Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPRAVCI

Lijekova od kanabisa neće biti bar još mjesec dana

konoplja
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
1/5
14.10.2015.
u 20:03

Uvjeti za propisivanje na recept stvoreni su, ali ne i za izdavanje konoplje jer sirovinu nitko nije uvezao, kaže Mato Portolan

Liječnici od sutra mogu prepisati lijek na bazi indijske konoplje. Međutim, u ljekarnama ga neće biti još barem mjesec dana, a možda i puno dulje. Gotovi lijekovi od konoplje koji se prodaju na europskom tržištu nisu registrirani u Hrvatskoj, a za galenske ili magistralne pripravke koje bi ljekarnici prema liječničkom receptu trebali pripremati za svakog pojedinog pacijenta u ljekarnama nema sirovina, odnosno osušenih cvjetova kanabisa.

– Od danas jesu stvoreni uvjeti za propisivanje medicinske konoplje, ali ne i za njeno izdavanje pacijentu. Sirovinu nitko nije uvezao. Netko od dobavljača treba pokrenuti postupak opskrbe hrvatskog tržišta sirovinom, od koje bi ljekarnici mogli izrađivati pripravak – kaže Mato Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

Dobavljač treba ishoditi posebne uvozne dozvole i naći zemlju uvoznika. Međutim, s obzirom na to da nije poznato u kojoj će mjeri doktori propisivati pripravke kojima se ublažavaju bolovi i mučnina kod nekih bolesti, a nikako ih ne liječe, teško je procijeniti i potrebu tržišta.

>> 'Konoplja-turizam produžio bi sezonu na 12 mjeseci'

>> U Italiji uzgoj medicinske konoplje preuzela vojska

Komentara 10

ŠK
Škarpina
20:22 14.10.2015.

kako ne... uvozi se svakog dana u bunkerima....

Avatar bok
bok
21:57 14.10.2015.

Mislim da je u Hrvatskoj jos uvijek ispiranje mozdg ana snazi. Dakle postoji Konoplja (razne podvtste a i ona domaca koja je nekad bila, imaju razlicite razine THC) i tzv. Industrijska konoplja koja je u biti "kastrirana" jer ima vrloo male kolicine THC-a. ...

FI
Fisherman
21:34 14.10.2015.

Boze kako sam se iznenada razbolio.....cudo jedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije