Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar graditeljstva

'Objedinjavanje katastra i zemljišne knjige je reforma stoljeća'

Lovro Kuščević
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
02.05.2016.
u 18:56

Konačni cilj reforme je da se Državna geodetska uprava i Zemljišna knjiga unutar Ministarstva pravosuđa ukinu i da se formira Državna uprava za nekretnine koja će sve te podatke objediniti, istaknuo je Kuščević

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević predstavio je dijelove Nacionalnog programa reformi za koje je nadležno njegovo Ministarstvo, usvojen na prošloj sjednici Vlade, a od kojih je najvažnija reforma objedinjavanja katastra i zemljišne knjige – koju je nazvao "reformom stoljeća".

 – Konačni cilj reforme je da se Državna geodetska uprava i Zemljišna knjiga unutar Ministarstva pravosuđa ukinu i da se formira Državna uprava za nekretnine koja će sve te podatke objediniti – istaknuo je Kuščević na brifingu za novinare.

 To će biti prva faza, nakon koje će slijediti rad na tim podacima, a to znači nove katastarske izmjere, digitalizacija, vektorizacija, odnosno dizanje razine kvalitete tih geoprostornih podataka. Rok za potpunu transformaciju je 31. prosinca 2020. godine.

Mape Franje Josipa u muzej, a za prostorno planiranje i vlasničke odnose moderni podatci 21. stoljeća 

– Moj konačni cilj je da onaj povijesni događaj – kada je car Franjo Josip izmjerio svoju monarhiju prije 150 i više godina, na čijim se podlogama i danas temelji najveći dio i prostornog planiranja i vlasničkih odnosa i svega u Republici Hrvatskoj – da te mape konačno odu u muzej, na zidove, i studentima na proučavanje, a da se kompletno hrvatsko i planiranje i baratanje prostornim podacima i vlasničkim odnosima temelji upravo na tim novim, modernim podacima koji su primjereni 21. stoljeću – istaknuo je Kuščević.

 Izvijestio je da su ubrzali provođenje objedinjavanja zemljišne knjige i katastra te da su ih u travnju "spojili" za Šibenik, Dubrovnik i dio Splitsko-dalmatinske županije.

 Ministar Kušćević izrazio je zadovoljstvo i zahvalio ministru pravosuđa Anti Šprlji koji je u uskoj suradnji i koordinaciji s Ministarstvom graditeljstva prepoznao vrijednost tog projekta, podržao ga i obvezao se napraviti izmjene onih zakonodavnih akata koje pripadaju njegovu resoru.

Povezani podaci zemljišnih knjiga i katastra posebno važni kod brownfield investicija

 Povezani podaci zemljišnih knjiga i katastra posebno su važni kod brownfield investicija (kupnja ili preuzimanje postojećih postrojenja i poduzeća u svrhu pokretanja novog proizvoda ili nove proizvodne djelatnosti), rekao je Kuščević.

 Jer, naglasio je, teško je staviti u funkciju nekretninu o kojoj se nema podatke. Ova je mjera važna i da se državna imovina, državne nekretnine što prije i kvalitetnije stave u funkciju kako bi pridonijele svekolikom gospodarskom rastu Hrvatske. 

 Ministar Kušćević govorio je i o informacijskom sustavu prostornog uređenja – ISPU sustavu. Kako je istaknuo, to je rad na svim postojećim modulima ISPU sustava (e-dozvola, e-inspekcija, e-nekretnine) te izradi novih sustava. U konačnici krajnji cilj je da u Hrvatskoj imamo posloženo sve u novu mapu, nove izmjere kada bacimo karte Franje Josipa u muzeje, preklopljene sa svim mogućim podatcima, dakle i podacima županijskih planova, gradskih planova, općinskih planova, urbanističkih planova, svih izmjena i dopuna tih planova, zaštićena područja, područja pod posebnim režimima. Tada će se znati  je li se za neku nekretninu vodi inspekcijski postupak, je li u tijeku neka procedura sa zemljištem.  

 – Tako da u svakom trenutku i građevinska inspekcija i bilo tko, tko se bavi tim podacima, bilo to osoba koja izdaje lokacijsku i građevinsku dozvolu, bilo arhitekt koji radi projektiranje za tu nekretninu, bilo sam vlasnik, u svakom trenutku čak s GPS-om dođe na nekretninu, locira nekretninu i automatski izvlači sve podatke za tu nekretninu, u kojem je statusu, što se događa na toj nekretnini – objasnio je Kuščević.     

 Ministar graditeljstva i prostornog uređenja je usvojeni program reformskih mjera Vlade RH ocijenio kao vrlo ambiciozan, koji pred cjelokupnu Vladu stavlja ozbiljne zadaće i poslove.

 – Ako taj program bude pozitivno ocijenjen i prihvaćen od Europske komisije, Republika Hrvatska konačno možda i prvi put u posljednjih nekoliko godina ili desetljeća ima jasno zacrtan smjer u kojem želi ići – istaknuo je Kuščević.

Za pomoć gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalne infrastrukture osiguran 21 milijun kuna

 Dodao je kako popis reformskih mjera nije samo popis želja što žele napraviti, već je jasno preciziran po koracima, dinamici te će se pratiti.

 – Ako ga na vrijeme izvršimo, to je sasvim sigurno preokret za Hrvatsku i pridonijet će boljem životu građana u Republici Hrvatskoj – istaknuo je. 

 Najavio je i da će danas raspisati natječaj za pomoć gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalne infrastrukture. Programom je osiguran 21 milijun kuna, što je znatno više nego prošle godine kada je to bilo samo pet milijuna kuna, za pomoć jedinicama lokalne samouprave u realizaciji njihovih projekata, rekao je.

 Ministar Kušćević pozvao je sve gradonačelnike, načelnike i župane da prate internetske stranice Ministarstva graditeljstva te apliciraju kako bi im i na taj način pomogli podizanju komunalnog i društvenog standarda.

>>'Svi koji budu iseljeni jer nisu htjeli sklopiti ugovor s tržišnom najamninom imat će pravo prvenstva na listama POS-a'

Komentara 16

DU
Deleted user
19:52 02.05.2016.

Ovo je priča koju ministri ponavljaju 20 godina, intenzivno od vremena Vesne Škare Ožbolt i projekta uneređena zemlja. Zapravo, sve je ovo o čemu priča ministar već trebalo odavno biti i to 3-4 puta. Ne znam baš da će geodetska uprava napravit nešto u mandatu ovog ministra pogotovo zato što je ostavljeno isto HNS rukovodstvo, iskusno u izrađivanju potemkinovih sela. Nažalost, ljudi su već naviknuti da se raduju lijepim najavama, a onda za godinu dvije sve zaborave, dođe novi ministar i sve iznova obećava to isto.

TH
than
01:19 03.05.2016.

Nije reforma stoljeca, jer se moze lako napraviti, ako se zaposle sposobni, a ne podobni, koji samo cekaju placu i sve razvlace....

MA
Maja28
21:01 02.05.2016.

A da malo pričamo o projektu koji je više nego loše napravljen i totalno manjkav no novac se za njega dignuo. Zahtjev koji bi trebao biti osnov pokretanja bilo kojeg postupka, na njega su zaboravili te se on negdje na kraju radi a takse ne znam kako i gdje navesti? Inače, u Hrvatsoj je evidencija zapravo jako dobra jer svatko može u svakom trenu na svom računali ili mobitelu ući u bilo koji podatak. To obrazloženje da se zna što je čije to je magla. Ne postoji nekretnina bez vlasnika. Ako ju ne nalazite, locirate je u katastru a dalje je logika. No najbitnije je to da mi prelazimo sa sistema koji imaju Njemačka, Austrija, Švicarsa i slične uređene države i preuzimamo sistem od Litvije, latvije i sličnih država koje to imaju zajedno. Ideja dakle i nije nova nego preuzeta i za to se dobila velika lova a program ne valja ništa. Manjkav je u cjelosti no mora se na silu ići na to da se opravda novac koji su akteri toga dignuli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije