Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Promijenimo Hrvatsku'

Lovrinović, Martinović i Mišić žele osnovati svoj zasebni klub

Juro Martinović i Ivan Lovrinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
22.01.2016.
u 19:52

U HDZ-u tvrde da će ta trojica zastupnika sigurno glasati za Vladu i podržavati njihov rad, ali ideju o zasebnom klubu iščitavaju kao nešto što upućuje na probleme u Mostu

Tomislav Karamarko i HDZ rade na tome da pridobiju na svoju stranu preostalih pet manjinaca kako bi u glasovanju o novoj vladi i premijeru Tihomiru Oreškoviću imali i njihovu potporu. Iako je Karamarko prije tri tjedna razgovarao s manjincima predvođenim Miloradom Pupovcem, od tada do jučer s njima nije imao kontakte, a za dobivanje njihove podrške ostalo je još malo vremena. Prvi razgovor održan je prije sjednice Sabora u 9 sati, ali tada potpora manjinaca još nije bila dogovorena niti je potpisan sporazum koji uključuje 17 zahtjeva manjinaca.

Zbog tog sastanka, koji se protegao do početka sjednice, HDZ i Most nisu stigli, barem je takvo opravdanje, potpisati svoj reformski sporazum koji bi trebao biti temelj suradnje te dvije opcije. U HDZ-u, kažu naši izvori, planirali su taj sporazum potpisati u saborskoj stanci, ali kako nije postignut dogovor s manjincima, onda se sastanak s njima prebacio u termin pauze pa je potpisivanje reformskog sporazuma s Mostom odgođeno za neki drugi dan. Osim s Karamarkom, manjinci žele razgovarati i s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Manjinci su cijeli dan u svojim raspravama slali poruke da bez jasnog dogovora i jamstva poštivanja manjinskih prava vladu ne mogu podržati.

Osim zbog deblje većine, jer bez petero manjinaca vladajući imaju samo 79 ruku potpore, čini se da je HDZ-u do manjinaca stalo jer se u toj stranci čuje da bi trojica zastupnika Mosta iz udruge Promijenimo Hrvatsku – Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić – željeli osnovati svoj zaseban saborski klub.

U HDZ-u, također, tvrde da će ta trojica zastupnika sigurno glasati za vladu i podržavati njihov rad, ali ideju o zasebnom klubu iščitavaju kao nešto što upućuje na probleme u Mostu.
Trojac nije htio potvrditi osnivanje svog kluba, ali indikativna je činjenica da se sinoć nisu pojavili na sjednici zajedničkog kluba Domoljubne koalicije i Mosta. Moguće je da u HDZ-u strepe da bi trojac mogao oklijevati s podrškom vladi, a bez njih imaju tek 76 zastupnika što je krajnje tijesna većina.

Ako se ne potpiše reformski sporazum prije izglasavanja vlade, koje se očekuje kasno u noći, ovo bi mogao biti prvi put da su stranke formirale vladu bez temeljnog sporazuma o suradnji.

>> I. Antičević Marinović: Mandatar bez papira ne može prepoznati ministre

>> Gdje je danas bio i što je radio Zoran Milanović

>> Karamarko, Petrov i Orešković razgovarali s manjincima: 'Ide u pravom smjeru'

Komentara 35

DU
Deleted user
20:06 22.01.2016.

Imaju 80 jer je HSLS-u prešla Gordana Rusak, to ste zaboravili? Plus 2 iz HDSSB-a.

GO
Gomila
20:03 22.01.2016.

srboslavci sire lazi mute pamet narodu

GO
Gomila
20:07 22.01.2016.

u saboru cetnici hoce da promjenu ime hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije