Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.09.2014. u 12:00

Lalovac nije moćan član i prvoborac SDP-a, nije bahat i arogantan, sve donedavno bio je gotovo nepoznat, a ipak je postao top-član Vlade kao i Linić

Ministar financija Boris Lalovac potpuno je, a ne samo po funkciji, naslijedio svojeg prethodnika Slavka Linića. Kao Linić, i Lalovac je postao najaktivniji, najprepoznatljiviji i najcitiraniji član Vlade. Nema dana da u udarnim TV-dnevnicima, ali i drugim medijima ministar financija na zauzme neku od udarnih vijesti kao i nekad neizbježni Slavko.

Svaki njegov potez, čak i neka neformalna ili metaforična izjava, poput one da mu zamjenici ništa ne rade, izazivaju pozornost kao da o njoj ovisi sudbina Hrvatske. O njegovim se izjavama raspravlja u kafićima, na tržnicama, na kavama.

Kao nekad fiskalizacija, sada je hit porezna reforma, Linićevo smanjenje bankarskih kamata danas zamjenjuje oprost duga siromašnima. Mnoštvo je tu ideja, mjera davanja i uzimanja, socijalnih i tržišnih reformi, najava raznih promjena u cilju uvođenja reda u državne financije, pokretanja gospodarstva, smanjenja deficita, rasta BDP-a i ostalih bezbroj ekonomskih parametara.

O Linićevoj se ulozi u Vladi i javnom mnijenju govorilo kao posljedici toga što je bio moćan član i prvoborac stranke, vođa jake riječke podružnice SDP-a i dugogodišnji političar premazan svim mastima, bahat i arogantan u javnim nastupima. Nasljednik Lalovac, iako nema te “kvalifikacije”, ipak je, iako do prije nekoliko mjeseci poprilično nepoznat, postao top-osoba Vlade, stranke i hrvatske politike.

Razlog je u resoru koji vodi, ali i načinu vođenja hrvatske države već godinama, premda je Lalovac povukao brojne poteze koji su zaslužili veliku pozornost.

U Hrvatskoj, a to priznaju i sami akteri političkog života, barem kada su u oporbi, a svi su tamo bili, svih ovih dvadesetak godina nije bilo jasnih dugoročnih gospodarskih planova te reformi na kojima bismo gradili i održivost naših državnih financija. Sve su to uglavnom ad hoc mjere dizanja i spuštanja raznih poreza, trošarina i drugih nameta u cilju rebalansa proračuna i sl. Sve to pomalo sliči na izgradnju zečjih nasipa za poplava. Akcija na brzinu, dok se voda ne povuče. Nakon toga slijede velike izjave o dugoročnom planiranju cijelog sustava obrane od poplava, a onda za iduće velike kiše opet gradnja zečjih nasipa i tako ukrug.

Građani stoga i polažu najveće nade u ministra financija jer im samo o njemu ovisi životni standard. O njegovim mjerama ovise im plaća i mirovina te višak ili manjak novca na tekućem računu, budućnost djece. Izjave i potezi drugih ministara, koje bi trebali imati jednaku važnost, poput ministra gospodarstva, regionalnog razvoja i europskih fondova, poduzetništva i obrta, uglavnom im izgledaju kao nekakve bajke koje i nemaju uporišta u stvarnosti ni utjecaja na njihov život. Često se radi o nekim apstraktnim planovima ili najavi ulaganja i projekata za koje nitko nije siguran hoće li se realizirati. Obično se ni na nove zakone ne gleda kao na nešto važno jer svi znamo da se oni mogu izmijeniti za tri mjeseca ili s nekom novom vladom. Oči građana do daljnjeg će u Hrvatskoj biti uprte u ministra financija Lalovca. Kao i Linića, neki ga hvale, neki kude, ali svi mu priznaju da je aktivan, da radi i vuče hrabre poteze. Želimo Lalovcu da bude uspješniji od Linića, ali i da on te svaki budući ministar financija bude što manje udarna vijest u dnevniku i s manje svakodnevnog upliva u naše živote i standard.

>> Lalovac: Više od 10.000 građana trebalo bi dobiti otpis dugova

Komentara 1

LI
LikosHR
14:32 20.09.2014.

A kad će to Lalovac biti uspješniji?U ovo malo vremena što je preostalo ovoj neuspješnoj vladi???Zaista sumnjam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije