Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministrova osveta

Liječnicima stigla kazna za štrajk – dobili 650 kuna plaće

'20.09.2013., Bolnica, Varazdin - 3 dan strajka lijecnika i medicinskog osoblja. 5 do 12 ispred Varazdinske opce bolnice okupili su se lijecnici i medicinsko osoblje. U strajku su gotovo svi zaposleni
Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
21.11.2013.
u 11:45

U bolnicama diljem zemlje nije jednaka situacija i dok je nekim liječnicima plaća umanjena za jedan sat dnevno (umjesto osam, sedam sati), nekima su isplaćeni samo putni troškovi.

Liječnici u štrajku za listopad dobili su od 500 do 15.000 kuna nižu plaću u brutu, s tim da je nekim liječnicima isplaćeno samo 650 kuna. Hrvatski liječnički sindikat pomoći će kolegama koji najavljuju tužbe.

U bolnicama diljem zemlje nije jednaka situacija i dok je nekim liječnicima plaća umanjena za jedan sat dnevno (umjesto osam, sedam sati), nekima su isplaćeni samo putni troškovi. No ni sindikalni predstavnici nisu jedinstveni u tome zašto su plaće liječnicima srezane po različitim kriterijima. Specijalistica anesteziologije dr. Ljiljana Lovrić iz KB-a Dubrava kaže da plaće liječnika ovise o volji voditelja odjela koji su radili evidenciju rada.

Kruta administracija

– Neki su iskoristili štrajk za osobni obračun. Ne znam samo što su skrivile dvije specijalizantice na mome odjelu. Kolege s klinika za kirurgiju i internu su dobili plaću umanjenu za jedan sat dnevno, odnosno za 1000 do 1500 kuna. Najmlađi kolega na mom odjelu dobio je 690 kuna, odnosno plaćen mu je blagdan i prijevoz. Kolegama ćemo pomoći novcem iz sindikalne blagajne jer krediti idu – kazala je dr. Lj. Lovrić napominjući da je ravnatelja bolnice upozorila da njezin voditelj ima drukčije kriterije od voditelja interne i kirurgije, no reakcije nije bilo.

– Mi smo radili više nego što je bilo u napucima koje smo dobili, primjerice, operirali smo maligne bolesti. Sve imamo dokumentirano – objašnjava dr. Lovrić procjenjujući da je liječnicima u KB-u Dubrava isplaćeno oko 300.000 kuna manje neto plaće. Dodaje da je teško odvojiti rad od štrajka. Jer, jedan dan imate cijeli dan hitne slučajeve, a sutra ništa ne radite – a u štrajku ste oba dana. Vjerojatno je da je upravo različito definiranje rada u štrajku i rada liječnike stajalo različitih izračuna plaća. U Općoj bolnici Dubrovnik, kaže njihov sindikalni predstavnik urolog dr. Damir Šimunović, 93 liječnika svakodnevno su radila, no pisali su da su u štrajku. A za administracijski izračun samo je to bitno.

– Voditelji odjela nemaju nikakve veze s tim. Ako si u štrajku, pišeš da si u štrajku bez obzira na to što si na radnom mjestu i radiš, o čemu jesmo vodili evidenciju. Mi smo osam sati radili. Kažnjeni smo jer smo sve odradili po napucima i legitimno – kaže dr. Šimunović.

Evidencije su jasne

Od 93 liječnika u štrajku u dubrovačkoj bolnici, deset je liječnika dobilo plaću nižu od 3000 kuna, 41 nižu od 8000 kuna, a najniža isplaćena naknada je 650 kuna.

– Ukupno je isplaćeno oko 470.000 kuna manje, odnosno nije nam plaćeno 9415 sati. A mi ne možemo štrajkati na ulici, moramo biti na radnom mjestu – izračunao je dr. Šimunović. Ministar Rajko Ostojić poručio je da su pravila jasna, a vodi ih maksima da će se svaki rad platiti, a nerad neće.

– U rujnu je sindikat ravnateljima poslao državne inspekcije rada koje su odredile pravila kako voditi evidenciju o ispunjavanju ugovora o radu. Od 1. listopada, sukladno naputku, šefovi klinika vode svakodnevnu evidenciju i za listopad su liječnicima isplaćene bruto plaće niže od 500 do 15.000 kuna – kazao je ministar Ostojić podsjećajući da su u prethodna dva štrajka, 2003. i 2005. godine, liječnici dobivali punu plaću. Kao i u rujnu kada im se nije mogla umanjiti zbog nejasnih evidencija, dok prosvjetnim radnicima dani u štrajku prošle godine nisu bili plaćeni. Ministar još uvijek ne zna koliko je manje izdvojeno za liječničke plaće jer još novac nije proslijeđen svim KBC-ima. U KBC-u Split još nisu dobili plaće i ne znaju kojim će kriterijima iznos biti određen.

>> Sindikat najavio tužbe! Ostojić: Štrajk je završen

Ključne riječi

Komentara 11

NT
ntblzg
12:28 21.11.2013.

Dakle, tko je vidio da liječnici uopće dobivaju plaće. Neka hrane svoje obitelji i školuju svoju djecu s Hipokratovom zakletvom, a neka se pričeni političari/ke voze u Audi6 i sličnim vozilima, ljetuju gdje žele, rade što hoće.

OS
osica
12:43 21.11.2013.

umislili liječnici da su saobrski zastupnici , kojima se evidencija prisustvovanja sjednoicama vodi za "mazanje očiju javnosti", mogu cijeli mandat provesti bez bez dolaska i bez da su zucnuli , a plaća se ne umanjuje. Ma, Bogom dani.

DU
Deleted user
12:47 21.11.2013.

Kada bi tako određivali plaću za saborske zastupnike prosjek bi im bio 500Kn, a ne 10 do 15 tisuća za nerad, galamu, svađanje, itd u saboru. Da ne pričam dalje... Naravno, okinite po onima koji stvarno rade, zdravstvo i prosvjeta. Nemojte pipnuti u ministarstva, agencije i ostale urede gdje je pauza 4 sata na dan, ručak 1 sat itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije