Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORIS LALOVAC:

'Zbog jeftinog zaduženja u 10 godina ćemo uštedjeti više od 3 milijarde kuna'

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
05.03.2015.
u 12:32

Ministar financija Boris Lalovac danas nije krio zadovoljstvo prodajom državnih obveznica

Nakon što je jučer prodao državne obveznice u vrijednosti 1,5 milijardi eura s kamatom od 3,25 posto, što je povijesno niski prinos na hrvatske državne obveznice, ministar financija Boris Lalovac danas nije krio zadovoljstvo dobro obavljenim poslom. Kako smo se u prošlosti zaduživali po kamati od 6 do 7 posto, a sada smo uspjeli izdati obveznice s upola manjim prinosom, Lalovac kaže da će se to itekako osjetiti na proračunske uštede.

- Samo na kamate mi godišnje u državnom proračunu trošimo 10,5 milijardi kuna. Ovo jeftino zaduženje značit će veliko rasterećenje i godišnju uštedu od 300 do 350 milijuna kuna. To znači da ćemo samo zbog ovog jeftinog zaduženja u 10 godina uštedjeti nešto više od 3 milijarde kuna - rekao je Lalovac i dodao kako iskazan interes za kupnju čak 6,5 milijardi eura hrvatskih obveznica, i to na 10, a ne na pet godina kao prije, znači da u svijetu postoji povjerenje u hrvatske državne financije.

Lalovac kaže da je procedura prekomjernog deficita za Hrvatsku dobra stvar jer će pomoći da se državne financije dugoročno stabiliziraju, a deficit ispravi. Kaže da će on kao ministar financija učiniti sve da se stari dugovi kamata od 6 do 7 posto zamijene jeftinijim zaduženjem te da će po cijelom svijetu tražiti jeftini novac. Upitan znači li to da ćemo ove godine ići u daljnja zaduženja kako bismo refinancirali stare nepovoljne dugove, Lalovac je rekao:

- Da. Hrvatska će tražiti način da smanji svoj ukupni trošak za kamate.

Rekao je da nam je primarni deficit (manjak u državnoj blagajni bez troškova za otplatu starih dugova i pripadajućih kamata) samo 0,8 posto BDP-a, što znači da praktički cijeli deficit ide na otplatu kamata za stare dugove.

- Jeftinog novca u svijeta ima i moj je prioritet da gdje god nađem jeftini novac da ga uzmem i da stare skupe dugove zamijenim jeftinijim. Tu se ne radi o novim zaduženjima, nego o vraćanju starih kredita s kamatom od 6 do 7 posto, odnosno zamjenom tih kredita jeftinijim novim zaduženjima. To rade i sve ostale europske zemlje jer je nemoguće imati konkurentnu ekonomiju ako se država zadužuje po kamati od 6 ili 7 posto - rekao je Lalovac.

Kaže da te procjene govore da će vrijeme jeftinog novca trajati još godinu, a vjerojatno i dvije, a da će na koncu i građani osjetiti benefite. Kaže da, kada se država zadužuje jeftinije, tada i poduzeća dolaze do jeftinijeg novca, a i građani će imati jeftinije kamate i na stambene kredite i na minuse na tekućim računima.

>> Grčić i Lalovac najavili "vrlo snažne reforme" do travnja

>> Lalovac ruši zateznu kamatu za građane na devet posto?

Komentara 14

DU
Deleted user
12:57 05.03.2015.

Jesenti milu bigulicu, što su tri milijarde kuna koje ćemo navodno uštedjeti (i to vjerojatno onda kad na vrbi rodi grožđe) kad vanjski dug Hrvatske iznosi 300 milijardi kuna, dakle "samo" 100 puta više, i uskoro će dosegnuti 90 posto BDP-a?! Nemam ništa protiv financ-ministra Lalovac Bokija, ali čovjek zbilja mora imati želudac od nehrđajućeg čelika (moderno hrvatski: stainless-steel stomach) kad se, ni da trepne, javno usuđuje tvrditi da je bijelo ono što i slijepac vidi da je crno. Tko je još toliko naivan da bi, nakon svih masnih laži koje su izrekli, domaćim političarima vjerovao i jednu jedinu riječ?

TH
than
12:51 05.03.2015.

Eto Lalovac je otkrio nacin kako da se zaduzimo jos, a u biti ustedimo. Jedini problem je ta rijec - zaduzenje. To sto ce se on zaduziti za 650 milijardi kuna (pogadjam), umjesto 653 u tih 10 godina, to ce nam jako puno znaciti. Dakle, on nama prodaje pricu da cemo ustedjeti, a dug ce nam i dalje rasti.

DU
Deleted user
12:53 05.03.2015.

Bravo ,Bravo,novo zaduzivanje se moze ovako pozitivno prikazati,ali u biti nece vasa vlada vracati kredite ,ponasatve se kao pijani milijarderi i ne bi me cudilo da Grcic sa 0,3 povisi rast BDP a radi ove vijesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije