Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavnost ZOR-a

Liječnici sada više nemaju pravo na štrajk

Ozren Matijašević
Patrik Macek/PIXSELL
18.07.2014.
u 20:45

Člankom 205. ograničio je pravo na štrajk sindikatima kojima, u skladu s posebnim propisom, nije utvrđena reprezentativnost za kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnog ugovora.

Hrvatska udruga radničkih sindikata predlaže Ustavnom sudu da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o radu zbog dijela koji se odnosi na pravo na štrajk.

Kako objašnjava ova sindikalna središnjica, odredbom članka 205., stavak 2., ZOR-a ograničava se pravo na štrajk zajamčeno odredbom članka 60. Ustava RH.

– Ustavna odredba ograničava pravo na štrajk samo Oružanim snagama, redarstvu, državnoj upravi i javnim službama. Iz toga proizlazi da se ne može ograničiti pravo na štrajk djelatnostima koje nisu navedene u toj odredbi – upozorava Ozren Matijašević, šef HURS-a, i dodaje: – Zakon o radu upravo je to napravio. Člankom 205. ograničio je pravo na štrajk sindikatima kojima, u skladu s posebnim propisom, nije utvrđena reprezentativnost za kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnog ugovora.

To znači da, primjerice, liječnici sada nemaju pravo na štrajk jer Hrvatski liječnički sindikat nije reprezentativan sindikat. Uoči donošenja novog Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata zadnjeg ovosezonskog saborskog zasjedanja takvim su se pravilima igre usprotivile i strukovne liječničke udruge, izrazivši podršku Liječničkom sindikatu.

>>40.000 građana će tražiti spas da bi sačuvali kuću ili stan

Komentara 8

TR
trubatalo
20:54 18.07.2014.

Ima li koji zakon od ove Vlade a da nije protuustavan?

PM
perica_mali
21:38 18.07.2014.

na hitnoj u pol noći nemrem dobit analgetik ni recept da si pomognem ... imbecili !

NV
novo vriijeme
21:28 18.07.2014.

Sam zakon o reprezentativnosti je neustavan jer liječničko zanimanje nije u kategoriji sestara, vrsta posla , odgovornost i obrazovanje su drugačiji makar neki političar to strpao skupa jer želi uništiti hrvatske liječnike i smanjiti cijenu rada. Mrsić koji je doktortor može donijeti zakon koji njega ne dira jer će on imati politički penziju čim iskorači iz Vlade. trebala bi neka Vlada ukinuti sve saboske i ministarske privilegije iz radnog staža i staviti Mrsića i Ostojića da još 10 godina radi u bolnici po uvjetima koje su sami skrojili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije