Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozvani Hrvati

M. Kovač i D. Primorac putuju na inauguraciju Donalda Trumpa

stier, kovač
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
1/6
17.01.2017.
u 07:00

Pozivnicu je dobio i bivši predstojnik Ureda predsjednice RH Domagoj Juričić, koji je u SAD-u služio kao diplomat, a i studirao

Barem tri osobe iz Hrvatske, svaka u ponešto drukčijem svojstvu, nazočit će inauguraciji novog američkog predsjednika Donalda Trumpa u petak u Washingtonu.

Saborski zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač odlazi kao član Parlamentarne skupštine NATO-a. – Predviđeni su razgovori s američkim političarima i stručnjacima o vanjskoj politici Trumpove administracije – kaže Kovač uoči puta. Bivši ministar obrazovanja (u Sanaderovoj Vladi) Dragan Primorac pozvan je kao član Američke akademije za forenzičke znanosti i “globalni veleposlanik” američkog sveučilišta Penn State. A pozivnicu je dobio i bivši predstojnik Ureda predsjednice RH Domagoj Juričić, koji je u SAD-u služio kao diplomat, a i studirao.

Paro se vraća s godišnjeg

Kako neslužbeno doznajemo od diplomatskih izvora, uime Vlade RH Trumpovoj inauguraciji nazočit će hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Joško Paro, koji će do petka očito biti natrag u Washingtonu nakon godišnjeg odmora, čije je korištenje kao javnu informaciju otkrila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je, naime, izjavila da veleposlanik Paro nije bio prisutan u Washingtonu za vrijeme njezina i dalje nerazjašnjenog posjeta SAD-u u prvim danima nove godine, gdje je u vrijeme tranzicije između Obame i Trumpa pokušala, prema vlastitim riječima, pozicionirati Hrvatsku kao “čimbenik koji će aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike”. Zasad nema informacija da predsjednica šalje nekoga kao svoga izaslanika na inauguraciju stvarnog, novog kreatora američke politike, no može se očekivati da je tijekom svojih sastanaka u Washingtonu pretprošlog tjedna dobila ponudu da pošalje osobnog izaslanika (ili izaslanicu) na inauguraciju, ako to želi.

Susret s izraelskim lobistima

Dragan Primorac priopćio je da će nazočiti Trumpovoj inauguraciji, ali također se i susresti s republikanskim kongresmenom Danom Rohrabacherom, koji predsjedava pododborom za Europu, Euroaziju. Primorac ponosno naglašava kako je Rohrabacher “bliski suradnik Donalda Trumpa i nalazio se u najužem izboru za državnog tajnika SAD-a”. Tijekom boravka u Washingtonu, Primorac se planira susresti i s vodstvom američke proizraelske lobističke organizacije The American Israel Public Affairs Committee.     

>> Pripreme za Trumpovu inauguraciju: Očekivano do 900 tisuća ljudi, zabranjeni dronovi, postavljene betonske barijere

Komentara 11

KI
kilkenny
11:01 17.01.2017.

Pozivnicu ne dobivaju predsjednici država nego veleposlanici. Da komentatori obrišu slinu sa usta i malo se informiraju znali bi to.

KA
kajbum
07:52 17.01.2017.

A pa trebaliste poslat jednog srbina da dodig pukne od jada

Avatar superhik74
superhik74
19:13 18.01.2017.

Koji su ovo naruceni clanci. Primorac (koji je Izraelcima prodao dijalizu na Svetom Duhu) ce se sastati s AIPAC sto je lobi koji lobira za interese drzave Izrael u SAD ? Logicno pitanje : Od kada Primorac lobira za tudju drzavu Izrael u trecoj drzavi , SAD ? Bilo bi zanimljivo cuti odgovor na to pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije