Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za istinu

Mađari bacili rukavicu Vrdoljaku: sada objavi sve snimke pregovora!

Ivan Vrdoljak
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
31.07.2014.
u 08:43

Nakon ekskluzivne objave Večernjeg, upitna i tajnost analize AT&Kerneyja

Nakon ekskluzivne objave Večernjeg lista tajnih transkripata pregovarača hrvatske Vlade, ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i predstojnika Državnog ureda za upravljanje imovinom Mladena Pejnovića, s predstavnicima mađarskog MOL-a, čini se da će se dvije sukobljene strane oko upravljačkih prava u Ini još više udaljiti od mogućnosti dogovora te se otvara pitanje je li zaista racionalno na dosadašnji način voditi proces pregovora.

Dekonsolidacija Ine

Do ekskluzivne objave u Večernjem listu došlo je, podsjetimo, nakon što su Mađari pokušali javno poljuljati kredibilitet ministra Vrdoljaka poručivši, što direktno što između redaka, da on ne može ponuditi kvalificirane odgovore na neka od ključnih pitanja kao što su službena pozicija Vlade o prijedlogu sređivanja upravljačkih odnosa koji je došao od predsjednika NO Ine Siniše Petrovića (premijerov savjetnik i prijatelj) ili po pitanju nužnosti dekonsolidacije Ine iz MOL-ovih korporativnih izvješća, a što bi za tu kompaniju predstavljalo znatan udarac jer bi, de facto, morala izbaciti Inu iz svojih rezultata.

Nakon toga ministar Vrdoljak izbacio je na konferenciji za novinare sada već slavnu rečenicu: “Ne vjerujte ljudima koji lažu”. Izvaci Vrdoljakovih i Pejnovićevih izjava potvrdili su u Večernjem listu da su točne Vrdoljakove teze kako Vladini predstavnici nisu prihvatili Petrovićev prijedlog te da su poručili Mađarima kako postoji presuda iz koje se vidi da su se domogli nepripadajućih upravljačkih prava zahvaljujući kriminalnom djelu te je stoga nužna dekonsolidacija.

Jučer je pak uslijedila bijesna reakcija MOL-a koji je prozvao ministra gospodarstva za curenje informacija kao nedopustivu poslovnu praksu, za dodatno buđenje međusobnog nepovjerenja te za selektivno puštanje informacija kako bi se zapravo manipuliralo činjenicama. No, ključna poruka Mađara, i najbolje što je proizašlo iz ekskluzivne objave Večernjeg lista, mađarski je zahtjev da Vrdoljak sada zbog pune istine objavi kompletno sve transkripte iz svih pet rundi pregovora. Taj mađarski zahtjev trebao bi se apsolutno podržati jer o hrvatskim nacionalnim interesima zapravo ne bi trebalo biti mutnih pregovora iza zatvorenih vrata, nego bi sve karte trebalo staviti na javni stol. Hrvatska ima dugo i bolno iskustvo tajnih pregovora svojih političkih elita s drugim političarima ili ljudima iz domaćeg i stranog poslovnog miljea. I sam ministar Vrdoljak iza sebe već ima netransparentno i tajnovito vođenje procesa privatizacije Petrokemije koja je neslavno propala te je tako ugrozio budućnost kutinskog diva.

Sada se Vrdoljak, za kojeg se sumnjalo da niz poteza vuče iz samopromotorskih ili stranačkih PR potreba, nalazi pred prvorazrednim javnim izazovom; ne odgovori li pozivu Mađara da objavi svih pet rundi razgovora, postat će jasno da je ipak upitan cijeli kredibilitet vođenja pregovora s hrvatske strane. Objavi li transkripte, onda pak uopće ne treba sumnjati da ćemo se svi u javnosti dobro “zabavljati”.

Ostaje otvoreno pitanje kako bi objava pregovora mogla utjecati na Inu kao dioničarsko društvo s javno izlistanim dionicama i kakve zakonske odgovornosti proizlaze iz takvih objava. Je li se Vrdoljak upustio u opasnu igru?

Iako se na prvu loptu nakon objave isječaka razgovora s Mađarima činilo da je Vrdoljak moralno poentirao, ipak ostaje puno otvorenih pitanja. Ako je Petrović hrvatski predstavnik u NO Ine, kako je moguće da ima drukčije mišljenje od Vrdoljaka i Pejnovića koji su predstavnici Hrvatske u pregovorima s Mađarima? Znači li to da Milanović nema isto mišljenje kao Vrdoljak? Nastavno, očigledno je da, prema informacijama koje su dolazile iz premijerova ureda i od premijerova ministarskog i stranačkog pouzdanika Gordana Marasa, postoje značajne pukotine u konzistentnosti Vladine “zajedničke” politike kad je u pitanju Ina. Primjerice, kad je Vrdoljak izišao s prijedlogom da Hrvatska otkupi mađarski udio u Ini, bilo je jasno da se ni premijer ni Maras ne slažu s njim.

Najbolje se dogovoriti

Otvoreno je i pitanje smije li samostalno ministar Vrdoljak postojanje pravomoćne presude koristiti kao oružje protiv Mađara jer, čak i u slučaju uspjeha te argumentacije, slijedi duga međunarodna pravna bitka koja može imati tragične financijske posljedice za Hrvatsku. Je li to pitanje raspravljeno u Vladi? Zaključno, nove geostrateške silnice kao zaključak nameću činjenicu da bi najjednostavniji put za Hrvatsku ipak trebao biti dogovor s mađarskom stranom.

Zaključno, i najnoviji polugodišnji rezultati Ine (rast dobiti 76 posto, smanjenje neto zaduženosti 18 posto...) poprilična su lekcija hrvatskom patriotizmu: niz višegodišnjih pokazatelja govori da je mađarski utjecaj u Ini donio povećanje učinkovitosti, što pak daje novu dimenziju odnosa prema mađarskom menadžmentu u Ini.

Još nema dokaza za tezu da su Mađari izvlačili golem novac iz Ine i da su je teško oštetili. Ministar Vrdoljak navodno raspolaže skupom analizom AT&Kearneya koja to potkrepljuje. Nakon novog mađarskog poziva Vrdoljak bi je trebao objaviti želi li zadržati kredibilitet, baš kao i kompletne transkripte pregovora s Mađarima.

>>Vrdoljak: Zahtjev MOL-a je deplasiran, i oni imaju sve snimke

>> Ekskluzivno: Transkript tajne snimke sastanka Vlade i MOL-a!

Komentara 23

CH
CH2710
09:17 31.07.2014.

Dječja posla... uključujući i ovaj članak...!!!...

DU
Deleted user
09:07 31.07.2014.

imaju ju i oni snike pa neka objave...što se sada ko mala djeca igraju skrivača.

Avatar softmoby
softmoby
10:27 31.07.2014.

da ovo recimo Hrvati rade u Mađarskoj Orban bi to riješio po kratkom postupku kao što je sredio banke, pravi političar mora imati hrabrosti i vjere u sebe, a kad treba povuči radikalan potez, a ne ove naše tetkice kojee se boje svega i svakoga, imamo pravomočnu presudu sanaderu znači upravljačka prava su dobivena nezakonito pa je samim tim dioničarski ugovor ništavan, što se tu ima dalje raspravljati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije