Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranački izbori

Lesarovi Laburisti odbili 
su povezivanje sa Syrizom

Laburisti
Foto: Pixsell kolaž
01.02.2015.
u 08:00

Birači su nas napustili jer nismo bili dovoljno radikalni i odlučni, smatra Antun Kapraljević

Hrvatski laburisti nalaze se u najdubljoj krizi otkako su prije pet godina osnovani, rejting im je na vrlo niskim granama, a otkako je Dragutin Lesar otišao s čela stranke, Laburistima se srozala i prepoznatljivost u javnosti.

Uz sve te probleme sada su im na lijevom političkom polu u teren “utrčali” i neki novi igrači – Radnička fronta pa i Živi zid koji “gricka” lijeve glasove iako se u biti radi o desnim populistima.

Jasno je stoga da su Laburisti na prekretnici, a u kojem smjeru će nastaviti, znat će se 15. veljače kada se održavaju unutarstranački izbori na kojima se bira kompletno novo vodstvo stranke. Za predsjednika Laburista kandidirali su se samo Antun Kapraljević (predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije) i Nansi Tireli, trenutačna v. d. predsjednika stranke.

– Birači su nas napustili jer nismo dovoljno radikalni i odlučni. Kad postanem predsjednik stranke, Laburiste ću pozicionirati lijevo, koristit ću klasičnu lijevu retoriku i braniti interese svih građana RH – rekao nam je Kapraljević koji Lesaru priznaje principijelnost kada je riječ o zaštiti radničkih i socijalnih prava, ali on misli puno jasnije i hrabrije govoriti i o ostalim klasičnim lijevim pitanjima poput prava manjina, građanskim slobodama... Tvrdi da Laburisti pod njegovim vodstvom neće ući u proširenu Kukuriku koaliciju.

– Sa Zoranom Milanovićem ne bih ni u tramvaj – jasan je Kapraljević. I Nansi Tireli kaže da će stranka pod njenim vodstvom puno jasnije govoriti o ideološkim i svjetonazorskim temama. – Moramo imati stav o svemu – kaže Tireli koja smatra kako Laburisti vode dobru politiku, ali da imaju velikih problema svoje ideje dobro prezentirati u javnosti. – Puno naših dobrih prijedloga i zakonskih inicijativa preuzeli su neki drugi nakon dvije ili tri godine, a mi na tome nismo poentirali – kaže Nansi Tireli.

Vuljaniću žao što je odbijen

Njihov bivši europarlamentarac Nikola Vuljanić, koji je u Europskom parlamentu bio član grupe Ujedinjena ljevica u kojoj je i Syriza, kaže kako mu je žao što tada u Laburistima nije bilo sluha za njegovu inicijativu da se Laburisti jače povežu sa grčkom Syrizom. Očito je “pucao” na tadašnjeg šefa stranke Dragutina Lesara kojeg smo pitali je li točno da su Laburisti odbili Syrizu.

– Ja kao predsjednik stranke nikakvih kontakata sa Syrizom nisam imao – bilo je sve što nam je Lesar želio reći.

>>'Želimo 1. maju vratiti borbenost jer je on trenutno samo praznik graha'

>>Tireli: Neka Vujčić prestane glumiti mramorni kip na Trgu

Komentara 13

RE
rektoskop
08:44 01.02.2015.

Ne, gospodo. Birači i članstvo vas nije napustilo zato jer niste bili odlučni , nego zato jer ste iskoristili njihovo povjerenje samo da se dokopate pozicija i onda ste se prodali vladajućima na svim nivoima. Sami ste si u vrh stranke postavili karijeriste poput Kolarića u Varaždinu, koji samo gledaju svoju korist i sveli članstvo tamo samo na jednu ulicu u gradu...kad smo vapili k Lesaru i vrhu da poduzme nešto jer se sve urušava i da nas ljudi napuštaju, stao je (pogađate) na stranu likova poput spomenutog Kolarića koji je uspio posvađati sve ogranke i ljude u vlastitu korist, na štetu stranke. Stotinjak, uglavnom mladih i obrazovanih članova napustilo je tada stranku, i danas su među vodećim članovima reformista, udruga i drugih političkih organizacija. Jedna dobra ideja raspala se na karijerizmu i prodaji ugleda.

DA
darwil
10:35 01.02.2015.

Jeste li vi Laburisti normalni?Pred lokalne izbore Lesar u emisiji 2u9 izjavljuje da će laburisti u Gradu Zagrebu imati 11 zastupnika.Potom dozvoli da se Vukšić kandidira za gradonačelnika i nositelj liste u Zagrebu.Rezultat :00000 zastupnika u Zagrebu i posljednji Vukšićć po rezultatu.To je uzrok i posljedica kraha laburista. No cirkus ide dalje pa Vukšić kao "odgovoran" daje ostavku na potpredsjednika stranke ali počinje blatiti predsjedništvo,novu predsjednicu i pokušava maknuti Lesara,pazi da bi postao predsjednik stranke unatoć toga što je dao ostavku na sve položaje u stranci.Jadni li su laburisti ako ih jedan novinarčić koji je to postao u 50 toj godini može toliko srozati.

CA
capto a parva
09:30 01.02.2015.

... ja sam "zaboravio" da sam laburistima dao glas na prošlim parlamentarnim izborima ...moram sad bolje razmislit ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije