navigacija Hrvatska 62
Nizinska pruga spas

Luku Rijeka izoliraju Mađari i Slovenci, jedini su spas Kinezi

Za Hrvatsku je zadnja šansa da je susjedi ne izoliraju u tokovima prijevoza robe – Kina i njezin interes za ulaganje u Luku Rijeka i nizinsku prugu

Luku Rijeka izoliraju Mađari i Slovenci, jedini su spas Kinezi

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Mađarska i Slovenija dogovorile su zajedničko ulaganje u gradnju drugog kolosijeka pruge od Luke Kopar do slovenskog mjesta Divača te gradnju trećeg gata u koparskoj luci. Tim slovensko-mađarskim dogovorom iz igre se izbacuju Hrvatska i Luka Rijeka. Glavni pravac prijevoza roba u unutrašnjost Europe bit će tako preko Kopra pa dalje prema Mađarskoj i Austriji. No ni naši treći susjedi, Srbi, ne promatraju mirno što se događa u regiji pa su i oni krenuli u projekt gradnje dvokolosiječne pruge od Beograda do mađarske granice, a kako bi se preko njihove zemlje prevozila roba iz grčke luke Pirej.

Zadnja šansa

Stoga je za Hrvatsku zadnja šansa da je susjedi ne izoliraju u tokovima prijevoza robe – Kina i njezin interes za ulaganje u Luku Rijeka i nizinsku prugu, o čemu su ovaj tjedan premijer Tihomir Orešković i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković razgovarali s izaslanstvom kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme. No osim privlačenja Kineza za Hrvatsku je bitno i da razbije “slovensko-mađarsku urotu” te da Mađare preorijentira na Luku Rijeka i prugu do Botova. A to će biti teško, sudeći prema sadašnjem stanju stvari. Hrvatska i Mađarska imaju loše međusobne odnose već godinama koji su kulminirali za izbjegličke krize. Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko prošli se tjedan u Bruxellesu susreo i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a glavna tema razgovora bila je Luka Rijeka i nizinska pruga. No dobio je odbijenicu. Orban mu je poručio da nam ne može više vjerovati, da dosad nismo ništa učinili na tim projektima. No ipak je ostavio odškrinuta vrata pa je pristao da se osnuju radne skupine HDZ-a i njegove stranke Fidesz o Luci Rijeka i nizinskoj pruzi. Uz ogradu i žicu na granici s Hrvatskom, Mađarska i Slovenija realizacijom svojih planova s Lukom Kopar i prugom tako bi u svakom slučaju izolirale Hrvatsku.

Isplativost projekta

A za to su krive i barem zadnje tri hrvatske Vlade. Jer nijedna od njih nije realizirala projekte nizinske pruge i kontejnerskog terminala Luke Rijeka. Kineskom izaslanstvu hrvatska je Vlada ovaj tjedan pak iznijela argumente zašto je bolja opcija za prijevoz njihovih pet milijuna kontejnera godišnje Luka Rijeka nego Kopar. Tako su, među ostalim, naveli da je Rijeka puno bliža najvažnijim gradovima na Mediteranskom koridoru i koridoru Rajna – Dunav od Kopra. Primjerice, željeznička je udaljenost od Rijeke do Budimpešte, ako se izgradi nizinska pruga, 540 kilometara, a od Kopra do Budimpešte 635 kilometara. Od Rijeke do Bratislave udaljenost je 566 kilometara, a od Kopra do Bratislave 650 kilometara.

Projekt novog terminala Luke Rijeka vrijedan je 1,2 milijarde eura, a nizinske pruge 3,6 milijardi eura. Slovenski projekti pak na prvi pogled manje su “teški” – 1,4 milijarde eura za drugi kolosijek pruge Kopar – Divača i oko 400 milijuna eura za treći gat. No treba uzeti u obzir da je pruga od Kopra do Divače duga svega 40-ak kilometara, a nizinska pruga 277 kilometara pa je njezina izgradnja po kilometru jeftinija jer je položena na pristupačnijem terenu. Stoga hrvatski projekti ni u tom pogledu ne stoje loše. Sad je samo na politici da odradi svoje.

>> Kinezi nam zadnji put daju šansu

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (17 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

95
Registracija
 • EU MOJCA

  28.02.2016 u 22:33h

  Šta treba da vam zagusti ivoda dođe do grla da se malo trgnete ' To mislim prije svega na gradonačelnika neprikosnovenog grada Rijeke koji ništa ne radi osim što se deblja ! Nit autobusnog kolodvora, nit luke samo širi parking prostore na uštrb građana onih istih koji su to izgeadili. I ja bi znal to naplatit kad ti pauk visi 24 h za vratom.
  49 86% 8
 • stefj stefj

  28.02.2016 u 22:57h

  Ma mi sami smo krivi za luku Rijeka. Ništa se nije radilo na njoj, a uhljebi tamo su samo htjeli dobivati novac bez ikakvog ulaganja i bez usluge. Pa nije normalno da kada uvozim robu, da me pristojbe u Rijeci koštaju 2-3 PUTA više nego u Kopru. A najgore od svega je to, da u Rijeci nikada ne znaš koliko će te nešto koštati, jer će ti nabiti ležarine, pretovar i svakakve gluposti, tako da može ispasti i puno više od planiranog... Hitno je potrebno uvesti odgovorno upravljanje na tržišnim načelima, inače niti Kinezi neće ništa pomoći... Ovo s Kinezima je promašila Milanovićeva vlada, jer kada su Kinezi vidjeli da ništa od dogovora sa SDP-om (previše ispurženih ruku), ugovorili su s Grcima, Srbima i krenuli u izradu pruge Solun-Budimpešta. Nije tu samo Milanović, i Linić je veliki krivac, Kinezi mu se nisu htjeli doći pokloniti na Riječke dvore... Taj SDP, dolje u Rijeci, to je mafija u stilu IDS-a u Istri...
  45 90% 5
 • BANZO BANZO

  28.02.2016 u 22:45h

  Sva sreća što su antifašisti sa Titom na čelu hordi partizana pobili i protjerali sve Talijane i Mađare iz Rijeke tako da nemamo problema sa vlasništvom nad Rijekom, jedino ukoliko Slovenci ne budu tražili od EU zaštitu Slovenskog prava na Luku Rijeka i dio nekretnina temeljem zasluga u NOB-ju????hahaha.
  39 89% 5
 • d-ano

  01.03.2016 u 09:43h

  ........ponudimo Rusima,,,,,,,,,,mozda oni imaju nekih interesa,,,,,,,,,,,
  1 100% 0
 • zlatnirat zlatnirat

  29.02.2016 u 11:58h

  Bilo bi dobro da neki nas ministar ode autocestom od Lendave do Kopra i onda razmisli o privredi i transportu robe sto se potpuno preselila iz srednje i istocne europe na Slo autoceste a tako i pruge. Politika i sindikati potpuno su unistili HZ a to ocekuje i autoceste koje nam sluze samo za turiste.
  5 100% 0
 • dernek dernek

  29.02.2016 u 11:54h

  Sve vlade kod nas su ostvarivale neke Projekte kad je to odgovaralo onoj strani koja je na vlasti a ne sto su ti projekti itekako vazni za HR.
  1 50% 1
Pregledaj sve komentare