Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inauguracija

Lentu propisuje zakon, a nose je i Austrijanci i Finci

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
1/3
29.01.2015.
u 19:00

Lenta je, naime, predviđena Ustavom RH, a značenje, izgled i korištenje definirani su Zakonom o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjednika RH

Nakon predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića, koji nisu nosili lentu, Kolinda Grabar-Kitarović njome će se ogrnuti preko desnog ramena – kako predviđa zakon – na inauguraciji 15. veljače.

Lenta je, naime, predviđena Ustavom RH, a značenje, izgled i korištenje definirani su Zakonom o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjednika RH.

– Lenta je predsjedničko obilježje, zakonom definirana kao predsjednička čast. Predsjednik ili predsjednica nosi lentu u posebnim svečanim prilikama koje su vezane uz predstavljanje RH, a to su Dan državnosti, potom pri predaji priznanja, kod akreditiranja diplomatskih i konzularnih predstavnika i u drugim svečanim prilikama, a koja je svečanija od inauguracije – objašnjava Milada Privora, nekadašnja šefica protokola u Uredu predsjednika RH i predavačica na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. Lenta u Hrvatskoj nije viđena od predsjednika Franje Tuđmana, no ona nije hrvatski specifikum. Uobičajena je gotovo svim državama Latinske Amerike, no nosi se i u Europi. Austrijski, finski i portugalski predsjednici nose lentu, dok je na Islandu stavlja supruga predsjednika.

Uz lentu, novost na inauguraciji je i povratak počasno-zaštitne postrojbe HV-a u crvenim odorama. Predsjednik ili predsjednica zapovijedaju i tom postrojbom pa je tako i u mandatu predsjednika Ive Josipovića ta postrojba, ali u bijelim odorama časnika (crvene nose dočasnici), nosila zavjetne svijeće na hodočašću u Lourdes i u Mariju Bistricu.

>>Grabar-Kitarović ima svoje želje, bit će iznenađenja

>>Nikolić vjerojatno neće doći na inauguraciju Grabar Kitarović

Komentara 73

BA
bakulušić
19:15 29.01.2015.

Neka nam Predsjednica vrati ponos i dostojanstvo i neka prekine crvenu nit. Neka napravi samo to, napravila je puno.

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
19:38 29.01.2015.

Strašno je da Kolindi izruguju zbog lente, a nitko ne postavlja pitanje postupanja prošla dva predsjednika koji su svjesno kršili zakon 15 godina zato što im se lenta doslovno gadi zbog toga što podsjeća na prvog hrvatskog predsjednika. Vrijede li zakoni samo za one koji nisu ljevičari?

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
19:43 29.01.2015.

Konačno imamo Hrvatsku predsjednicu , hocemo i hrvatska obilježja .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije