Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

Leko: Nije lako braniteljima reći ne, ali nije lako ni graditi državu

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
29.01.2015.
u 17:30

Branitelji su danas došli u Sabor kako bi se očitovali o izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te o izvješću o poslovanju istoimenog Fonda za 2013.

Stanka za stankom i optužbe o kršenju Poslovnika Sabora obilježile su saborsko jutro koje je trebalo započeti raspravama o Izvješću o provedbi zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2013. godinu te o poslovanju istoimenog fonda. No prije te "vruće" rasprave dio zastupnika želio je progovoriti o problemima RIZ odašiljača. Pokušao je tada HDZ-ov Josip Đakić tražiti stanku kako bi kritizirao odluku predsjednika Sabora Josipa Leke da se tijekom rasprave o ovim izvješćima ipak zastupnicima ne može obratiti predstavnik branitelja, no to je odbijeno uz objašnjenje kako Poslovnik ne dopušta takva obraćanja.

Laburist Mladen Novak objasnio je da je jučer dobio pismo radnika kojim ga obavještavaju da su DUUDI i CERP dionice nekoliko poduzeća, između ostalog i RIZ-a, dali u posjed privatnim osobama u ime obeštećenja za oduzetu imovinu od strane bivše države.

– Mislim da se ispod radara ustvari događa da se oduzima državna imovina, da ljudi ostaju bez svojih elementarnih prava i na kraju krajeva evidentno je da je u pitanju pogodovanje. Hoće li neka druga vlada konstatirati da je nemoćna jer su to napravili neki prije njih? Hoće li sutra neka druga vlada konstatirati da je nemoćna po pitanju RIZ-a, nemoćna po pitanju Imunološkog, nemoćna po pitanju Hrvatskih autocesta, nemoćna po pitanju svega onoga što očito ova Vlada misli, čak više sada ne ni rasprodati, nego podijeliti – zanimalo je Novaka.

'Vlada mora znati, Vlada mora djelovati'

Nezavisni Branko Vukšić dodao je da se toliko državne imovine rasprodaje da će nam država ostati samo na simbolima – zastavi i grbu.

– Vlada mora znati, Vlada mora djelovati. Svakim danom agonije i RIZ-a i Imunološkog zavoda i mnogih, mnogih tvrtki nanosi se šteta Hrvatskoj, nanosi se šteta proračunu i, što je najvažnije, nanosi se šteta građanima Hrvatske. Zapitajte se kako je radnicima koji svakoga dana strepe što će biti sa njihovom tvrtkom. Zar ne vidimo agonije mnogih tvrtki koje su propale, a nisu trebale propasti, a propale su samo zbog toga što država nije u određenom trenutku znala intervenirati. Nije znala i nije htjela ni na jedno ni na drugo nema pravo – kazao je Vukšić.

HDSSB-ov Boro Grubišić prevaru vezanu uz RIZ vidi još u prošlosti kada su braniteljima dodijeljene dionice RIZ-a po nominalnoj vrijednosti od 350 kuna iako vrijede samo 68 kuna.

– No, ono zbog čega je danas tražena stanka to je upravo ova obavijest da se određenim privatnim licima dodjeljuju dionice RIZ odašiljača, Đure Đakovića, Geofizike, Tvornice olovaka Zagreb, Penkala, Belje, Darda i tako dalje. Odnos prema tvornici RIZ odašiljači koja ima sve uvjete da posluje izvrsno, da posluje sa suficitom, da je jedan od najboljih izvoznika u Republici Hrvatskoj što je činjenica, da ima ugovoren posao za Saudijsku Arabiju trenutno, da su izvozili u Južnu Koreju i Tajvan, zemlje dakle visoke, visoke tehnologije, nije dobar – tvrdi Grubišić te traži da Sabor donese zaključak kojim će oštrije naložiti da se riješi problem RIZ-a.

HDZ-ov Ivan Šuker kazao je da se slučaj RIZ-a može povezati sa Imunološkim zavodom budući je riječ o uspješnim tvrtkama kojima se ne da normalno raditi.

Kome je bilo u interesu da se izigraju radnici RIZ Odašiljača? Pa može se utvrditi jesu li nekome tko je kupovao tu firmu u trenutku kupovine stavljena i potencijalna naplata potraživanja koja su u tom trenutku bila vrlo upitna. Međutim, ona su naplaćena. Nisu bila predmet privatizacije. Ako nisu bila predmet privatizacije onda pripadaju onima koji su radili u toj tvrtki, temeljem zakonskih propisa – kaže Šuker i dodaje kako je to jedino pravo rješenje.

Šuker: Nema lažnih branitelja, ima branitelja i prevaranata

Nakon ovoga Šuker je ponovno zatražio stanku kako bi njegova stranka kritizirala odluku da se ne dozvoli govor u Saboru predstavniku branitelja. Podsjetio je da Poslovnik Sabora dozvoljava govor stranim državnicima, pa mu nije jasno zašto ne mogu govoriti oni koji su stvorili ovu državu.

– Možda je nekima lakše na Facebooku reći da je to Ku Klux Klan ili možda nekom lakše u razgovoru sa mikrofonu reći da je Sinn Fein vojno krilo HDZ-a, možda je to nekom lakše da forsira cijelo vrijeme jedan izraz koji nema nikakvog utemeljenja u lažnim braniteljima. Nema lažnih branitelja, ima branitelja i prevaranata. Ti prevaranti nisu branitelji – kaže Šuker te dodaje da su željeli da se u Saboru zastupnicima obrati branitelj Đuro Glogoški kako bi im napokon svima objasnio zbog čega branitelji prosvjeduju 102 dana, da pojasni kako to nisu financijski razlozi, već traženje dostojanstva i poštovanja prema braniteljima i Domovinskom ratu.

Mislim da ovi naši dragi prijatelji koji su danas s nama u sabornici ne traže ništa više od ovoga što je u ovom izvješću, dapače ne traže niti to nego traže malo dostojanstva, malo poštovanja i zabranu na zaborav. Zabrana na zaborav je nešto što je hrvatski narod u povijesti koštalo jako skupo. Zaborav – kazao je Šuker te podsjetio na raspravu oko objave Registra branitelja.

–  Što se postiglo njihovom objavom? Ništa! Ali trebalo je sotonizirati Domovinski rat i trebalo je sve izjednačiti. Ne kažem da kolege sa lijeve strane ne poštuju Domovinski rat, ali nekim činima pokazuju sasvim drugačije – zaključio je Šuker.

HDSSB-ov Josip Salapić također je negodovao jer se braniteljima ne da pravo na riječ u Saboru.

– Prekršili bismo Poslovnik, i ja sam pravnik, ali situacija je izvanredna. Tri mjeseca na ulici, pod šatorom, što god da kažemo, neće biti dobro. Kako god da usko ovo tumačimo neće biti dobro – kaže Salapić i podsjeća da se 2010. godine pokušao donijeti Ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja, ali bez uspjeha.

– Zato vas podržavamo u vašim zahtjevima i trebali ste govoriti, podržat ćemo zakon koji želite da Hrvatski sabor donese zbog žrtve koju ste dali. A onda ćemo rješavati probleme i blokiranih i onih koji ne mogu plaćati svoje kredite i oni koji imaju minimalne plaće, koji nemaju od čega živjeti, svi bi se oni na određeni način trebali smjeti ovdje obratiti – obratio se Salapić predstavnicima branitelja koji su sjedili na galeriji kako bi pratili raspravu o njihovim problemima.

Branitelji Leki: Sramite se!

Predsjednik Sabora Josip Leko na ovo je rekao da je on zadužen da čuva proceduru što je garancija da Sabor djeluje na demokratskim temeljima.

– Ne mislim licitirati ljubav prema braniteljima, posebno ljubav prema Hrvatskoj i Domovinskom ratu na način da arbitrarno vodim sjednicu Hrvatskoga sabora. Ako bismo išli najšire tumačiti i uvodili novo pravilo, onda ne bismo sada mogli odlučiti koje to udruge hrvatskih branitelja mogu, a koje ne mogu govoriti. Ne bismo bili pošteni ni prema njima. Moramo imati unaprijed utvrđeni standard inače ćemo se pretvoriti u debatni klub. Ne bih to htio i ne bih htio sudjelovati u tome. I neću sudjelovati. Uvijek vam stoji na raspolaganju smjena predsjednika Sabora. Uvijek – poručio je Leko zastupnicima.

Nakon ovoga nezadovoljni su branitelji napustili saborsku galeriju uz povike "sramite se!". 

Josip Leko uključio se u raspravu

Iako to jako rijetko radi, u cjelodnevnu burnu raspravu o braniteljima kasno poslijepodne uključio se i predsjednik Sabora Josip Leko koji je odlučio podsjetiti na sve korake koje je od prvog dana prosvjeda poduzeo kako bi riješio zahtjeve branitelja. Na početku je ponovio da je Domovinski rat jedna je od temeljnih hrvatskih vrijednosti koja je ugrađena u temelje hrvatske države, to je, kaže, oslobodilački rat protiv velikosrpske agresije, a doprinos svih branitelja je nemjerljiv.

– Zato branitelji zaslužuju svako poštovanje svih hrvatskih institucija i građana, ne samo danas nego trajno, a to se postiže izgradnjom demokratske države i društva. Zato sam početkom prosvjeda, 20. listopada bio spreman primiti branitelje i pokušati im pomoći bez uvjeta za raspravu. Sedam puta sam se sastao s braniteljima, a moji suradnici održali su još dodatne sastanke. Razlozi prosvjeda nisu u ovih 100 dana bili uvijek isti, prvih dana tražili su smjenu ministra i suradnika, kasnije odgodu primjene Zakona o mirovinskom osiguranju i povlačenje nacrta Zakona o pravima branitelja iz javne rasprave, zatim donošenje ustavnog Zakona o pravima branitelja, pa potom i sazivanje izvanredne sjednice – podsjetio je Leko. Sedmi dan prosvjeda posjetio je, nastavlja, šator u Savskoj i predložio da tada najavljeni okrugli stol koji je trebao biti u šatoru održe u Saboru. To je prvo odbijeno, a nakon neuspjelog okruglog stola u šatoru, pristali su ga ponoviti u Saboru.

– Nakon što su pristali, moji suradnici zajedno s organizatorima prosvjeda dogovorili su tehnička pitanja oko okruglog stola u Saboru 30. listopada. Trebao se tada održati, ali iako su došli na sastanak, napustili su ga odmah uz objašnjenje kako ne žele razgovarati o svojim zahtjevima dok se ne smjene ministar i suradnici. Ultimativno, a bila je to dobra prilika da iznesu svoje zahtjeve i da se institucionalno ti problemi pokušaju riješiti – primijetio je Leko. Osvrnuo se i na intervju branitelja Ante Deura u Globusu gdje je, između ostalog, izjavio da su taj okrugli stol napustili jer "nije bilo osigurano prikladno mjesto budući u dvorani nije bilo stola, a okupilo se i puno zastupnika i novinara".

– Očito se odgovornost pokušava prebaciti na mene. U želji da se svi sudionici nađu zajedno, da svi budemo jednaki, nije bilo stola u dvorani. Svi ti tehnički detalji su unaprijed dogovoreni s organizatorima prosvjeda, ali nije bilo spremnosti na istinski dijalog pa je izvedena tek predstava za javnost. Bez obzira na to, ustrajao sam na nastavku dijaloga. Deur sad tvrdi da sam se bavio sitnicama poput invalidskih kolica, ali sam podržao zahtjev da se sva njihova prava reguliraju jednim zakonom koji će biti organski. Rekao sam da bi ustavni zakon zacementirao sva prava i onemogućilo da se poslije mijenja zakon, čak i ako bi se trebala poboljšati prava uslijed bolje ekonomske situacije – objasnio je Leko te podsjetio i na sve ostale sastanke s predstavnicima branitelja, kao i posao koji je započeo Odbor za ratne veterane ne bi li ispunio neke od njihovih zahtjeva.

– No to nije bilo dovoljno, pa branitelji traže izvanrednu sjednicu Sabora, a Deur sada govori da sam time mogao okončati prosvjed branitelja iako je dan nakon toga Đuro Glogoški u Dubrovniku rekao da će prosvjed trajati sve do donošenja ustavnog zakona. Što bi se uopće moglo postići izvanrednom sjednicom, ustavni zakon se nije mogao donijeti jer nije bio ni u prednacrtu. Opet sam se sastao s Glogoškim i objasnio mu u kojim uvjetima se može sazvati izvanredna sjednica. Moja je dužnost poštivati zakone, Poslovnik i proceduru jer je to demokracija i vladavina prava. Predložio sam tad Glogoškom da o njihovu zahtjevu zajedno s njime raspravlja predsjedništvo Sabora, što nije prihvaćeno. Nakon svega toga mene se označava kao glavnog krivc. Moj dojam je da oni više ne znaju objasniti koji je pravi razlog za produženje prosvjeda pa zato okrivljuju druge i mene iako ih od prvog dana pozivam na dijalog. Sve stranke i branitelje, bez obzira na to koju opciju podržavaju, pozivam na suradnju – zaključio je Leko. Govor predsjednika Sabora iznenadio je laburista Mladena Novaka koji je rekao da ga još nikada nije čuo da se javlja za raspravu u Saboru te ga pohvalio za govor. Leko mu je odgovorio da ga ne treba hvaliti, ali i iskoristio priliku da još nešto kaže.

– Moram reći da nisam u sukobu ni s kime. Nije lako braniteljima reći ne, ali nije lako ni graditi državu, a ja neskromno kažem da je treba graditi na demokratskim principima – zaključio je Leko i zaradio pljesak zastupnika.

>>Prosvjed branitelja nije prijavljen MUP-u. Deur: Ovo je spontano okupljanje građana

>>Deur poručio premijeru: Imali ste priliku 1991. umjesto na boks otići u Vukovar

Komentara 315

AI
airforceone1
10:27 29.01.2015.

vratimo Hrvatsku Hrvatima!

PE
PetarRajkovačić1941
10:51 29.01.2015.

u hrvatskoj tek 5% branitelja ima kakvu takvu sigurnost ostalih 95% dijeli sudbinu sirotinje..... pa mene zanima zasto ovih 95 % predvode oni koji su matrijalno osigurali sebe? -------------------- zasto šuti ta marginalizirana, prevarena i opljačkana većina branitelja?

RA
rakikaki
10:24 29.01.2015.

Drzite se heroji nasi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije