Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anita Bračun

Lovkinja je malo jer je Hrvatska konzervativna

03.11.2012. Ogulin, Bjelsko - U organizaciji Lovacke udruge Dama dama odrzan je 7. damski lov. Dvanaest lovkinja iz Hrvatske i Austrije u lovistu Debeli vrh i Crni vrh pokraj Ogulina dva dana su svoje godisnje okupljanje proslavile lovom na divlje svinje.
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/2
26.05.2015.
u 19:00

Osim udruga Dama dama i Grlica, u Hrvatskoj je osnovano i Lovačko društvo Slavonske lovkinje.

U našem lovačkom društvu sve članice dolaze iz lovačkih obitelji i nisam još upoznala nijednu koja se odlučila baviti lovstvom, a da nije odrasla u takvom okruženju. Možda je to razlog zbog čega nas je toliko malo – kaže Lana Glad, predsjednica novoosnovanog Damskog lovačkog društva Grlice iz Međimurja, tek trećeg u Hrvatskoj.

Od 60.000 registriranih lovaca u zemlji žena je manje od stotinu.

– Hrvatska je još uvijek prekonzervativna zemlja pa se i na žene u lovu gleda drugačije nego u razvijenijim zemljama. Populacija lovaca sve je starija, a ulaskom Hrvatske u EU ojačale su i udruge za zaštitu životinja koje nam koče razvoj – ističe Anita Bračun, predsjednica prve ženske lovačke udruge Dama dama, osnovane još 2005. sa sjedištem u Sv. Križu Začretju. I Lana Glad odrasla je u lovačkoj obitelji, no aktivno se počela baviti lovom tek kada se upisala na Šumarski fakultet u Zagrebu i obišla lovišta diljem Hrvatske. Nema još nijedan lovački trofej jer misli da ga – nije ni zaslužila.

– Svaki pravi lovac prvo upozna divljač koju namjerava odstrijeliti, vodi brigu o njoj, a odstrel se obavi tek kada je pravo vrijeme za to – objašnjava. Ima i spreman odgovor udrugama za zaštitu životinja koje prozivaju lovce zbog ubijanja divljači.

– Oni ne znaju koliko je odricanja potrebno da se othrani divljač. Na primjer, dok je snijeg iznad koljena, znate tko ide u šumu? Lovac! Divljač je gladna, ne može pronaći ništa prirodno za hranu pa im onda svaki dan donosimo kukuruz, sijeno, sol... Radi li to itko od tih protivnika lova? – pita.

Osim udruga Dama dama i Grlica, u Hrvatskoj je osnovano i Lovačko društvo Slavonske lovkinje. Jedanput godišnje organizira se međunarodni "Damski lov" na koji dolaze i lovkinje iz inozemstva.

– Na žalost, Ministarstvo turizma ne potiče lovni turizam. Trebalo bi pojednostaviti papirologiju i namete kako bi što više stranih lovaca dolazilo k nama – napominje A. Bračun.

>> Osniva se Lovačko damsko društvo Ana Katarina Zrinski

Komentara 10

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
19:17 26.05.2015.

lov treba zabraniti. ubijanje i mučenje životinja je nehumano. pogotovo treba zabraniti da lovačka društva zabrane hodanje i bicikliranje po šumama kao da je to njihov privatni posjed. najava lova lukom i strijelom treba kažnjavati zatvorom,.

Avatar Meggi
Meggi
19:52 26.05.2015.

Ako imate meso po mesnicama i supermarketima za kupit, čemu pucanje u životinju iz obijesti? Da je za prehranit obitelj iz nužde ok, al ovo nema opravdanja.

RA
RafaelBoban1970
22:15 26.05.2015.

Osobno imam polozen lovacki ispit, ali na zivotinju nikada nisam pucao... Kakve veze ima lov sa naprednoscu??? Pucati na jadnu zivotinju koja je spokojna na ispadi sa modernim oruzjem?! Odjebite Lovci, Srbi , komunisti i udbaski banditi nisu hrvatskoj potrebnii kao ni bolestine!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije