Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama u slavoniji

Ljutiti Valpovčani: Svađa političara nas ne zanima, neka nam Belišće ne zatvara ventile!

valpovo voda
29.03.2015.
u 21:00

Voda je potekla nakon što je skupina gnjevnih Valpovčana uz puno muke razbila zavarene šahtove

        Deset tisuća građana Valpova ostalo je bez vode u petak nakon što im je susjedno Belišće zavrnulo slavine. Nakon šest sati agonije, problem su na kraju riješili sami i ponovno pustili vodu. Belišćanska tvrtka Hidrobel je, unatoč nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Valpovu kojom je dobila zabranu, obustavila isporuku vode valpovačkoj tvrtki Dvorac. U Hidrobelu tvrde kako su na to upozorili još prije tjedan dana, i to zbog duga Dvorca Hidrobelu u iznosu od 1,039.000 kuna.

Građane Valpova to u petak nije zanimalo dok su pokušavali otvoriti zavarene šahtove i pustiti vodu.

– Imam troje djece kod kuće. Jedno mi boluje od leukemije, a drugo je došlo iz bolnice. Neće se dogoditi da moja žena večeras ne može okupati djecu – ogorčen je bio Dalibor Gelenčer iz Valpova. On i skupina Valpovčana zavarene šahtove su uz puno muke na kraju ipak otvorili i pustili vodu.

Posljednji ‘krik’ upozorenja

– Ma skinuli su i ventile. Nitko tu nije mislio na nas građane – kaže Gelenčer. Oko 21 sat voda je ponovno počela teći u domovima Valpovčana. Razloge dramatične situacije objašnjavali su gradonačelnik Belišća Dinko Burić (HDSSB) i valpovački gradonačelnik Leon Žulj (HDZ).Burić tvrdi da je obustava vode Valpovu bila nužna i samo “posljednji krik upozorenja”. Kaže da je valpovački Dvorac dužan Hidrobelu, no Žulj tvrdi da to nije istina jer nikad nisu prihvatili nove cijene vode koje im je Hidrobel odredio i da to potvrđuje nepravomoćna presuda Trgovačkog suda u Osijeku.

– Ugovor s Dvorcem raskinut je u rujnu prošle godine, a ponuđeni novi ugovor nisu htjeli potpisati, ali su u listopadu, na skupštini društva, povećali cijenu vode za građane Valpova, uz obrazloženje da je Belišće povisilo cijenu vode. Budući da je, zbog dugotrajnog neplaćanja iz Valpova, tvrtka Hidrobel, prema vlasniku vodocrpilišta, tvrtki Duropack, nagomilala dug od 750 tisuća kuna, postojala je opasnost da cijelom ovom području, ne samo Valpovu, zaprijeti obustava pitke vode – rekao je Burić.

S obzirom na to da je Duropack u međuvremenu dobio nove vlasnike, Burić se boji da će oni, čim preuzmu tvrtku i primijete dugove Hidrobela, istoga trenutka zatvoriti isporuku vode, bez koje će onda ostati Belišće, Valpovo i općina Marijanci.

Ugovor (ne)važeći

Leon Žulj pak kaže kako ugovor koji je navodno prekinut zapravo još uvijek vrijedi i da je Dvorac vodu Hidrobelu plaćao po starim cijenama jer su zatražili reviziju novih cijena.

– Sa 1,60 kuna su nam povisili cijenu na 4,20 kuna. Ako se pokaže da moramo plaćati još više, mi ćemo platiti, ali moramo imati na papiru zašto je to tako – rekao je Žulj. Građani Valpova kažu da je u pitanju samo politika.

– Oni se svađaju, a mi nemamo vodu. To nije u redu – rekla nam je jedna Valpovčanka. Sudski postupak još je u tijeku i tek će se nakon pravomoćnosti presuda moći zaključiti je li Dvorac dužan Hidrobelu i po kojoj cijeni Hidrobel treba naplaćivati vodu.

>> Burićev grad zavrnuo slavinu Valpovu, građani ogorčeni: Zavarili su šaht i skinuli ventile

 

Komentara 5

MA
masterYoda
22:10 29.03.2015.

Dinko Burić je kardiolog. Ne piši gluposti jer to tako tebi odgovara.

OF
ofaj
03:04 30.03.2015.

tko je tu lud pa voda nije duropackova,slavonci ovo je sramno.voda prihod durropacka.RH VODOMJERE I NAPLAČIVAT VODU DURO PACKU

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
12:19 30.03.2015.

do prije nekoliko godina zajedno krali a danas ljuti protivnici,političari kod nas se nemogu popravit kao i ljudi koji stalno istima daju glasove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije