Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Liječnici dječaku oboljelom
 od tumora ugradili 3D zdjelicu

Siniša Varga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.07.2014.
u 07:16

Prošle godine prvi je put u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe ugrađen personalizirani implantat zdjelice, ali odrasloj ženi

Liječnici Klinike za dječje bolesti Zagreb s kolegama iz Klinike za traumatologiju zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice četrnaestogodišnjem dječaku oboljelom od tumora ugradili su personalizirani implantat 3D zdjelice.

Veliki uspjeh tima hrvatskih liječnika prva je takva operacija uz pomoć 3D tehnologije u ovom dijelu Europe koja je obavljena na djetetu. Podsjetimo, prošle godine prvi je put ugrađen implantat zdjelice izrađen po mjeri 63-godišnjoj pacijentici oboljeloj od teškog tumora.

Zahvat je sa svojim timom obavio prof. dr. sc. Robert Kolundžić, pročelnik Zavoda za kirurgiju zdjelice Klinike spomenutog KBC-a. Uklonjen je dio zdjelice zahvaćen tumorom te ugrađen implantat printan u 3D tehnologiji. Ni godinu kasnije metodu su liječnici primijenili na 14-godišnjem dječaku koji se dobro oporavlja, a detalje zahvata liječnički tim i ministar zdravlja dr. Siniša Varga prezentirat će u petak u Klaićevoj bolnici.

>> Tehnologija 3D prinatanja pomogla kirurzima da uspješno izvedu kompliciranu operaciju

Komentara 1

Avatar tajar
tajar
11:23 31.07.2014.

Zar inače ugrađuju dvodimenzionalne (2D) implantate?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije