Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Lozančić

M. Tuđman: Predsjednica i premijer trebali su se uskladiti

19.01.2015., Zagreb - Predsjednik RH Ivo Josipovic odrzao prijem za predstavnike Diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj koji se tradicionalno odrzava u prigodi medjunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Josko Klisovic,  Dragan Lozancic, Si
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
09.02.2016.
u 18:00

Bivši šef obavještajnih službi kaže da je Lozančić mogao sam ponuditi ostavku kad se promijenila vlast, kao i da Most ne bi trebao sudjelovati u izboru šefa SOA-e

Trakavica oko smjene šefa tajne službe Dragana Lozančića zrcali sve političke probleme u kojima se trenutačno nalazi Hrvatska. Prije svega, na sceni je najsirovija borba za vlast i moć, ali dobrim dijelom i želja da se drugoga, pogotovo kada je riječ o gubitniku, ponizi i omalovaži. Ne treba zanemariti ni želju nekih političkih aktera da pogoduju nekim svojim izdašnim financijerima. Preko šefa SOA-e prelama se sukob između desnice koja je došla na vlast i ljevice koja je izgubila izbore. Sukob nešto manjeg intenziteta odvija se između HDZ-a i Mosta koji su zajedno formirali Vladu.

Ignoriranje Oreškovića

Očito je da HDZ nakon formiranja Vlade, kada je popuštao Mostu i pristajao na sve što je tražio samo da dođe na vlast, sada pokušava nadoknaditi izgubljeno. U želji da što prije ovladaju svim polugama moći pomalo gube živce jer HDZ nije navikao na podjelu vlasti. Iako neki komentatori probleme oko smjenjivanja Lozančića povezuju sa sukobom između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića, prijepor leži negdje drugdje. Čak i da to želi, premijer u ovom trenutku nema političke snage suprotstaviti se predsjednici. Ishitrenim smjenjivanjem Lozančića predsjednica je zapravo pokazala stanovito nepoštovanje prema premijeru. Ali ne samo to, dovela ga je u prilično nezgodnu situaciju. Poznato je da oporba, ali i dobronamjerna javnost, zamjera Oreškoviću da nije dovoljno samostalan. Ignoriranjem premijera to je predsjednica samo potvrdila. Oreškoviću ne preostaje ništa nego da potpiše Lozančićevu smjenu. Premijer je jednostavno prisiljen slijediti ono što je već odlučila predsjednica. Može se inatiti, ali to onda znači sukob s HDZ-om pa čak i ostavku Vlade, što je teško očekivati. Iako Božo Petrov pokušava ojačati autoritet premijera Oreškovića i zaštititi ga od blamaže u ovom igrokazu oko smjene Lozančića, ni on ne pomišlja ući u konfrontaciju koja bi dovela do većih zahlađenja između Vlade i predsjednice. Petrov može biti zabrinut što je, u sadašnjem odnosu snaga u Vladi, praktično ostao bez ikakvih zakonskih osnova za sudjelovanje u izboru novog šefa SOA-e.

Osim toga, ostao je u drugom ešalonu visokih dužnosnika koji mogu koristiti “proizvod” SOA-e. Drugim riječima, nakon smjenjivanja Lozančića, tajne službe bit će potpuno u rukama HDZ-a. Predsjednica i premijer supotpisom imenuju i smjenjuju šefa SOA-e, dok je Tomislav Karamarko potpredsjednik zadužen za nacionalnu sigurnost. U Mostu jako zamjeraju Pantovčaku što se prije odluke o smjenjivanju Lozančića nije dogovorio s Banskim dvorima. Potkopan je autoritet premijera koji ni dosad nije bio posebno snažan zbog činjenice da Orešković nije sudjelovao na izborima. Zanimljivo je da nitko od glavnih aktera ne želi javno govoriti o aferi Lozančić. Iz Ureda predsjednice odbijaju optužbe da je šefica države dovela u nezgodnu poziciju premijera Oreškovića te da je narušila njegov integritet i autoritet. Ističu da je predsjednica odlukom o razrješenju pokazala da dosadašnji šef obavještajne službe nema njezino povjerenje. Iako se u medijima nagađa da će Orešković tek za nekoliko tjedana potpisati odluku o razrješenju, predsjedničini ljudi očekuju da bi se to moglo dogoditi već ovaj tjedan. I dalje ostaju pri svojim tvrdnjama da je Lozančić kršio zakon, ali da, što se njih tiče, neće navodno kršenje zakona prijavljivati DORH-u. Zadovoljili bi se smjenjivanjem Lozančića. Nakon što se u subotu Božo Petrov očitovao o smjenjivanju, sada u Mostu čekaju što će napraviti premijer Orešković. Čak ni bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije želio komentirati svojevrsni limb u kojem se trenutačno nalazi Lozančić.

Malo više poštovanja

Jesu li se prijepori oko smjene šefa SOA-e mogli riješiti tako da budu zadovoljni predsjednica i premijer, ali da i ravnatelj SOA-e časno napusti sustav? Je li, na primjer, nova vlast mogla s njim postići džentlmenski dogovor i izdržati još sedam mjeseci do isteka ugovora?

Naravno da bi to bilo elegantno rješenje, ali ne i jedino. Bivši šef hrvatskih obavještajnih službi Miroslav Tuđman smatra da je Lozančić mogao i sam ponuditi ostavku jer su premijer i predsjednik koji su ga imenovali izgubili izbore.

– Iako to ne mora po zakonu, logično bi bilo da je Lozančić dao ostavku – kaže dr. Tuđman ističući da naši glavni politički akteri trebaju voditi više računa o političkoj pristojnosti. Kritizirao je i predsjednicu jer smatra da nije trebala potpisivati odluku bez premijera. Ističe da Most ne treba sudjelovati u izboru novog šefa SOA-e jer je to isključivo u domeni predsjednice i premijera. Zaključuje da bi u takvim situacijama svi trebali malo više voditi računa o općim interesima, a ne o stranačkim ili osobnim probicima. 

>> Da Orešković i ne potpiše smjenu, Lozančić nema budućnosti u SOA-i

Komentara 65

KR
kruti20
19:10 09.02.2016.

večernjak DNO DNA!!!

DU
Deleted user
18:08 09.02.2016.

Čuriću, o kakvoj ti blamaži lupaš?

DU
Deleted user
18:11 09.02.2016.

Ma jeli ono S. perković?Koja družina ,...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije