Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o reprezentativnosti

Liječničke udruge traže strukovni kolektivni ugovor

liječnici
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
14.07.2014.
u 21:15

Dr. T. Goluža, dr. Ž. Krznarić, dr. H. Minigo i dr. I. Balint traže da Milanović i Josipović spriječe urušavanje zdravstva

Prijedlog Zakona o reprezentativnosti isključuje liječnike iz socijalnog dijaloga pa Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine te Hrvatska udruga bolničkih liječnika podržavaju Hrvatski liječnički sindikat u traženju strukovnog kolektivnog ugovora, rekli su danas čelnici tih udruga.

Apeliraju na saborske zastupnike da prihvate amandmane po kojima bi za reprezentativnost sindikata trebalo 10% od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika umjesto 20%, koliko je predloženo, te da se Zakon ne odnosi na liječnike, iznio je Trpimir Goluža, šef HUBOL-a.

– Inače liječnici neće moći participirati u dogovorima s poslodavcima ako nam to ne dopusti Spomenka Avberšek – kaže Goluža i dodaje i da ministri Siniša Varga i Mirando Mrsić ne prepoznaju složenost situacije te poziva premijera i predsjednika države da se uključe u sprečavanje urušavanja sustava zdravstva.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava priopćenjem su podsjetili da je GSV još 2004. zauzeo jasan stav kad je riječ o strukovnim KU-ima – da je u cilju izbjegavanja usitnjavanja, rascjepkanosti i slabljenja sindikata, opredjeljenje svih socijalnih partnera da se prava zaposlenih reguliraju kolektivnim ugovorima djelatnosti, a specifičnosti potom aneksima.

Prozvana S. Avberšek, čiji je SSZSS reprezentativan sindikat za djelatnost zdravstva, kaže: – Kad bi dopustili strukovne kolektivne ugovore, Vlada bi četiri godine samo pregovarala sa sindikatima! Hebrang im je nezakonito dao strukovni pa je to povučeno.

>> Ministarstvo opovrgava da se Zakonom o reprezentativnosti isključuje liječnike iz socijalnog dijaloga

>> 'Ne bismo htjeli da nas liječe liječnici iz Rumunjske i Bugarske'

Komentara 9

Avatar comparator
comparator
22:21 14.07.2014.

Zdravlje je u banani i nemože ga pokrpati nikakva kirurgija osim stare metode izolacije od zaraze koja je ipak u mentalnom sklopu vlasti a vlast samu sebe nikad nije izolirala.Dakle od vlasti tražiti rješenje problema je uzaludan posao.

NV
novo vriijeme
21:50 14.07.2014.

liječnička struka jedina koja ima 10 godina studija i specijalizacije da bi mogli samostalno raditi što nema niti jedna druga struka, to uključuje zahtjev za kontinuiranom edukacijom da bi svakih 6 godina obnovili licencu. To znači da suzahtjevi tog posla viši od ostalih zanimanja. I sada će sestre sa 4 godine srednje škole odrediti uvjete rada liječncima. Zapamtite pacijenti one će time odrediti u uvjete vašeg liječenja. Nigdje u svijetu nije omjer plaće lijećnika i sestre manji nego u Hrvatskoj, dali je to neki poticaj sestrama da se guraju gdje im nije mjesto.

NV
novo vriijeme
21:44 14.07.2014.

Znači budučnost hrvatske medicine je sljedeća: lošim uvjetima rada što u medicini znači i rizik za komplikacijama istjerani svi marljivi, pošteni i pametni doktori. Ostala samo šačica instaliranih korumpiranih šefova koji duplaju plaču na crno i najgori doktori iz regije kod kojih nitko ne želi ići na liječenje. Znači grašani mogu dati mito šefu ili otići privatnicima, u svakoj varijanti plaćaju dva puta isto liječenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije