Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikad manje rođenih beba

Alarmantni podaci rodilišta: Zabilježen rekordan prirodni pad stanovništva

beba, rodilište
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
05.11.2016.
u 09:50

Uz Italiju, Portugal i Grčku, Hrvatska je zemlja EU s najnižom stopom rođenih, najniži je prirodni prirast u Osječko-baranjskoj županiji

Prirodni pad stanovništva, odnosno više umrlih nego rođenih, u Hrvatskoj je prošle godine bio rekordan! Posljednje brojke kažu da je ta razlika 16.702 stanovnika, koliko ih je više umrlo nego što se rodilo u hrvatskim bolnicama u 2015. godini. Živorođenih je lani najmanje otkad je države, 37.252, što je čak 2314 manje rođenih beba nego godinu prije! U 2014. godini, naime, bilo je 39.566 živorođenih. Podaci su to o porođajima iz hrvatskih bolnica koje objedinjuje i analizira Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Danas je više umrlih nego rođenih u svim hrvatskim županijama, a rekorder je Osječko-baranjska.

– Usporedba s prosjekom Europske unije za 2015. – deset rođenih na 1000 stanovnika – pokazuje da Hrvatska s još tri mediteranske članice pripada zemljama s najnižom stopom – devet rođenih na tisuću stanovnika. Najniži natalitet u Uniji imaju Italija, Portugal i Grčka – objašnjava se u izvještaju HZJZ-a.

Nadalje, nastavlja se i trend odgađanja trudnoće pa su i lani većinu rodilja činile žene u dobnoj skupini između 30 i 34 godine te se povećao, u odnosu na prethodnu godinu, i broj rodilja u dobi od 35 do 39 godina.

Takva je i slika zapadne Europe, gdje se majčinstvo odgađa već niz godina, što se uglavnom pripisuje modernom načinu života, zahtjevnoj svakodnevici, nužnosti visokog obrazovanja i karijere. U hrvatskim prilikama tu se mora dodati neizvjesne materijalne uvjete, a liječnici će dodati i – iskustvo prvog porođaja.

Naime, valja podsjetiti na ne tako davnu kampanju u kojoj su rodilje dijelile traumatična iskustva iz rodilišta zbog čega je slana i inspekcija, a rezultat je cijele priče projekt “Rodilište – prijatelj majke”. U Kliničkoj bolnici Merkur strah od porođaja eliminirali su kao eventualni razlog odgađanja majčinstva i na tamošnjoj Klinici za ženske bolesti i porode broj poroda raste.

– Loše iskustvo s prethodnog porođaja jedan je od relativno čestih razloga zašto se žene ne odlučuju ponovno rađati. Mi na tome jako puno radimo i u konačnici je to rezultiralo jer na ovoj klinici broj porođaja u odnosu na prošlu i godinu prije bitno raste.

Već sada imamo 200 porođaja više nego lani, što je, s obzirom na to kakvi su trendovi rađanja, jako puno – objašnjava prof. dr. sc. Ratko Matijević, predstojnik klinike, koji potvrđuje i trend sve starijih prvorotkinja. Njegova trenutačno najstarija trudnica ima 49 godina, a koja je dob preporučljiva u medicinskom smislu, kaže, teško je reći.

– Sigurno je bolje pomaknuti roditeljstvo ranije, prije tridesete godine života žene jer, što je žena starija, to je veći rizik da ima neke druge kronične bolesti – objašnjava prof. Matijević. 

>> Hrvatska ima stanovnika koliko i 1953. godine

Komentara 77

Avatar Zvjerinjak1
Zvjerinjak1
10:29 05.11.2016.

Sada će to nova vlada popraviti. Evo, upravo razmišljaju da ponovo uvedu plaćanje poreza za prvu kupljenu nekretninu. Sad svi oni mladi koji su razmišljali o osnivanju obitelji mogu biti sretni što mogu pomoći Hrvatskoj još jednim porezom, a svii oni koji su otišli van mogu biti samo zavidni. Naravno, uz sve to, još da povećaju porez na dječju hranu i opremu, doživljaj sreće bi bio potpun.

Avatar Amerika je agresor
Amerika je agresor
10:20 05.11.2016.

Etnički čista. Biće etnički prazna.

DO
dobarsavjet
10:12 05.11.2016.

Šta se čudite? mlade ste potjerali trbuhom za kruhom, a sada očekujete prirast. Dovedite Bugare i Rumunje kada se neznate brinuti o vlastitom narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije