenuti Hrvatsku jer krši obveze i ne registrira izbjeglice

Komentara 27

BU
Bulaba
08:08 07.10.2015.

Tako je, ovo nije zaštita za ovo što se događa sada, nego za ono što će se događati slijedećih 20 godina. Invazija je tek počela, EU i Njemačka će kad tad reći "ne", možda ove godine, a sigurno slijedeće godine. Tada će se postaviti neprobojna prepreka na šengenske granice i tako će se osigurati maksimalno kontrolirani ulazak migranata. Migranti će se data skupljati u zemljama izvan ograde i polako uspostavljati švercerske kanale do Njemačke. Dakle, ne treba puno mudrosti znati da će upravo Hrvatska postati i ostati ogromni izbjeglički logor s milijunima agresivnih džihadista koji će se naseliti u Hrvatsku i ovdje zatražiti privremeni azil, te čekati priliku da se dokopaju Njemačke, Švedske i dr. To nas čeka već slijedeće godine ako ostane Milanović i njegova 50%-srpska vlada na vlasti. S tim da migranti neće biti ovako pitomi i poslušni kao što su sada sve dok mirno idu k svom cilju. Kad jednom zapnu na žici, onda postaju bijesni, nasilni i agresivni i sve bi bili u stanju napraviti da dođu do Njemačke, biti će spremni u sekundi svakom od nas prerezati vrat samo da dođu do naših osobnih isprava i pokušaju otići prema EU. Kažu Zoka i Ostoja da žica ne može zaustaviti priljev. Može, i te kako, ako žica smanji prijev za 90% i to je ogroman uspjeh. Naravno, ako se skupi 2 milijuna ljudi i krenu na žicu onda tu nema nikakve pomoći, ali je li ikom palo na pamet kako će onda izgledati Hrvatska s 2 milijuna migranata koji iz Hrvatske jurišaju na žicu?

MR
MRUDante
08:40 07.10.2015.

recite kaj hoćete al ja se s mađarskim stavom slažem.

TO
tojčić
08:32 07.10.2015.

mišljenja sam da mađarska žica ne smeta nikome tko normalno razmišlja.svatko dobronamjeran ide na legalne prijelaze .mislim da su tu jedino oštećene divlje životinje koje nemogu slobodno migrirati sjedne na drugu stranu granice.mislim da su mađari i na to mislili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije