Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački računalni savez:

Ljetni kampovi za poticanje darovitosti

zagrebački računalni savez
27.06.2016.
u 16:55

U opuštenoj atmosferi polaznici rade na svojem usavršavanju i po desetak sati dnevno, zabavljaju se i druže, razmjenjuju iskustva i jedni od drugih uče. Ima i športa, glazbe, filma...

Kampovi su, uz radionice i natjecanja, jedan od najprihvaćenijih programskih aktivnosti namijenjenih usavršavanju darovitih učenika, a ove se ove godine održavaju već osamnaesti put.

Odvijaju se u dva termina, pri čemu je prvi termin uvijek za nešto starije i dan duži od drugog. Kampovi su najčešće iza blagdana Velike Gospe i organiziraju se u suradnji s udrugama članicama.
Kampovi su se nakon Čiova i Kaštela, godinama održavali na otoku Silbi, grad Zadar, u omladinskom kampu koji je pošle godine prestao s djelovanjem. Iako je savez na Silbi imao velike želje i očekivanja u budućnosti, očekujući preuređenje kampa, od prošle godine odabrali su besprijekorne uvjete preuređenog Doma Crvenog Križa na Sljemenu, gdje su s lakoćom uredili pet učionica s više od 50 računala i mnoštvom pratećih sadržaja.

Pod istim krovom s najbolje plasiranim natjecateljima na prošlogodišnjim natjecanjima nalaze se redovito i znatiželjni osnovci koje privlače programi digitalne elektronike i stvaralaštva. I oni su i sami programerski zaljubljenici, ali na drugačiji način.

Tko ne prepoznaje konstante postat će varijabla

Kroz kampove je prošla elita natjecateljskog programiranja i stvaralaštva. Tako su primjerice Luka (Lujo) Donđivić i Saša Stublić, na slikama, sudjelovali i u prvom i u prošlogodišnjem, 17. kampu.

"U prvom kampu su se istaknuli Luka Kalinovčić, Lovro Pužar i Luka Lujo Donđivić, tada još kao učenici osnovne škole. A prošle je godine taj isti Lujo pohodio kamp kao gost predavač, zajedno sa Sašom Stublićem, koji je na tom prvom našem kampu prije sedamnaest godina bio glavni predavač. Tko u životu ne prepoznaje konstante, kad tad postat će varijablom", rekao nam je tajnik saveza.

Osim zagrepčana u kampove rado dolaze i najbolji učenici iz drugih županija. Braća Tomislav i Anton Grbin (na slici, dolje u sredini: "Ajme ča volin Zagreb") s Korčule, uživali su poseban tretman još kada su bili osnovci. "Halo Zdravko, čuj mi smo na katamaranu za Silbu, pari mi se da smo sami jer ne vidimo ni jednog polaznika. Di su naši?", zivkao je Tomislav tajnika saveza nekih davnih godina. "Ha,ha,ha,ha dečki, i ove godine ste došli dan ranije", oduševljavao se je tajnik ZRS-a.

Kasnije su kao srednjoškolci došli u Zagreb te upisali FER, da bi i sami pomagali novim generacijama.

Obiteljska atmosfera

I uspomene na završne koncerte traju godinama, a polaznici ponekad znaju dobiti i prigodne darove za sjećanje na ugodno i korisno provedene dane pune rada, športa i neizbježne dokolice.
Kada je naš najbolje rangirani i višestruki zlatni olimpijac Goran Žužić, u svojoj zadnjoj godini nekim čudom umjesto zlata osvojio srebro, Jeronim Marić je na oduševljenje polaznika samo za njega svirao svoju i sestrinu uspješnicu "Srebrni", uz nekoliko biseva.

"Toliko pozitivaca, pametnih, vrijednih i talentiranih ljudi, baš sam bio Bogu zahvalan što sam se nalazio s njima na istom mjestu!", sjeća se Jeronim Marić svojih prvih završnih koncerata i druženja s darovitim učenicima na ljetnom kampu na Silbi, o kojima ima i nekoliko zanimljivih video uradaka poput veselog uratka "Osilbljatori", u kojem su glavne uloge pripale srebrnim olimpijcima Matiji Milišiću i Antunu Razumu.

Na stotu obljetnicu rođenja Bože Težaka svaki je polaznik dobio njegovu monografiju, a duh zajedništva i sjećanje na ovu posebnu prigodu ne blijedi.

U kampovima su se znali dogoditi i poneki rijetki i potpuno nehajni nestašluci. "Rado bih vam detaljno ispričao onaj najupečatljiviji, no mislim da to ipak nije za ovaj format", rekao nam je tajnik. No saznali smo da je jedne godine, nakon nestašluka osnovca s prosjekom ocjena 5.0, za polaznike upriličio 15-minutnu jednočinku pod nazivom "Mala životno poučna radionica o pravilnoj upotrebi nekih bio alata", koja se bila odigrala na terasi hotela, uz salve smijeha.

Grad Zagreb kao saučesnik u činjenju dobra

I ove godine u kampu će sudjelovati i ZRS-ovi daroviti prijatelji iz drugih područja (glazba, film). Tako će Kristijan Rahimovski, nakon studijske izvedbe druge ZRSove pjesme "Programeri luduju", polaznicima kampa približiti rad na engleskoj inačici pjesme "100 godina BOŽE".

"Osim vrlo intenzivnog rada na osnovnim programima za darovite, i ove će godine biti dovoljno dodatnih programa, matematike i individualnog rada s darovitim pojedincima, predavanja, radionica i zabavnih i športskih sadržaja te termina za kupanje", rekli su nam organizatori.
Šetnja do bazena u Tomislavcu se uvijek isplati.

Broj mjesta je ograničen, a malu prednost daju članovima s najbržim prstom i boljim rezultatima na prethodnim natjecanjima. Svake godine u kampove uključuju i nekoliko novaka, programerskih početnika. Za ovogodišnji kamp još ima nekoliko mjesta u oba termina. Požurite!

Potpora Grada Zagreba motivirala ih je da osmisle i unapređuju te održe visoku razinu kampova. "Grad Zagreb je naš saučesnik u činjenju dobra!", reći će. Ovogodišnji kamp na Sljemenu bit će poseban jer će jedno oko saveza biti usmjereno dolje, u Vlašku 81/F, gdje bi se trebali odvijati radovi na uređenju centra učeničke izvrsnosti.

"Za razliku od nogometaša, nama sudac ne može pokvariti snove, ali nam svaka pomoć može uljepšati javu", rekao nam je tajnik saveza.

Njihova formula za bolju Hrvatsku je +1 izvrstan. Pomozimo im.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije