Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalna uprava

Lokalni izbori 2013. prema postojećem teritorijalnom ustroju

arsen bauk
Patrik Macek/Pixsell
04.04.2012.
u 13:23

U planu je promjena načina izbora zamjenika gradonačelnika i načelnika, koji bi se birali u predstavničkim tijelima, a ne izravno na izborima

Lokalni izbori 2013. godine održat će se prema postojećem teritorijalnom ustroju, a o decentralizaciji će se nakon izbora otvoriti široka javna rasprava. Istaknuo je to u Čakovcu ministar uprave Arsen Bauk. Gradonačelnici i načelnici birat će se i dalje izravno jer je takav način izbora u politički život donio više pozitivnog nego negativnog, no u Vladi planiraju i neke promjene vezane uz odnos predstavničkih tijela te gradonačelnika i načelnika.

– U praksi smo se susretali s blokadama funkcioniranja institucija gradova i općina pa smo najbliže rješenju da se u slučaju prijepora između predstavničkog tijela i načelnika izbori organiziraju istodobno i za vijeća i za načelnike – najavio je ministar Bauk. U planu je i promjena načina izbora zamjenika gradonačelnika i načelnika, koji bi se birali u predstavničkim tijelima, a ne izravno na izborima. Zamjenike bi predlagali gradonačelnici i načelnici.

– Ovakav model izbora zamjenika kakav imamo sada nema nijedna europska država, pa u tome više nećemo biti unikat – kazao je.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:58 04.04.2012.

I ovdje, za ovog čak ne ni profu, nego nastavnika matematike, vrijedi isti komentar, kao kod ministrice Holly... Zaista, kad bih želio otvoriti ikakav obrt, dobro bih se "otelio" za ispuniti sve kvalifikacije i svu "struku i nauku", ali ministar u Vladi RH to ne mora/treba ispunjavati! A vi svi, koji imate potrebnu kvalifikaciju, marš na biro (u red) i "čekajte dok trava naraste"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije